30 Mart 2010 00:00

Erdoğan hapı yutturacak!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa paketinin madde madde değil de, bir bütün halinde referanduma götürülmesi konusunda, “Tek tek oylama referandum mantığına aykırı” açıklamasında bulundu

Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa paketinin madde madde değil de, bir bütün halinde referanduma götürülmesi konusunda, “Tek tek oylama referandum mantığına aykırı” açıklamasında bulundu. Başbakan, paketin milletin huzuruna hazır olarak getirildiğini, “hap” gibi sunulduğunu söyledi.
‘HAP GİBİ...’
AKP Genel Merkezi’nde düzenlenen Yerel Yönetimler Sempozyumu’nda konuşan Başbakan, “Birisi diyor ki, ‘Getirin görelim, seçimden sonra yapalım’, bir diğeri, ‘Hayır bunları tek tek oylayalım’ diyor. Bir defa referandum mantığına ters, böyle bir şey olmaz. Milletin vekilleri zaten bunu tek tek oyluyor, Parlamento’da bütün değerlendirmesini yapıyor, milletin huzuruna bunu hazır olarak getiriyor, ön çalışma bu Parlamento’da bitiyor, bittikten sonra da bunu adeta bir hap gibi, tablet gibi sunuyor” dedi.
ŞAHSİ TALEPLER!
Günlerdir tartışılan anayasa değişiklik paketini AKP bugün TBMM’ye sunuyor. Açıklamayı Başbakan Erdoğan yaptı. Erdoğan açıklamasında İsim vermeden BDP’ye çattı. Başbakan TÜSİAD’dan, sendikalara, Anayasa hukukçularından siyasi partilere kader çok sayıda kitle örgütlerinin ‘Seçim barajı kaldırılsın’ talebini şahsi olduğunu ileri sürdü.
Anayasa değişikliğine ilişkin eleştirilere de cevap veren Erdoğan, “Barajın düşürülmesi, hazine değişikliği, TMK yasasında değişiklik” gibi konuları da şahsi beklentiler olarak değerlendiren Erdoğan, “Bunları millete havale ediyoruz” şeklinde konuştu.
BEN YAPTIM OLDU OLMAZ!
Erdoğan, Anayasa Başkanı Haşim Kılıç’ın uyarısını kullandı. Erdoğan “Ben yaptım oldu” mantığıyla ülkeyi yönetmenin geride kaldığını ileri sürdü. Erdoğan “Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi dediğimizde bazıları diyor ki ‘Ben bunun içini anlayamadım ki’ Anlama özürlüysen ben ne yapayım” dedi.
PAKET BUGÜN MECLİSTE
Anayasa değişikliğine ilişkin teklifle ilgili ise Erdoğan “Temenni ediyorum ki yarın (bugün) inşallah bunu Meclis Başkanlığına takdim ederler” dedi. Geçtiğimiz hafta içi yapılan ziyaretleri değerlendirmek için dün 7 saatlik bir çalışma yaptıklarını dile getiren Başbakan, “Değerlendirmeler neticesinde son gelinen noktayı gördük ve arkadaşlarımız bugün (dün) de yine çalışmalarını sürdürecekler” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ANAYASA ÇANKAYA SOFRASI’NDA
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün geleneksel olarak düzenlediği “Çankaya Sofrası”nda, bu kez hukukçular ağırlıkta oldu. Masada AKP’nin 2007 seçimlerinin ardından hazırlattığı Anayasa taslağının altında imzası bulunan isimlerden Anayasa Hukukçusu Ergun Özbudun, Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin ve Eski Yargıtay Başkanı Osman Arslan bulundu. Araştırmacı-gazeteci Tarhan Erdem, Siyaset Bilimci Ersin Kalaycıoğlu ve Gazeteci Taha Akyol da Cumhurbaşkanı Gül’ün davet ettiği isimler arasında yerlerini aldı. Davetlilerin çoğunluğunun eski yargı üyeleri ve Anayasa hukukçularından seçilmesi, Anayasa değişiklik paketindeki Yüksek Yargı ile ilgili düzenlemelere bağlanıyor.

KÜSKÜNLERE YAKIN MARKAJ
AKP, Anayasa değişikliğini Meclis’ten 367’yi bulmadan referanduma götürmeyi göze adlı. AKP, bugün TBMM Başkanlığı’na sunulacak Anayasa değişikliği teklifinden önce parti içinde fire verilmesine engel olmak için küskünleri ve Anayasa değişikliğine karşı çıkan vekilleri yakın markaja aldı. Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Eski Orman Bakanı Osman Pepe, Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ve Ankara Milletvekili Zekai Özcan’ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 14 milletvekili parti yöneticileri tarafından tek tek telefonla aranarak yüz yüze görüşmek isteğinin bildirildiği öğrenildi.
ÖNCEKİ HABER

‘EMiNiM iŞÇi YOKTUR’

SONRAKİ HABER

Ödenek ve araç sorunu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa