30 Mart 2010 00:00

SUYA BERAAT

10 tona kadar olan su kullanımından ücret almadığı için “görevi kötüye kullandığı” ve “kamuyu zarara uğrattığı” gerekçesiyle yargılanan ...

Paylaş

10 tona kadar olan su kullanımından ücret almadığı için “görevi kötüye kullandığı” ve “kamuyu zarara uğrattığı” gerekçesiyle yargılanan Dikili Belediye Başkanı Osman Nuri Özgüven ve belediye meclis üyeleri, yargılandıkları davadan beraat ettiler.
Dikili Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmada, Belediye Başkanı Osman Özgüven ile birlikte yargılanan 22 kişi hazır bulundu. Duruşmaya, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Genel-İş Genel Başkanı Erol Ekici, Genel-İş 5 No’lu Şube Başkanı Mehmet Çınar, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Azat Fazla da katıldı.
Duruşmada söz alan sanık avukatlarından Arif Ali Cangı, Başbakanlıktan istedikleri kamu hizmetlerinin ücretsiz olması ile ilgili gelen 74 kararnameyi incelediklerini belirterek, “Söz konusu davada kararname çıkartılmamış olsa da, kamu yararı olduğu açıktır. Yani, tüm canlıların yaşayabileceği kadar suya ulaşması, yaşam hakkı olarak tanımlanmıştır” diye konuştu.
Sanıkların son sözünün sorulmasının ardından, cumhuriyet savcısı esas hakkında mütalaa verdi. Cumhuriyet Savcısı Velihattin Eldemir, davalıların üzerlerine atılı suçları işledikleri yönünde bir kanıt oluşmadığına ve yapılan işlemde kamu yararı gözetildiğine dikkat çekerek, Başkan Osman Özgüven’in de aralarında bulunduğu 22 kişinin beraatına karar verilmesini istedi.
SU HAKKI TESCİLLENDİ
Mahkeme Başkanı Mehtap Şen, davaya konu olan ‘görevi kötüye kullanma’ ve ‘kamuyu zarara uğratma’ suçlarının oluşmadığına hükmederek, sanıkların beraatına karar verdi.
Adliye çıkışında dava sonucuna ilişkin açıklama yapan Başkan Özgüven, “Bu davanın başından itibaren suyun yaşam hakkı olduğunu savunduk. Burada bizim beraat etmemiz önemli değil, önemli olan suyun yaşam hakkı olduğu yönünde bir kararın açığa çıkmasıdır. Bundan sonraki dönemlerde de, halkın faydasına olan çalışmalar yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Özgüven’in avukatı Arif Ali Cangı ise “Bu dava sadece Dikili’nin davası değildir. Türkiye bu davadan örnek alarak, kendi yerel yönetimlerinden 10 tona kadar suyun bedava verilmesi için talepte bulunmalıdır. Bu dava, suyun ticarileştirilmesine yönelik girişimlere karşı kazanılmış bir zaferdir” şeklinde konuştu.
Özgüven’e destek amacıyla duruşmaya katılan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de, “Bu dava tüm Türkiye’nin davasıdır. Nasıl ki TEKEL direnişi, sadece TEKEL işçilerini ilgilendirmiyorsa, bu dava da sadece Osman Özgüven’i ilgilendirmiyor. Burada yargılanan su hakkıdır. Bu yargılamanın sonucunda beraatın çıkması, suyun beraat etmesidir” diye konuştu. (Dikili/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Yemek fiyatının düşürülmesini istiyorlar

SONRAKİ HABER

İSKİ işçilerinin alacakları ödenmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...