30 Mart 2010 01:00

Kudüs’te bayram gerginliği


İSRAİL’de Yahudilerin Pesah Bayramı başlamadan, Kudüs’e bayram gerginliği çöktü. Bu gerginliğin başlıca kaynağını, Pesah süresince aşırı sağ parti ve grupların, Eski Kent içindeki Haremüşşerif ve çevresinde yürüme ve “Yahudilerin üçüncü mabedini inşa etme” çağrıları oluşturuyor.
Kudüs polisi, Pesah Bayramı nedeniyle kentte olağanüstü güvenlik önlemlerine başvururken, Haremüşşerif’in giriş kapılarının çoğunu kapattı. Akşam namazından başlayarak Müslümanların da camiye sadece Hutta, Meclis ve Silsile kapılarından girmelerine izin verilip, girişlerde erkeklerde 50 yaş uygulamasına geçildi. Polis, sağcıların da yürüyüşlerine izin vermedi. Bu akşam başlayıp 5 Nisan akşamına kadar devam edecek Pesah Bayramı süresince, İsrail ordusu da Batı Şeria’ya tam kapatma uygulamasına geçti.
İsrail polisinin, aşırı sağcı Yahudilerin Haremüşşerif’e girmelerine engel olmak amacıyla, camiye başta Ağlama Duvarı yanındaki Faslılar Kapısı dahil birçok girişi kapatması, Müslüman gençlerin de cami içine yığınak yapmalarını engellemek amacıyla yaş sınırını yeniden koymasına karşılık, bölgede tansiyon Pesah başlamadan yükseldi.
Aşırı sağcı Yahudiler, Pesah öncesinde açıklamalar yaparak Haremüşşerif’e gelme niyetlerini ortaya koydular. Bunlardan Knesset dışı aşırı sağ partilerden Yurdumuz İsrail Partisi ile Mabed Tepesi Müminleri grubu, ayrıca üçüncü mabedin inşasına başlanması çağrıları da yapıyor.
Yurdumuz İsrail Partisi’nin liderlerinden aşırı sağcı Baruh Marzel, Haremüşşerif’e otobüslerle insanları taşıma niyetinde olduklarını belirtti. “El Aksa ve Kubbet üs-Sahra camilerinin geçici olduğunu” öne süren Marzel, tüm İsrail halkının mabedin yeniden inşasını beklediğini ve bunun sadece bir zaman meselesi olduğunu söyledi.
Aynı partinin bir diğer kurucusu Haham Şalom Wolpe de İsrail hükümetinin “halkın düşmanı” haline geldiğini, “düşmanla iş birliği yaptığını” ve savaş zamanında düşmana yardımcı olduğunu öne sürdü.
Hristiyanların Paskalya Bayramı öncesi de “İyi Cuma” veya “Kutsal Cuma”yı yaşamak ve “Kutsal Işık” ayinine katılmak için binlerce Hristiyan hacı Kudüs’e gitti. Cuma ve cumartesi günü Eski Kent’e gidecek Hristiyanların törenleri ile ilgili düzeni sağlamak ve aşırı sağcı Yahudilerle Müslümanlar arasında olası gerginlikleri önlemek amacıyla, polis, gelecek hafta başına kadar Kudüs’te teyakkuz halinde olacak.
ABD’NİN MUHALEFETİ BURAYA KADAR
İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’te yasadışı Yahudi yerleşimleri inşa etmesine ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde oylanacak bir kınama kararında ABD’nin çekimser kalabileceği ifade edildi.
Bir Arap diplomat, bu yöndeki bilginin üst düzey bir ABD’li yetkili tarafından Katar dışişleri bakanına iletildiğini söyledi. Ancak konuya ilişkin olarak Washington yönetiminden bir doğrulama gelmedi. Bir ABD’li yetkili ise kendi ifadesiyle, Katar’ın bu konuda kendilerinden daha fazla şey bildiğini söyledi.
ABD şu ana kadar, BM Güvenlik Konseyi’nde İsrail’i kınama amaçlı tüm girişimleri daima veto etmişti. BM Güvenlik Konseyi şu ana kadar Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimleri konusunu resmen ele almadı.
İsrail’in Doğu Kudüs’te bin 600 yeni yerleşim birimi inşa edeceğini açıklaması üzerine ABD ile İsrail arasındaki ilişkilerde gerilim yaşanmıştı. Fakat hem ABD Başkanı Barack Obama hem de Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, iki ülke arasında “Kopmaz bağlar olduğu” vurgusu yapmıştı. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et