27 Mart 2010 00:00

Sanica’da işçi kıyımı

Sanica Isı Sanayi AŞ’de sendikalaşan 8 işçi işinden edildi. Türk Metal İstanbul 1 No’lu Şube’de örgütlenen Sanica işçileri...

Paylaş

Sanica Isı Sanayi AŞ’de sendikalaşan 8 işçi işinden edildi. Türk Metal İstanbul 1 No’lu Şube’de örgütlenen Sanica işçileri, sendikanın yetkiyi almasının ardından işverenin baskıları ile karşılaştı.
İşçilerin anayasal hakları olan sendika hakkını kullanmalarına tahammül edemeyen Sanica patronu, sendikanın yetkiyi almasının ardından işçileri, “ikna odası” diye ifade ettiği odalarda sendikadan istifaya zorladı. İşçileri gruplar halinde ‘ikna odasına” alan patron temsilcisi, işçileri “iknada” başarılı olamadı. Tüm baskılara rağmen sendikalarından istifa etmeyen işçiler, sendikalı kalmakta kararlı.
İşçileri tehdit etmekle de sonuç alamayan Sanica patronu, sendikalarından istifa etmeyen 8 işçinin işine son verdi. 24 Mart’ta sendikanın yetkiyi almasının ardından yaşanan bu gelişmelerle ilgili Türk Metal Sendikası, “atılan işçilerin geri alınması ve işçilerin anayasal hakkı olan sendika hakkına saygı gösterilmesi” talebi ile işyeri önünde atılan işçilerle birlikte bir eylem gerçekleştirdi.
Arçelik, Mercedes, Kale Kilit, Uzel gibi fabrikaların yanı sıra sendikanın örgütlü olduğu irili ufaklı birçok işyerinden işçiler, eyleme katılarak destek verdi. İşyeri önünde toplanan yaklaşık 200 işçi, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Direne direne kazanacağız”, “Gün gelecek devran dönecek Sanica işçiye hesap verecek” sloganları attı.
SENDİKACILARDAN DESTEK
Türk-İş Bölge Başkanı Faruk Büyükkucak, Tek Gıda-İş Sendikası 10 No’lu Şube Başkanı Muzaffer Dilek, Türk Metal Sendikası İstanbul Şube Başkanı Tufan Şimşek de eyleme destek verenler arasındaydı.
Eylemde ilk olarak söz alan Türk-İş 1.Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, yaşananların tam bir adaletsizlik olduğuna değinerek, işverenin bir an önce diyalog yolunu seçmesini istedi. Büyükkucak, “Türk Metal Sendikamız, 150 bin camiamızın güçlü bir sendikasıdır. Sendikamız, işçilerin talebine yanıt vermiş ve Sanica da emeğe sahip çıkmıştır” dedi. Büyükkucak, işçilerin Türk Metal’de örgütlenmesi üzerine işverenin anayasal hakka sahip çıkan işçileri işinden ettiğine değinerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye bir hukuk devleti ise eğer, burada hukuk katledilmiştir. İşveren masaya oturmalı ve diyalog yolu ile bu sorun çözülmelidir, bu çağrımız karşısında işveren tutumunu devam ettirirse, biz de gereğini yapacağız. Burada sendika tanınana kadar mücadelemiz sürecektir.”
SALAR: SONUÇ ALANA KADAR
Büyükkucak’ın konuşmasının ardın dan söz alan Türk Metal Sendikası 1 No’lu Şube Başkanı Murat Salar şunları söyledi: “İşçinin çalışma saatlerinden ücretine, sağlığından izin sürelerine varıncaya kadar birçok hak dünyada olduğu gibi ülkemizde de iş yasaları ile belirli hale getirilmiş ve anayasamız ile koruma altına alınmıştır. Sendikalı olma hakkı, tüm hakların garanti altına alınması anlamına gelen bir haktır. Ülkemizde birçok hak ihlal edilmekte ve yer yer ne yazık ki işçilerimiz adeta köle gibi çalıştırılmaktadır. Krizle birlikte emperyalist sömürü örnekleri had safhaya yükselmiştir. İşte bu nedenle sendikalı olmak önemlidir.”
Salar, işveren kendileriyle görüşene ve işçilerin sendikal hakkına saygı gösterene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)
Özgür Bulan
ÖNCEKİ HABER

SİNCAN’DA ‘SENDİKALI OL!’ STANDINA ZİYARET

SONRAKİ HABER

Erdoğan’ın ‘yersiz’ anadil talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...