31 Mart 2010 01:00
AYiNESi iŞTiR KiŞiNiN!
Anayasa değişikliği kapsamında Anayasa Mahkemesinin yapısının değiştirilmesi tartışmaları yaşanırken, iktidar ve Çankaya Köşkü, jet hızıyla inanılmaz bir atamaya imza atarak, adeta Bir ayda nasıl Anayasa Mahkemesi üyesi olunur? dersi verdi.
Böylece AKPnin anayasa teklifi daha resmen görüşülmeye bile başlanmadan, bir Anayasa Mahkemesi raportörünün hülle yöntemiyle üyeliğe getirilmesi de sağlandı. Üstelik bu isim, DTP kapatılsın raporunu hazırlayan Alparslan Altan.
KOLTUK BOŞALINCA
Atama süreci Anayasa Mahkemesi yedek üyelerinden Eski Malatya Valisi Mustafa Yıldırımın, 1 Şubat 2010da yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla başladı. Yıldırım emekli olunca üst düzey bürokrat kontenjanından bir isim eksilmiş oldu. Bu kontenjana ilginç bir yöntemle yeni atama yapıldı.
26 GÜN GÖREV YAPTI
Yıldırımın emekliliği döneminde Anayasa Mahkemesinde raportör olan ve aynı zamanda Yüksek Mahkemenin sözcülüğünü de yapan Alparslan Altan, Yıldırımın emekli olmasının ardından tam 26 gün boyunca bu görevini sürdürdü.
2 AY BOŞ KALDI
Altan, Anayasa Mahkemesi raportörlerinden sürpriz bir şekilde 26 Şubatta üçlü kararname ile boş bulunan denizcilik müsteşarlığı yardımcılığına atandı. Altan, bir hukukçuydu ve denizcilikle yakından uzaktan ilgisi yoktu. Altanın atanma işlemleri uzun sürdüğünden denizcilik müsteşarlığında da bir süre görevde sayılması gerektiğinden Anayasa Mahkemesi üyeliği de 2 ay boyunca boş kalmış oldu.
GÜL ATADI
Altan için denizcilik müsteşar yardımcısı olmasından tam 31 gün sonra dün, yeni bir karara daha imza atıldı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, Sayın Cumhurbaşkanımız, Anayasa Mahkemesi Yedek Üyeliğine, Denizcilik Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Alparslan Altanı seçmişlerdir denildi.
RAPORTÖR SEÇİLEMİYOR
AKPnin anayasa değişikliği teklifinde, Anayasa Mahkemesi raportörlerinin de üyeliğe seçilebilmesi öngörülüyor. Ancak mevcut düzenlemede, raportörler için böyle bir imkan yok. Anayasa Mahkemesi Kanununa göre, asil veya yedek üyeliğe sadece şu şartlara uygun olanlar seçilebiliyor:
Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Sayıştayda başkan ve üye olmak veya 40 yaşını bitirmiş, 65 yaşını doldurmamış, yükseköğrenim görmüş ve kamu hizmetlerinde en az 15 yıl fiilen çalışmış veya yükseköğretim kurumlarında en az 15 yıl öğretim üyeliği yapmış olmak şartıyla; yükseköğretim kurumlarının hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında öğretim üyesi veya Yükseköğretim Kurulu başkan veya üyesi veya Yükseköğretim Kurumu rektör veya dekanı veya müsteşar, müsteşar yardımcısı, general, amiral, büyükelçi, bölge valisi veya vali olarak görev yapmak veya mesleğinde avukat olarak fiilen 15 yıl çalışmış olmak ve hakimlik mesleğine alınmamayı gerektiren bir suçtan hüküm giymemek veya bu gibi suçlardan dolayı ceza kovuşturması altında bulunmamak ve hakimlik mesleğine alınmasına engel bir hali olmamak.
MÜSTEŞARLIK ŞART OLUNCA...
Bunlar arasında Altana uygun olanın, müsteşar, müsteşar yardımcısı şeklinde şart olduğu görülüyor. Raportörlükten denizcilik müsteşar yardımcılığına atanarak, bu şarta haiz kılınan Dr. Altan, bu sayede de sadece 31 gün sonra Anayasa Mahkemesi yedek üyeliğine seçildi.
GÖREVİNİ BIRAKACAK
Gerek yürürlükteki mevzuat, gerekse AKPnin hazırladığı değişiklik teklifinde, Anayasa Mahkemesi üyelerinin, asli görevleri dışında resmi veya özel hiçbir görev alamayacağı öngörülüyor. Bu hüküm de Alparslan Altanın sırf Anayasa Mahkemesi üyeliğine getirilmek için denizcilik müsteşarlığına atandığını teyit ediyor. Zira Altan şimdi sadece 31 gün oturduğu denizcilik müsteşar yardımcılığı koltuğunu bırakmak zorunda.
(İstanbul/EVRENSEL)
OSMAN CAN TARTIŞMASI
Eğer AKP ilk hazırladığı taslağı değiştirmeseydi Anayasa Mahkemesi raportörlerine Anayasa Mahkemesi ve HSYK'ya üye seçilme olanağı gelecekti. Bu düzenleme ilk olarak akıllara AKP'nin kapatılması davasında kapatmaya karşı çıkan bir rapor hazırlayan Demokrat Yargı Eş Başkanı Osman Can'ın Anayasa Mahkemesi üyeliğine getirileceği yorumlarına neden oldu. İtirazlar ve tartışmalar üzerine AKP taslaktan bu düzenlemeyi çıkardı.
ALTAN KİMDİR?
1968 yılında Sarıkamışta doğan Altan, ilk ve orta öğretimini 1985 yılında Yozgatın Çayıralan ilçesinde tamamladı. Altan, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1989 yılında mezun olduktan sonra, avukatlık ve hakimlik stajlarını tamamladı. Sırasıyla; Alaplı, Hilvan ve Zara Cumhuriyet Savcılığı görevlerini yürüten Altan, Zara Cumhuriyet Savcısı iken 2001 yılında Anayasa Mahkemesi raportörlüğüne atandı.
AKP ÖNERİSİ!
Skandal atamanın başrolünde bulunan Altan, kamuoyunca bilinen bir isim. Altan Hem AKP, hem de DTP hakkında açılan kapatma davalarında etkili olmuştu. İddialara göre AKP kapatılmasın diyen Osman Cana yakın bir isim olduğu belirtilen Altan, resmen olmasa bile fiilen Cana yardım etmişti. Anayasa Mahkemesinin AKP hakkındaki davayla ilgili karar gününü de Altan açıklamıştı.
DTP ÖNERİSİ!
Raportör Altan, DTP ile ilgili kritik kapatma davasında ise gerekçeli kararı hazırlayan üç kişilik komisyonun başkanlığını yapmıştı. Altan, partinin Bölücü faaliyetlerin odağında olduğu gerekçesiyle kapatılması yönünde görüş bildirmişti. Altanın raporu doğrultusunda Anayasa Mahkemesi de oybirliğiyle kapatma kararı vermişti.
BAYKAL MECLİSE TAŞIDI
Konu CHP Genel Başkanı Deniz Baykalın da gündemindeydi. Partisinin grup toplantısında Anayasa değişikliğiyle ilgili konuşan Baykal yargının ele geçirildiğini ve Anayasa Mahkemesinde bir aylık müsteşarın Anayasa Mahkemesi yedek üyeliğine atandığını söyledi. Baykal Böyle bir atamayı yapan Cumhurbaşkanının nasıl bağımsız olduğunu söyleyebiliriz. Nasıl yüksek yargıya atama yapmasını isteyebiliriz dedi.
Şahin Doğan
Evrensel'i Takip Et