27 Mart 2010 00:00

Merkel ne dediyse o!

Borç batağındaki Yunanistan’ın kurtarılması konusunda haftalardır Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında süren tartışma, sonunda Almanya’nın istediği yönde sonuçlandı.

Paylaş

Borç batağındaki Yunanistan’ın kurtarılması konusunda haftalardır Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında süren tartışma, sonunda Almanya’nın istediği yönde sonuçlandı. Başından beri tek başına AB’nin Yunanistan’a maddi yardımda bulunması ve kredi vermesine karşı çıkan Almanya Başbakanı Angela Merkel, bu konudaki görüşünü dün sona eren AB Zirvesi’nde diğer ülkelere de kabul ettirdi.
Buna göre, Yunanistan’ın ihtiyaç duyduğu para için Avro Bölgesi üyesi 16 ülkeden isteyenler yardımda bulunacak. Zirvenin sonuç bildirgesinde ise Avro Bölgesi ülkelerinin Yunanistan ya da onun durumunda olan bir ülkeye ortak yapacağı yardımlar için oybirliğinin olması şartı konuldu. Yani, bir tek ülke karşı çıktığı taktirde Avro bölgesi ortak bir yardım paketi hazırlayamayacak. Zirvenin bir diğer dikkat çekici kararı da Yunanistan’ın IMF’den yardım istemesine yeşil ışık yakılması oldu.
‘IMF’DEN DİLENEBİLİRSİN’
Zirve öncesinde pek çok ülke, bir Avro ülkesi olan Yunanistan’ın bütçe açığı için IMF’yi devreye sokmasının, avronun geleceği açısından büyük tehlike oluşturacağını belirtmişti. Almanya ise, bir bütün olarak AB’nin ya da Avro Bölgesi ülkelerin Yunanistan’a yardım yapmasına karşı çıkmış ve IMF’nin devreye girmesini istemişti.
Yunanistan’ın nasıl kurtulacağı yönünde farklı görüşler etrafında sürdürülen tartışmalarda Almanya, zirve öncesinde tek başına kaldığı halde sonunda istediğini de yaptırdı. Bu durum, Almanya’nın AB’nin politikasının belirlenmesinde ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.
Zirvede bir açıklama yapan Merkel, “Hem IMF’den yapılacak yardımların, hem de ikili anlaşmalara bağlı olarak Avro ülkelerinden gelecek finans yardımlarının dikkate alınmasını öneriyorum; tabii ki Yunanistan para kaynağı bulamadığı takdirde, son çare olarak” ifadesini kulandı. Yunanistan’ın “son çareye” (Ultima Ratio) kadar hiç kimseden yardım almadan kendi gücüyle düştüğü borç bataklığından kurtarılmasını isteyen Merkel, böylece daha önce Yunan emekçilerine kesilen acı faturanın sonuna kadar hayata geçirilmesini istedi.
AVRONUN İSTİKRARI KORUNABİLECEK Mİ?
Merkel, Yunanistan’a tek tek Avro ülkelerinin gönüllü olarak yapacağı yardımlar konusunda somut bir rakam ifade etmez iken, diğer AB liderleri ise avronun istikrarı için mutlaka Yunanistan’a gerekli yardımların en kısa zamanda yapılması gerektiğini söylediler. Bu görüşü savunanların başında ise İspanya Başbakanı Jose Luis Zapetero geliyor. Zapatero yaptığı açıklamada, “Avronun gücünü muhafaza etmenin hayati önemi var. Ve bizim şu anda Yunanistan’da yaşanan Avro bölgesine ait sorunlara Avrupai çözümler bulmamız gerekiyor” dedi.
SARKOZY’DEN DESTEK GELDİ
Merkel’in IMF’nin devreye girmesi ve tek tek ülkelerin Yunanistan’a yardım etmesi şeklindeki planının kabul edilmesinde Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin de onay vermesi büyük rol oynadı. Zirve öncesinde bir araya gelen iki lider, Yunanistan’ın “son çare” olarak ihtiyaç duyduğu paranın bir bölümünü IMF’den alabileceğine yeşil ışık yaktı. Böylece, Yunanistan’ın bütçesinde oluşan yüzde 12,7’lik açığın kapatılmasında IMF’nin de rol oynayabileceği görüşü zirveye hakim oldu.
IMF’nin vereceği yardımlar sayesinde Yunanistan ekonomisini ve avronun durumunu nasıl etkilemeye çalışacağını şimdiden kestirmek zor görünüyor.
PAPANDREOU MEMNUN AYRILDI
Zirvenin aldığı kararı değerlendiren Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou, “Yunan halkının çabaları ödüllendirildi. Bugün sadece Yunanistan için değil, Avrupa için de bir karar verildi. Güçlü bir avro için çabalarımız devam edecek” dedi.



KARAR NE ANLAMA GELİYOR

AB Zirvesi tarafından alınan karar, “Avrupa’nın hasta adamı” Yunanistan için, emekçilerin kazanılmış haklarını budamak amacıyla karar altına alınan acı reçeteleri sonuna kadar hayata geçirme, bunlar yetmediği taktirde dilenmek için IMF ve tek tek Avro ülkelerinin kapısını çalmak anlamına geliyor.
Avro Bölgesi ülkelerinin ilk etapta yaklaşık 20 milyar avroluk bir yardımda bulunması bekleniyor. Yunanistan hükümeti ise bugüne kadar bir rakam telaffuz etmiş değil. Ancak bu bilgi Alman hükümetine yakın kaynaklar tarafından kesin olarak doğrulanmadı. Bu konuda kesin rakamı Avrupa Merkez Bankası belirleyecek. Almanya, belirlenecek miktarın yüzde 27’sini karşılayacak. Alman basınında, alınan kararın, Yunanistan’ın durumu üzerinden para kazanmaya çalışan spekülatörlere iyi bir yanıt olduğu ileri sürüldü. IMF’nin de ilk etapta Yunanistan’a 10 milyar avro kredi vereceği söyleniyor.




Yücel Özdemir
ÖNCEKİ HABER

ABD’de polis şiddeti

SONRAKİ HABER

HAYAT YAZILARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...