31 Mart 2010 00:00

‘Kontör yerine kuruş’

Mobil telefon abone sayısı ülkemizde yaklaşık 65 milyon.

Paylaş

Mobil telefon abone sayısı ülkemizde yaklaşık 65 milyon. Ön ödemeli abone sayısı ise toplam abonenin yüzde 75’i; yaklaşık 49 milyon. Kontör yerine kuruş uygulaması, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nun 02/09/2009 tarih ve 2009/DK-10/445 sayılı kararına dayanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu, bu tarih-sayılı kararında, “kontöre dayalı tarifelendirme sistemi yerine tamamen TL’ye dayalı tarifelendirme sistemine geçilmesi” ve “kontör/dk-sn ya da SMS-MMS” yerine “TL-Kr/dk-sn ya da SMS-MMS” kullanılmasını öngörüyor. Gerekli hazırlıkların “en geç 01.04.2010 tarihine kadar tamamlanarak uygulamaya geçilmesini” de öngören kurul kararı, nisan ayının ilk günü hayatımızın bir parçası oluyor. Artık, “Kontörüm yoktu arayamadım” cümlesi yerine, “Kuruş kalmadı arayamam” cümlesini kullanacağız.
KIYAS KOLAYLIĞI
Yaklaşık olarak Turkcell’in 35.4 milyon, Avea’nın 11.8 milyon, Vodafone’nun 15.7 milyon abonesi bulunuyor. Operatörler, uygulamaya reklam olarak geniş yer veriyorlar. Uygulamanın detay bilgilerine internet sayfalarından da ulaşılıyor. Öte yandan Turkcell, Avea ve Vodafone operatörlerinin sitelerinde “kontör” kelimesi de halen varlığını koruyor. Operatörler, “30 TL yüklenirse diğer operatörlerle 2 dakikası 65 kuruştan konuşursunuz” şeklindeki tarife çeşitliliklerini sürdürüyor. Kontör yerine kuruş uygulaması, karşılaştırma açısından bir avantaj gibi gözüküyor. Ancak, mobil işletmecilerin abone kapma savaşımı gibi, mobil telefon abonesinin de “Acaba hangi operatör, hangi tarife bana uygun?” arayışını ortadan kaldırmayacak.
ABONE BİLGİLENDİRİLMELİ
Uygulanan kurul kararı, mobil işletmecilerin her aboneye ücretsiz bilgilendirme mesajı ile abonenin kullandığı tarifenin dakika ve SMS-MMS birim ücretini bildirmesini şart koştuğu gibi, kontörü olan abonenin hak kaybına uğramamasını da sağlıyor. Bu karar aynı zamanda, sadece kontörlü kart kullanılan Türk Telekomünikasyon AŞ’nin ankesörlü telefonlarında da geçerli. Ankesörlü telefon kontörlerinin ömrü ise 2011 yılının ilk günü dolacak. (Ankara/EVRENSEL)
Çiğdem Tezel
ÖNCEKİ HABER

SGK’DA FATURA ÇALIŞANLARA

SONRAKİ HABER

İnsanca yaşamak için sendikalaştık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa