31 Mart 2010 00:00

Esenyalılı gençler işsizliğe ve Kürt sorununa çözüm bekliyor

Anayasa değişikliği tartışmaları genç işçilerin ve öğrencilerin de gündeminde. Pendik Esenyalı Mahallesi’nde çalışan öğrenci...

Paylaş

Anayasa değişikliği tartışmaları genç işçilerin ve öğrencilerin de gündeminde. Pendik Esenyalı Mahallesi’nde çalışan öğrenci ve işsiz gençlerle yaşamlarını ve anayasa değişikliğini, bugüne kadarki yasalardan yaralanıp yararlanmadıklarını ve hangi demokratik taleplerinin olduğunu, gençlerin bugün acısından kendilerini ilgilendiren yasaları konuştuk. İşsizlik ve yoksullukla boğuşan gençler hem eğitim, hem psikolojik, hem de gelecek sorunlarıyla daha fazla boğuştuklarını, gün geçtikçe yaşamlarının çekilmez bir hal aldığından söz ediyorlar. Ülkede iki önemli sorunun çözülmesini ve anayasa güvencesine alınmasını isteyen gençler işsizlik ve Kürt sorununun çözümü olmadan ülkenin hem gidişatının hem de demokratikleşmesinin daha da zorlanacağını söylediler.
Metal İşçisi Mehdi Gülüce henüz 19 yaşında, 2 yıldır aynı işyerinde çalışıyor ve sigortası ödenmiyor. Asgari ücretle çalışan Gülüce yaşamın ekonomik olarak ağırlaştığını ve işsizlikten kaynaklı patronların bir çok haklarını vermediğini söyledi. Hükümetin gençlerin sorunundan uzak ve çözümsüz olduğuna dikkat çeken Gülüce, TEKEL işçilerinin eylemi sırasında sırf TEKEL işçileri sağlıktan yararlanmasın diye sağlıkta değişiklik yapmaya kalkıştıklarının altını çizdi, Hükümetin özellikle işçileri daha da açlığa götüren yasalara başvurduğuna dikkati çeken Gülüce, “Anayasa değişecekse başta işten atmalar yasaklanmalı. Ancak gençlerin çalışması ve gelecek kaygısının ortadan kalkması için işçilerin sosyal haklarının yasalaşması gerekiyor” diye konuştu.
MÜCADELE EDİLMELİ
İnşaat işçisi ve 3 aydır işsiz olan Uğur Yaramaz, gurbetten İstanbul’a çalışmaya geldiğini söylüyor. Özellikle ülkede gençlerin yaşam haklarının olmadığına dikkat çeken Yaramaz, ne kültürel, ne sosyal, ne de iş haklarının olmadığını bunu hükümetin de sağlayamayacağını söylüyor. Gençlerin mücadele etmeleri, kendi taleplerini öne çıkararak gençler arasında dayanışma sağlamaları gerektiğine dikkat çeken Yaramaz, gerçek bir demokrasi için gençlerin daha duyarlı olması gerektiğini de söyledi.
Meslek Lisesi Öğrencisi Şafak Doğan ise, meslek lisesi öğrencisi olarak okulda üretimi öğrendiklerini ama eğitim sisteminin bozukluğundan ve zihniyetinden kaynaklı öğrencileri pazarladıklarını, böylece sağlıklı eğitim ve öğrenim alamadıklarına dikkat çekti. Hükümetin el attığı sorunu çözmek yerine o sorun üzerinden politikalar yaparak gençlik arasında da derin ayrışmalara yol açtığına dikkat çeken Doğan, “Özellikle 12 Eylül yasalarının değişmesi ve darbecilerin yargılanması bugünkü gençliğin geleceği görmesini sağlayacak. Bunun için aslolan tüm ülkedeki gençlerin kendi sorunlarına duyarlı bir hal alarak hakları için mücadele etmeleri gerekiyor” diye konuştu.
Yusuf Eren 17 yaşında ve bir çok değişik işte çalışmış. Hak ettiği ücreti alamayınca işten ayrılarak bir inşaatta çalışmaya başlayan Eren, ailesinin bir çok sorumluluğunu aldığı için kendisi için fazla zamanı olmadığını söylüyor. İş olmadığı zamanlar arkadaşlarıyla mahallede sokaklarda zamanının geçtiğini söyleyen Eren, hükümetten işsizliğe ve Kürt sorununa çözüm üretmesini isterken aynı zamanda hükümetin zamanla bu sorunların üzerinden geleceğine de inandığını belirtiyor. Ülkenin bir çok sorunu olduğunu ve özelikle gençlerin mutsuz bir hayat yaşadıklarını belirten Eren, hükümetin gençlere daha güven veren politikalara baş vurmasını gerektiğini de ifade etti.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Pakette emekçinin, kadının adı yok

SONRAKİ HABER

‘AKP’nin anayasa girişimi aldatmacadan ibaret’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...