31 Mart 2010 00:00

ABD’LİLERİN SAĞLIK REFORMUNDA KAFASI KARIŞIK

ABD’de kısa bir süre önce onaylanan sağlık reformu yasasının ABD Başkanı Barack Obama’ya desteği nasıl etkilediği tartışılıyor.

Paylaş

ABD’de kısa bir süre önce onaylanan sağlık reformu yasasının ABD Başkanı Barack Obama’ya desteği nasıl etkilediği tartışılıyor. CNN’e göre, Obama’ya destek 1 haftada 5 puan artarken, Washington Post’a göre, bu oran değişmedi. Kongre’den uzun tartışmalar sonucu geçirilen sağlık reformunun ardından ABD’lilerin, yeni kanuna ve ABD Başkanı Obama’nın icraatlarına nasıl baktığı merak konusu oldu.
Washington Post’un bin yetişkin üzerinde yaptığı ankete göre, ABD’lilerin yüzde 80’i yeni kanunu genel anlamda ülkenin gidişatına yönelik “önemli bir değişiklik” olarak görüyor, ancak reforma destek konusunda derin görüş ayrılıkları devam ediyor. Bu çerçevede, ankete katılanların yüzde 46’sı yeni kanunla gelen değişiklikleri benimsediğini, yüzde 50’si ise bunlara karşı olduğunu söylüyor. Cumhuriyetçilerin konuya olumsuz yaklaşımı değişmezken, Obama’nın Kongre’nin görüşmesinden hemen önce reformu anlatmak için turlara çıkmasının Demokratlar üzerinde çok etkili olduğu ifade ediliyor. Ankete göre, sağlık reformunu destekleyen Demokrat sayısı geçen ay yüzde 41 iken, bu ay, yüzde 80’e çıktı. Ankete katılanlar, reformun uzun vadeli yarar ve zararları konusunda da üçe bölünmüş durumda. ABD’lilerin yüzde 44’ü konuya olumsuz yaklaşırken, yüzde 36’sı sağlık sisteminin kalitesi ve sigortalarının kapsamının aynı kalacağını, yüzde 17 ise sağlık koşullarının daha iyiye gideceğini düşünüyor. Bunun yanı sıra yüzde 65 oranındaki çoğunluk, sağlık sistemindeki yeni düzenlemenin federal bütçe açığını artıracağını savunuyor. Washington Post’un anketine göre, Obama’nın ülkede genel anlamda desteklenme oranı ise geçen aylara göre aynı. ABD’lilerin yüzde 53’ü Obama’nın icraatlarını onaylıyor. Ancak ankete katılanların yüzde 54’ü Obama’nın Washington’a ihtiyaç duyulan değişimi getirdiğini, yüzde 44’ü ise getirmediğini belirtiyor. Olumlu düşünenlerin oranının Ocak ayında yüzde 50 oranında olduğu düşünüldüğünde, Obama’nın “değişim” sloganına inancın 4 puan arttığı görülüyor.
ÖNCEKİ HABER

‘Nuh der, peygamber demez’

SONRAKİ HABER

ABD’nin insansız ölüm makineleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa