26 Mart 2010 00:00

Kent AŞ işçilerinin yüzünü güldüren karar

KENT AŞ işçilerinin işe iade davalarından işçilerin yüzünü güldüren kararlar çıkıyor.

Paylaş

KENT AŞ işçilerinin işe iade davalarından işçilerin yüzünü güldüren kararlar çıkıyor. 30 Nisan 2009’da Karşıyaka Belediyesi’nde işten atılan 276 işçinin davaları, gruplar halinde Karşıyaka 1., 2. ve 3. İş Mahkemelerinde görülüyor. 23 Mart Salı günü, 1. İş Mahkemesi’ndeki 91 işçiyi kapsayan karar açıklandı. Mahkeme, işçilerin Kent AŞ işçisi gibi görünseler de asıl işverenin Karşıyaka Belediyesi olduğuna; iş akitlerinin feshinin geçersizliğine ve işe iadelerine karar verdi. Bu karara dayanak olan bilirkişi raporunda da, bilirkişiler işçilerin lehine tavsiyelerde bulunmuştu.
ALKIŞLARLA KARŞILANDI
Adliye önünde bekleyen işçiler ve aileleri de kararı sevinç ve alkışlarla karşıladılar. İşçilerin avukatı İrfan Demirci, işe iade kararının çok önemli olduğunu söyleyerek, “Biz, işe iadenin Kent AŞ’ye değil gerçek işveren olan Karşıyaka Belediyesi’ne yapılması gerektiğini savunmuştuk, yargıç bu yöndeki iddialarımızı dinlediği için çok mutluyuz. Karşıyaka belediye başkanının bu konuda hukuka saygılı davranacağını umuyoruz” dedi.
Mahkeme kararıyla ilgili görüştüğümüz Karşıyaka Belediyesi Basın Danışmanı Sedat Sözer, prensip olarak tüm davalarında temyize gittiklerini, dolayısıyla bu davada da temyize gidileceğini söyledi. Sözer, 2. ve 3. İş Mahkemelerinde görülmekte olan davaların sonuçlarının da beklendiğini kaydetti. Basına açıklama yapan Başkan Yardımcısı Hüseyin Çalışkan ise mahkeme kararına rağmen “işçilerin belediyeye dönmelerinin söz konusu olmadığını” söyledi.
İŞÇİLER GERİ DÖNMEYİ BEKLİYOR
İşe iade kararı verilen işçilerden Hüseyin Ballıkaya, sevinçli olduklarını belirterek, “İşimizden haksız yere atılmıştık. Belediyeler bölündüğü için değil de, taşerona rant sağlamak için atılmıştık. Davamızda haklıydık kazandık. Bir an önce işimize dönmek istiyoruz. Ben Kent AŞ’de 18 yıl çalıştım. 46 yaşındayım. Hâlâ işsizim, nereye gitsem yaş konusu karşıma çıkıyor” dedi. Cemal Kanlıbaş ise şöyle konuştu: “Sonuç her ne kadar olumluysa da, işe başlamamız belediye başkanının iyi niyetine bağlı. Hüseyin Çalışkan ‘Söz konusu değil’ demiş. Birinci ağızdan bunun söylenmesi bence umut kırıcı. 11 aydır bekliyoruz, çok direndik, çok mücadele ettik. Ekonomik olarak da çöktüğümüz için umutsuzluğa düşüyoruz.” Selami Yetişir, kararın işçilerin lehine olmasına çok sevindiklerini kaydetti. İşe geri alınmaları konusunda endişelerini dile getiren Yetişir, “43-44 yaşındayım. İş başvurularında en fazla 30-35 yaş istiyorlar. Biliyorsunuz, Deniz Baykal da TEKEL işçileri için ‘40 yaşına gelmişler, nasıl iş bulacaklar?’ demişti. Bizim durumumuz da aynı. CHP il başkanı da bu sorunu çözeceği konusunda söz verdi. Hukuka saygılı olmalarını ve verdikleri sözleri tutmalarını bekliyoruz” diye konuştu. Seyit Bektaş da bugüne kadar işsizlik parası ile ve yakınlarının yardımlarıyla idare ettiklerini, artık bir an önce işe geri dönmek istediklerini belirtti. (İzmir/EVRENSEL)
Neşe Dilek
ÖNCEKİ HABER

Maden ocağında göçük

SONRAKİ HABER

Esenyurt halkı belediye işçilerinin yanında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...