26 Mart 2010 00:00

Eşit işe eşit ücret!

Büro Emekçileri Sendikası üyesi maliye emekçileri eşit işe eşit ücret talebiyle yarım gün iş bıraktı. Bu eylemin uyarı olduğuna ...

Paylaş

Büro Emekçileri Sendikası üyesi maliye emekçileri eşit işe eşit ücret talebiyle yarım gün iş bıraktı. Bu eylemin uyarı olduğuna dikkat çeken emekçiler, taleplerinin kabul edilmemesi halinde 26 Mayıs genel eylemini de beklemeden greve gidebileceklerini bildirdiler.
Maliye emekçileri tüm yurtta olduğu gibi Ankara’da da yarım gün iş bıraktı. Sabah işyerlerine gitmelerine rağmen talepleri için hizmet vermeyen BES üyeleri Mithatpaşa ve Maltepe Vergi dairelerinin önünde basın açıklamaları yaptılar.
Maliye emekçileri daha sonra Maliye Bakanlığı önünde toplanarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na yürümek istediler. Ancak Bakanlığın bahçe kapıları kapatılarak BES’liler içeri alınmadı. Bunun üzerine emekçiler bir süre Bakanlığın girişindeki yolu kapatarak oturma eylemi yaptılar. Bahçe kapılarının açılmaması üzerine “Emekçiye değil, IMF’ye barikat” sloganı atan emekçiler kilidi sökerek bakanlık bahçesine girdi.
‘BOYUN EĞMEYECEĞİZ’
Çevik kuvvet polislerinin barikat oluşturduğu Gelir İdaresi Başkanlığı önünde açıklama yapan BES Genel Başkanı Osman Biçer, IMF’ye, Dünya Bankası’na ve Dünya Ticaret Örgütü’ne her zaman açık olan bakanlığın kapısının emekçilere kapatıldığını dile getirdi. Biçer, “Vergide reform” diye sunulan 5345 sayılı Kanunun devlet gelirlerinin IMF’ye sunulması anlamına geldiğinin, aradan geçen 5 yılda görüldüğünü söyledi. Kurum içinde gelir-gider, uzman olan-olmayan ayrımı yapılarak emekçilerin karşı karşıya getirildiğini belirten Biçer, aynı işi yapanlara farklı ücretler verilerek dayanışmanın dağıtılmaya çalışıldığını söyledi. Tüm kurumlarda olduğu gibi maliye alanında da 4-b, 4-c gibi güvencesiz ve sözleşmeli çalışma biçimlerinin dayatıldığını anlatan Biçer, bu politikalara boyun eğmeyeceklerini vurguladı.
Biçer, gündeme gelen “yeniden yapılanma”nın temel amacının IMF’nin taleplerini yerine getirmek olduğunu belirterek, emekçilerin ve örgütlerinin taraf kabul edilmediği bir “yeniden yapılanmayı” kabul etmeyeceklerini ifade etti. Biçer, talepleri kabul edilmezse 26 Mayıs’ta 4 konfederasyonun birlikte yapacağı iş bırakmayı beklemeden greve çıkabileceklerini söyledi.
26 MAYIS’IN PROVASI
İstanbul’da eyleme katılım yüksek oldu. Kartal’da bulunan Pendik, Yakacık ve Kartal vergi dairelerinde emekçiler işyerleri önünde açıklama yaptılar. Sabah giriş kapısı önünde “İnsanca bir yaşamı direne direne kazanacağız” pankartı açan emekçilere seslenen İşyeri Temsilcisi Murat Karabulut mücadelelerine devam edeceklerini bildirdi. İşyeri Temsilcisi Salih Aksoy da çalıştıkları binaların depreme karşı korumasız olduğunu ve ileriki günlerde bu konuda da tepki göstereceklerini söyledi. Bayrampaşa Vergi Dairesi çalışanları da eyleme katıldı. Taleplerini içeren dövizleri binaya asan emekçilere seslenen BES İstanbul 1 No’lu Şube Yöneticisi Ejder Erbulan, yaptıkları eylemi 26 Mayıs genel eyleminin provası olarak gördüklerini söyledi.
İşyerlerinde eylemler yapan emekçiler öğlen saatlerinde İstanbul Defterdarlığı önünde toplanarak oturma eylemi yaptılar. Eylemde sık sık “Eşit işe eşit ücret”, “Gün gelecek devran dönecek” ve “Sözleşmeli değil kadrolu eleman” sloganları atıldı. BES İstanbul Şubeleri adına açıklama yapan 2 No’lu Şube Başkanı Nevin Kaplan, “Maliye Bakanlığı’nın IMF tarafından tamamen ele geçirilmesi ve vergi gelirlerine hakim olunması gayesiyle Gelir İdaresi Başkanlığı oluşturulmuş ve maliye emekçileri, kendi aralarında bölünmek zorunda bırakılmıştır” dedi. Kaplan, maliye emekçilerinin, eşit işe eşit ücret için, performans uygulamasına hayır demek için, iş güvencesinin yok edilmek istenmesine dur demek için, sözleşmeli istihdama, kölece çalışma koşullarına hayır demek için greve çıktığını söyledi. (HABER MERKEZİ)


MERSİN
Mersin’de maliye binası önünde bir araya gelen BES üyeleri davul-zurna eşliğinde halay çektiler. Hükümeti bu uygulamalardan vazgeçmeye çağıran BES Mersin Şube Başkanı Yusuf Kaya, çalışanların “uzmanlık” tuzağı altında birbiri ile rekabete zorlandığını kaydetti.

ADANA
Adana’da sabah 10.00’da Seyhan ve Yüreğir vergi daireleri önünde bir araya gelen BES üyeleri, daha sonra servisler ile 5 Ocak Vergi Dairesi önünde buluştu. BES üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Adana Şube Başkanı Sinan Tunç, Gelir İdaresi yasasının uygulandığı 5 yıllık süreçte maliye emekçisinin birer köle gibi kullanıldığına dikkat çekti.

GAZİANTEP
Gaziantep’te vergi dairesi başkanlığı önünde toplanan maliye çalışanları burada oturma eylemi yaptılar. BES Gaziantep Şube Başkanı Sevgül Özdemir Anayasa’ya göre devlet organlarının eşitlik ilkesine uygun hareket etmek zorunda olduklarını belirtti.

DERSİM
Dersim’de SGK Müdürlüğü önünde yapılan eylemde konuşan Ümit Yıldız, mücadelelerine devam edeceklerini bildirdi.

KOCAELİ
BES Kocaeli Şube üyeleri ise Kocaeli Defterdarlığı önünde eylem yaptı. Şube Yöneticisi Nurhan Bayraktar, ayrımcı uygulamalara karşı mücadelenin devam edeceğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

DEMİRYOLCULAR MAHKEMELİK OLDU

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRCE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...