29 Mart 2010 00:00

Hükümet halkın ekmeğiyle oynuyor

TEKEL işçileri, 1 Nisan’da yeni eylem sürecine başlıyor.

Paylaş

TEKEL işçileri, 1 Nisan’da yeni eylem sürecine başlıyor. 78 gün boyunca Türkiye’nin gündemi haline gelen işçilerin taleplerini ve mücadelesini, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencileriyle konuştuk. Öğrenciler, gelecekte kendilerinin de aynı sorunlarla karşılaşabileceğini belirterek, “Hükümet halkın ekmeğiyle oynuyor” dediler.
BAŞBAKAN GÜNDEMİ DEĞİŞTİRİYOR
Maliye Bölümü 2. sınıf öğrencisi Barış Doğan, kendisinin de TEKEL işçilerini ziyaret ettiğini belirterek, “TEKEL işçilerinin haklı mücadelelerini görmezden gelen Başbakan, sürekli gündemi değiştirmeye çalışıyor. TEKEL’i kime kaça sattığından bahsetmiyor” dedi. Başbakan’ın, işçi hareketinden korktuğu için onları halkın gözünde haksız göstermeye çalıştığını kaydeden Doğan, 4-c statüsünde çalışanların nasıl geçineceğinin Başbakan’ın umurunda olmadığını ifade etti.
Doğan, üniversite gençliği olarak TEKEL işçilerinin direnişini neden desteklemeleri gerektiği sorusuna, “Gelecekte bizim de aynı durumda olmamamız için mücadelede birlikte olmalıyız. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın dersek, o yılan bir gün bizi de bulur” yanıtını verdi.
İŞÇİLER NASIL GEÇİNEBİLİRLER?
“Azalan maaşlarla işçiler nasıl geçinebilirler” diye soran Maliye Bölümü 4. sınıf öğrencisi Levent Umut, Başbakan’ın işçilere ‘Yetim hakkı yedirmeyiz’ demesini de eleştirdi. “Asıl yetim hakkını, oğluna gemicik alan Başbakan yemektedir, kendini zenginleştirirken halkı fakirleştiriyor” diyen Umut, “Gençlik bu dönemde yaşananlara sessiz kalırsa gelecekte TEKEL işçileriyle aynı sorunlarla karşılaşacak, bu haksız durumu ortadan kaldırmak için mücadele etmeliyiz” diye konuştu.
DENİZ FENERİ’NE BAKSIN
Ekonometri Bölümü 3. sınıf öğrencisi Yakup Kocakaya, yandaş medya bazı gerçekleri yansıtmasa da oradaki işçilerin durumundan haberdar olduklarını söyledi. Başbakan’ın TEKEL işçilerini yetim hakkı yemekle suçlamasına karşılık olarak Kocakaya, Başbakan’a Deniz Feneri’ni ya da yandaşlarına sağladığı sermayenin kaynağını sormak gerektiğini belirtti. Kocakaya, TEKEL işçilerinin özlük haklarını gasp ederek onları açlığa sürükleyen Başbakan’ın yetim hakkı yediğini kaydetti. Hükümetin izlediği politikalarla halkın ekmeğiyle oynadığına dikkat çeken Kocakaya, 4-c ile bu durum yasallaştırılarak insanların köleleşmeye mahkum edildiğini vurguladı.
LİSELİLERE DESTEK
Kocakaya, TEKEL işçilerinin sadece kendileri için mücadele etmediğini, bu direnişin Türkiye halkı için yapıldığını söyledi. TEKEL direnişine destek verdikleri için okuldan atılan Mehmetçik Lisesi’ndeki öğrencilere de haksızlık edildiğini söyleyen Kocakaya, kitle olarak TEKEL direnişine destek verilirse mücadelenin kazanılacağını belirtti.
Tesisat Öğretmenliği 1. sınıf öğrencisi Serkan Seyhan ise TEKEL işçilerine verilen desteğin ulusal bir karaktere dönüşmesi gerektiğini söyledi. Seyhan, “AKP kendi zihniyetine mensup ortaöğretim öğrencilerini mitinglere götürdüğünde, lise öğrencileri siyaset yapabiliyorken, TEKEL işçilerine destek olan Mehmetçik Lisesi öğrencileri okuldan atılıyor” dedi.
(Isparta/EVRENSEL)
Hilal Öksüz - Yılmaz Gaygusuz - Okan Gündüz
ÖNCEKİ HABER

‘1 Mayıs’ta bölen değil birleştiren olacağız’

SONRAKİ HABER

AKP yıkılsın Necmi altında kalsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...