27 Mart 2010 00:00

Sağlık reformu savaşı

ABD’deki yeni sağlık reformunun yürürlüğe girmesinin ardından, ülke, reforma karşı çıkanların “çirkin” eylemlerini tartışmaya başladı.

Paylaş

ABD’deki yeni sağlık reformunun yürürlüğe girmesinin ardından, ülke, reforma karşı çıkanların “çirkin” eylemlerini tartışmaya başladı.
Ülke genelindeki Demokrat Parti bürolarının camlarını kırılması, milletvekillerinin bahçesine tabut bırakılması, telefonlarına nefret içeren sesli mesajlar bırakılması gibi eylemler artarken Cumhuriyetçi ve Demokratlar, bir yandan olayları kınarken bir yandan da konuyla ilgili olarak birbirlerini suçlamaktan geri kalmıyor.
ABD Başkanı Barack Obama’nın önceliklerinden olan ve geçmesi için büyük mücadeleler verdiği sağlık reformunun Temsilciler Meclisinde geçen Pazar günü görüşülmesi öncesinde başlayan gösteri ve eylemler, reformun onaylanmasının ardından artmaya başladı.
Reforma karşı çıkanlar, ilk olarak hafta sonunda Kongre önünde protestolar düzenlemiş, bazı milletvekillerine bazen ırkçılığa varan sözlü sataşmalar yapılmış ve tehditler içeren pankartlar açılmıştı. Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda da reformun geçmesinden sonra Demokrat milletvekili Bart Stupak konuşma yaparken Cumhuriyetçi Randy Neugebauer, “bebek katili” diye bağırmıştı.
BÜROLARA SALDIRILAR
Eleştiriler fiziksel şiddete dönüşürken, en az üç eyalette Demokrat Parti bürolarının camlarının kırıldığı, bir Kongre üyesinin seçim kampanyası merkezine nedeni anlaşılmayan bir kurşunun isabet ettiği, bir milletvekilinin bahçesine tabut bırakıldığı, Kongre üyelerinin telefonlarına nefret içeren sesli mesajlar gönderildiğine ilişkin bilgiler geliyor. Demokrat Parti New York milletvekili Anthony Weiner’ın Queens’deki bölge bürosuna da içi toz dolu bir zarf ve tehdit mektubunun gönderildiği kaydedildi.
Olayların ardından iki taraf birbirlerini suçladı. Demokratlar, Cumhuriyetçileri olayları kınamakta yavaş davranmakla eleştirirken, Cumhuriyetçiler de Demokratları, tehditleri “siyasi kazanç” için kullanmakla itham ediyor.
Bu arada, ABD Kongresi, sağlık reformu yasasına son onayı da vererek çalışmalarını tamamladı. Yasa, imza için bir kez daha ABD Başkanı Barack Obama’ya gönderildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İngiltere’de grev raylara sıçradı

SONRAKİ HABER

ABD’de polis şiddeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...