26 Mart 2010 00:00

Ya iş bulun ya da faturalarımızı ödeyin

Tuzla’nın İçmeler Mahallesi’ndeyiz.

Paylaş

Tuzla’nın İçmeler Mahallesi’ndeyiz. Konuk olduğumuz yer 68 haneli bir site. Bu sitede faturalarını ödeyemedikleri için 35 haneye elektrik kesim kağıdı yollandı. İlk önce elektriksiz kalacak olan site sakinlerini bundan sonra bekleyen ise haciz.
Bu durum sadece site sakinlerine özgü değil. Ağırlıklı olarak tersane işçilerinin oturduğu mahallenin büyük kısmı, işsizlik nedeniyle bu sorunla karşı karşıya. Üstelik sadece işsizler değil, ücretler de yarı yarıya düşürüldüğü için çalışan işçilerin evlerine de bu kağıtlardan gönderildi.
BORÇ GIRTLAKTA
Gülsüm Tekin tersane işçisi olan eşinin sürekli işsiz kaldığını bu nedenle 5 aylık kiralarını ödeyemediklerini söyledi. Şimdi de AYEDAŞ’ın gönderdiği elektrik kesim kağıtlarıyla başlarının dertte olduğunu dile getiren Tekin, “Eşim doğru dürüst çalışmıyor. Çalıştığı zamanlarda ise parasını alamıyor. Borç gırtlakta. Zor durumdayız. Tersane ücretleri düşürdü kimse halimizi sormuyor. Biz de hakkımızı arayamıyoruz çünkü eşim arada bir gittiği işten atılır diye korkuyorum” diye konuştu.
NE KİRA NE FATURA
Dört çocuk annesi Sevim Güner’in de eşi tersanede çalışıyor. Krizden dolayı eşinin aylarca işsiz kaldığını belirten Güner, “Bir haftadır çalışıyor ama ücretler düşük. 4 çocuğum var ve geçinemiyoruz” dedi. Krizin kendilerini derinden etkilediğini vurgulayan Güner şöyle devam etti: “Geçen yıl mayıs ayından beri kira ve faturalarımızı ödeyemiyoruz. Bu yüzden elektrik kesim kağıdı geldi. Bu da yetmemiş gibi bir de haciz gelecek.” Krizin sebebi olmadıkları halde faturasını ödediklerini söyleyen Güner “Aslında biz kadınlar susmak istemiyoruz. Sürekli belediyeye, kaymakamlığa gidiyoruz ama sonuç alamıyoruz. Tersanede de işçiler birlikte hareket etmeli en azından ücretleri artmalı. Şu an hiçbir tersane patronunun evine elektrik borcundan dolayı haciz gitmiyor. Buna karşı mutlaka birlik olmalıyız” dedi.
YARDIM BEKLERKEN HACİZ GELDİ
Canan Demir’e de komşuları gibi elektrik borcu nedeniyle kesim kağıdı gelmiş. Demir’in kendisi de eşi de işsiz. Eşi tersanede çalışırken iş kazası geçirmiş ve düşüp kolunu kırmış. Patronun eşini hastaneye bile götürmediğini dile getiren Demir “Belediyenin durumdan haberi olmasına rağmen bize hiçbir yardımda bulunmadı. İşyerine dava açacak para bulamadık üstü kapandı gitti” diye konuştu. Bir yıldır borç alarak yaşamaya çalıştıklarını anlatan Demir “Ama artık kimse haklı olarak borç da vermiyor. Devlet yardım edeceğine elektrik su ve diğer ihtiyaçlarımıza el koyuyor. Şimdi ben ya hırsızlık yapacağım ya da açlıktan öleceğim. Neredeyse mahallenin tamamına bu borç kağıtları geldi. İşsiz kaldıkça bunları nasıl ödememizi bekliyor bu devlet?” diye sordu.
Elektriklerin kesilmek istenmesine tepkili olan Nuran Cengiz ise şunları söyledi: “Ben geçinemiyorum diye belediyeye başvuru yaptım onlar da gelip evime baktılar ve çocuklarıma pişirecek hiçbir şey olmadığını gördüler. Ben yardım beklerken elektrik borcundan dolayı haciz gelecek.”
(İstanbul/EVRENSEL)
Adile Doğan
ÖNCEKİ HABER

Ankara TEKEL işçilerine hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...