31 Mart 2010 00:00

Rusya’da hedef dış mihraklar

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova metrolarında intihar saldırısı gerçekleştiren eylemcilerin dış ülkelerden destek almış olabileceklerini...

Paylaş

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova metrolarında intihar saldırısı gerçekleştiren eylemcilerin dış ülkelerden destek almış olabileceklerini söyledi. Lubyanka ve Park Kulturi metro istasyonlarında 41 kişinin öldüğü ve 70’den fazla yaralının olduğu patlamaları bir ziyaret için bulunduğu Kanada’da değerlendiren Lavrov, “Burada dış destek dahil, hiç bir şey ihtimal dışında tutulamaz.” dedi.
Lavrov, “Moskova’nın Afganistan ve Pakistan arasında terörist grupların kendileri için güvenli ve sahipsiz bir toprak bulduklarının farkında olduğunu” ifade ederek, “Sadece Afganistan’da değil. Başka ülkelerde gerçekleşen birçok terör olayı bu bölgeden kaynaklanıyor. Bazen Kafkas bölgesinde de eğitim alıyorlar.” şeklinde konuştu. Lavrov, uluslararası toplumu “Terörle mücadelede ve finans kaynaklarının kurutulmasında” işbirliği yapmaya çağırdı.
TÜRKİYE BAĞLANTISI
Rus Kommersant gazetesi ise, yaklaşık 30 intihar komandosunun Türkiye’de bir medresede eğitim aldığını iddia etti. Gazetenin haberinde, kuzey Kafkasya’da yapılan operasyonlara karşılık vermek amacıyla kadın intihar komandoları veya başka bir adıyla “kara dulların” bu sefer Moskova’yı hedef seçtiği kaydedildi. Son günlerde bölgede yapılan operasyonlarda örgütün önde gelen isimleri; Said Buryatski, Salambek Ahmadov, Anozr Astemirov ve Abu Haled öldürülmüştü. Kommersant’a konuşan Rus soruşturma savcıları, Buryatski’nin Çeçenistan ve İnguşetya’da yaklaşık 30 intihar komandosu bularak Türkiye’ye eğitime gönderdiğini öne sürdü. Haberde, “Buryatski, yaklaşık 30 potansiyel intihar komandosunu Türkiye’deki medreselerden birine gönderdi. Eğitimin ardından hepsi Kafkaslara geri döndü. Bu ekip Buryatski’nin emrinde çalışmaya başladı. Bunlardan dokuzu kendini patlattı, geriye kalanlar ise aranıyor. Bu intihar komandoları, Buryatski’nin intikamını almak için Moskova’ya da gönderilmiş olabilirler.” denildi.
MEDVEDEV KARANFİL BIRAKTI
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, peş peşe saldırıların olduğu iki metro istasyonundan biri olan Lubyanka istasyonunu ziyaret etti. Olay yerine karanfil bırakan Rusya lideri, “Hukuki ya da ahlaki açıdan suç olan bu olayı gerçekleştirenlerin hangi motivasyonla bu saldırıyı yaptıklarının önemi yok. Bunlar sadece hayvanlardır” ifadesini kullandı. “Onları bir şekilde bulacağımızdan ve hepsini yok edeceğimizden endişem yok” değerlendirmesinde bulunan Medvedev, “Kasım ayında Nevski Express trenine saldırı gerçekleştirenlerin hepsi öldürüldü.” dedi.
İKİ KADIN VE BİR ERKEK ARANIYOR
Saldırıyı gerçekleştirenlerin Kafkas kökenli iki kadın intihar eylemcisi olduğu yönünde iddialar artarken, saldırı ile irtibatı olduğu iddia edilen iki kadın ve bir erkek, güvenlik güçleri tarafından aranıyor.
Öte yandan, Eho Moskvı radyosu, Avtozavodskaya ve Paveletskaya metro istasyonlarında iki başörtülü kadının saldırıya uğradığını duyurdu. Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Güvenlik Komitesi Başkanı Vladimir Vasilyev de, basına uyarıda bulunarak, toplumda dini ve etnik ayrışmaya yol açacak yayınlardan kaçınmalarını istedi. Bu tür bilgilerin iyice araştırma yapılmadan yayınlanmamasını isteyen Vasilyev, Rusya’nın göçmen politikasında herhangi bir değişiklik olmayacağını söyledi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABD’nin insansız ölüm makineleri

SONRAKİ HABER

Ankara’da Kızıldere anması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...