27 Mart 2010 00:00

Kürt tiyatrocular, İKSV’yi ‘ayrımcılıkla’ suçladı

İSTANBUL Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından her yıl düzenlenen “Uluslararası Tiyatro Festivali”ne...

Paylaş

İSTANBUL Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından her yıl düzenlenen “Uluslararası Tiyatro Festivali”ne seçilmiş bir tiyatro grubu dışında alınmayan Kürt tiyatro grupları, İKSV’nin ayrımcı tavrını protesto etti. Kürtçe tiyatro yapan gruplar, “Yıllardır aşılamayan Kürt tiyatrosu fobisinin nedeni nedir” diye sordular.
Farklı kültürleri buluşturmak, tartışma alanları açmak ve toplumlar arasındaki diyalogu geliştirmek ve güçlendirmek için tiyatro, dans, müzik ve sinema gibi sanatlardan yararlanmak iddiasıyla her yıl İKSV tarafından düzenlenen festivale, seçilen bir topluluk tarafından kabul edilmemelerini eleştiren İstanbul’daki Kürt tiyatro yapan gruplar, İHD İstanbul Şubesi’nde yaptıkları ortak açıklamayla, kendilerine karşı gösterilen ayrımcı tavrı kınadı. Söz konusu tiyatro gruplarından Teatra Jiyana Nû, DestAR-Theatre, Seyri Mesel Tiyatrosu, Teatre Avesta, Teatre Demsal’ın temsilcilerinin katıldığı ortak açıklama, DestAR-Theatre Oyuncusu Berfin Zenderlioğlu tarafından okunurken, açıklamaya Kürt stand-up’çısı ve Tiyatro Oyuncusu Murat Batgi, Mehmet Atlı ve Türkiye Tiyatrolar Birliği üyeleri de katılarak destek verdi.
‘SEÇİLEN GRUBUN KÜRT TİYATROSUYLA ALAKASI YOK’
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin içeriği esas alınarak gerçekleştirilen festivalde konu Kürt sanatı olunca, bu duyarlılıktan hep uzak kalındığını söyleyen Zenderlioğlu, “2010 Kültür Başkenti ilan edilen İstanbul’da, bu köhne zihniyetin sürmesi ve festivalde Kürt sanatına dair bir etkinlik olacaksa da bu sanattan uzak olanlar ile olabilir” anlayışıyla hareket edildiğini söyledi. İKSV tarafından festival kapsamına alınan grubun Kürt tiyatrosu ile alakası olmadığına da dikkat çeken Zenderlioğlu, yıllardır Kürtçe tiyatro yapanlar yerine söz konusu grubun tercih edilerek göz boyanmak istendiğine işaret etti. Zenderlioğlu, gösterilen tavra karşı, “İKSV’den pozitif bir ayrımcılık beklemiyoruz, oyunlarımıza deneyimlerimize güveniyoruz. Kürt tiyatrosunun ve sanatının evrensel normları yakaladığını düşünüyoruz; bizim mücadelemiz, kurumların farklı dil ve kültürlerle ilgili örmüş oldukları duvarları yıkma mücadelesidir” ifadelerini kullandı. Bu yıl Boyalıkuş grubunun İbsen’e ait “Nora” adlı oyunu festivale dahil edildi.
‘KÜRT TİYATROSU MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEK’
Sözlerine yıllardır Kürt sanatına yönelik ambargoların sürekli bir biçimde devam ettiğini söyleyerek devam eden Zenderlioğlu, açıklamasını Shakespeare’in ‘Dünya bir sahnedir’ cümlesinden yola çıkarak, Kürt tiyatrocular olarak mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyerek tamamlarken, festival kapsamına alınan tiyatro grubuna da çağrıda bulunarak ayrımcı tavra karşı festivale katılmamalarını istedi. Zenderlioğlu tarafından okunan ortak açıklamanın ardından açıklamaya katılan Batgi, Atlı ve Mehmet Esatoğlu da, yaptıkları açıklamalarla Kürt tiyatrocuların yanlarında olduklarını ifade ettiler. (DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Üstün Akmen beraat etti

SONRAKİ HABER

Onay; ‘Kum saati uyarıyor, vakit geçiyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa