31 Mart 2010 00:00

SGK 539 diyor gerçek 43 bin ile 130 bin arasında

İŞ kazaları ve meslek hastalıkları konusunda her yıl gerçeğe uygun olmayan rakamlar resmi kayıtlara geçiyor.

Paylaş

İŞ kazaları ve meslek hastalıkları konusunda her yıl gerçeğe uygun olmayan rakamlar resmi kayıtlara geçiyor. Özellikle meslek hastalıkları, gerçeğin çok altında rakamlarla ifade ediliyor. Bu gerçeğe vurgu yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Rana Güven, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) rakamlarına göre Türkiye’de meslek hastalığı vakasının 2008’de 539 olduğunu belirterek, “Bu mümkün değil. Bizim klasik bilgimize göre bir toplumda çalışanların binde 4 ile 12’si kadar aktif yeni başlayan bir meslek hastalığı vakası tespit edilmesi gerekiyor. Beklenen sayı bu. Bunu hesapladığımızda, yılda 43 bin ile 130 bin meslek hastalığı vakası bekleniyor Türkiye’de. 2008 rakamı 539. Bu mümkün değil. Bu ne demek? Biz hekim olarak bilmiyoruz meslek hastalığını. Gelen hastamıza, ‘Ne iş yapıyorsun’ sorusunu sormuyoruz” dedi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ile Avusturya İş Sağlığı Akademisi arasında geliştirilen ‘İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Projesi’ (İSGİP) ile ilgili bilgilendirme toplantısı, Zonguldak’ta yapıldı. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) İş Güvenliği ve Eğitim Dairesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Güven, Türkiye’de meslek hastalığına yakalanan hasta sayısı konusunda çok dertli olduğunu belirtti.
‘DERDİMİ DEŞMEYİN’
Meslektaşlarının tümünü kötülemek, bütün yükü onların omzuna yüklemek istemediğini de kaydeden Güven, şöyle devam etti: “Ama benim meslektaşım bir penisilinle betanın önlendiğini, benim meslektaşım gelen hastasına ‘Ne iş yaparsın?’ dediğinde, onun meslek hastalığı ihtimalini yakalayabileceğini öğrenmeden mezun oluyor tıp fakültesinden. Burada hepimizin vebali olduğunu düşünüyorum. Bunun değişmesi lazım.”
Meslek hastalığı vakalarının yüzde yüz önlenebileceğini, iş kazalarının yüzde 98’inin önlenebilir hadiseler olduğunu vurgulayan Güven, “O zaman sağlık ve güvenlik tedbirlerini uygulayarak işletmelerde bununla baş edebiliriz. Neye ihtiyacımız var, topyekün bir bilgiye ve topyekün farkındalığa ihtiyacımız var” diye konuştu. (ZONGULDAK)
ÖNCEKİ HABER

Aydın TEKEL işçilerinden halka çağrı

SONRAKİ HABER

DİSK’ten TARİŞ işçilerine ziyaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...