31 Mart 2010 00:00

Siyanürcüye mahkeme tokadı

SİYANÜRLÜ altın çıkaran, doğayı ve yaşamı hiçe sayan Koza Altın Şirketi’nin, yaşam savunucularına açtığı bir dava daha reddedildi.

Paylaş

SİYANÜRLÜ altın çıkaran, doğayı ve yaşamı hiçe sayan Koza Altın Şirketi’nin, yaşam savunucularına açtığı bir dava daha reddedildi. Mahkeme, 10 Şubat 2009’da madenin atık su havuzuna dolan suyun tarlalara boşaltılmasıyla ilgili ‘Zehirli İhtimal’ başlıklı haberin ‘halkı bilgilendirme’ amacıyla yapıldığına karar vererek, davayı reddetti.
Muhabirimiz Özer Akdemir ile Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) üyeleri Av. Arif Ali Cangı, Erol Engel ve Hasan Gökvardar hakkında açılan toplam 70 bin TL’lik tazminat davasının 5’inci duruşması, dün Sirkeci Adliyesi’nde İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya; TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’nun çağrısıyla meslek odaları yöneticileri, YTÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyza Üstün, Marmara Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, EGEÇEP, TÜRÇEP, Dersim Dernekleri Federasyonu, Munzur Koruma Kurulu, Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, Su Politik, Yeşil Sol, EFESÇED üyeleriyle, gazetemizin yazı işleri müdürü Fatih Polat ve yazarımız İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu ile Karikatürist Canol Karagöz katıldı.
Mahkeme, söz konusu haberin halkı bilgilendirmek için yapıldığını belirterek, davanın reddine karar verdi.
ŞİRKET KATLETMEYE DEVAM EDİYOR
Duruşmanın ardından adliye önünde yapılan basın açıklamasında, yaşam savunucularının sesinin kesilemeyeceğine dikkat çekildi. EGEÇEP Dönem Sözcüsü Muammer Sakaryalı, kararı “Yaşamı savunmaya devam edeceğiz” diye karşılarken, 10 bin TL tazminat istemiyle yargılanan ve Kozaklı olan Erol Engel şöyle konuştu: “Kozak Yaylası’nda geçtiğimiz günlerde Koza Altın Madeni yaklaşık 10 bin ağacı katletti. Üstelik Orman Genel Müdürlüğü’nün ‘Ormanlık sahada ağaç kesimi durdurulmuştur’ genelgesine rağmen. Eğer Bergama’da TC hukuku geçerliyse şirket hakkında işlem yapılması gerekiyor.” (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Ek puan yarışmaya ilgiyi artırıyor ama...

SONRAKİ HABER

10 YILDA BiR KiTAP OKUYORUZ!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...