01 Nisan 2010 00:00

ERDOĞAN ÇARK ETTİ!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Amerika’ya gidiyor. 12-13 Nisan’da Obama’nın ev sahipliğinde yapılacak Nükleer Enerji zirvesine katılma kararı aldı.

Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Amerika’ya gidiyor. 12-13 Nisan’da Obama’nın ev sahipliğinde yapılacak Nükleer Enerji zirvesine katılma kararı aldı. Erdoğan’dan bir gün önce de ABD Büyükelçisi Namık Tan ABD’de olacak. Erdoğan’ın gidişinde A BD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton’un Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla yaptığı telefon görüşmesinin etkili olduğu belirtiliyor.
‘GİTMEM’ DEMİŞTİ
‘Ermeni Soykırımı’ tasarısının Amerikan Temsilciler Meclisi’nden geçmesinin ardından Türkiye çok büyük tepki göstermişti. Önce ABD Büyükelçisi Namık Tan Türkiye’ye çağrıldı. Ardından da Başbakan Erdoğan Amerika gezisini iptal ettiğini duyurdu.Ardından Amerika’nın Türkiye’ye karşı tutumu izlenmeye başlandı. Ancak hiçbir değişiklik gözlenmedi.
BÜYÜKELÇİ DE GİDİYOR
Ancak Sky Türk’ün dün geçtiği son dakika bilgiye göre, Başbakan Erdoğan gitmeme kararını değiştirdi ve 12-13 Nisan’daki BM zirvesine katılma kararı aldı. Büyükelçi Tan da Erdoğan’dan bir gün önce 11 Nisan’da ABD’de olacak.
ÖNEMLİ GÖRÜŞME
Erdoğan-Obama görüşmesi önemli. Çünkü görüşmede Obama’nın 24 Nisan’da soykırım iddialarıyla ilgili yapacağı konuşma öncesinde, Ermenistan Türkiye arasındaki protokol sürecine ilişkin bilgi vermesi bekleniyor.
BAYKAL SÖYLEMİŞTİ
CHP Lideri Deniz Baykal pazartesi yaptığı grup toplantısında “Gitmem gitmem diyen başbakan yanında büyükelçi ile ABD’ye gidecek. Baykal söylemişti dersiniz” dedi.
(Ankara/EVRENSEL)

AKP’den askeri vesayete destek!

AKP Hükümeti’nin yeni paketi, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının yargılanmasına Yüce Divan koruması getiriyor. Ayrıca pakette Anayasa Mahkemesi’nin iki üyesinin askeri yargıdan gelmesini koruyor. Olumlu değişiklikse askeri yargının askeri suçlarla sınırlı olması.
MEVCUT DÜZENLEME
Mevcut anayasa, yalnızca Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu üyeleri, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkan ve üyeleri, Başsavcılar, Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerinin Yüce Divan’da yargılanmasını öngörüyor.
KORUMA VAR
Hükümetin paketindeyse 148. maddedeki değişiklikle bu kişilere TBMM Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı ekleniyor. Bu, komutanların mahkemelerde değil, ancak Anayasa Mahkemesi’nde yargılanabilmesi, dolayısıyla devlet memurlarına bir tür yargı süreci ayrıcalığı ve koruması tanınması demek.
ASKER YARGIÇLAR...
Değişiklik paketi, 146. maddede, Anayasa Mahkemesi’nin birer üyesinin Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nden gelmesini koruyor. Oysa askeri üyelerin mahkemeden çıkarılması daha demokratik bulunuyor.
SINIRLAMA
Askeri yargının yalnızca askerlerin disiplin suçlarıyla ilgilenmesiyse, değişiklik paketinde hayata geçiyor. 145. maddedeki buna dair ifade, değişiklikle şu hale geliyor: “Asker kişilerin, sadece askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri askeri suçlara ait davalara bakmakla görevlidirler. Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlara ait davalar her halde adliye mahkemelerinde görülür.” (ANKARA)


GREV VE SİYASET HAKKI OLMALI
Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, “Grev ve siyaset hakkı olmadan anayasa değişikliğini kabul etmediklerini” açıkladı. Anayasa değişikliği tasarısında yer alan toplusözleşme hakkının, grev ve siyasete katılma hakkı olmadan hiçbir şey ifade etmediğini vurgulayan Yokuş, Başbakan’ı 2004 yılında memurlara verdiği sözü tutmaya çağırdı. ANKARA

İHTİYAÇLAR KARŞILANMIYOR
Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, AKP’nin anayasa paketinin Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu belirterek, “Eğitim emekçileri olarak, her türden vesayete karşı eşitlikçi ve özgürlükçü bir anayasa” istediklerini ifade etti. Kılıç AKP’nin anayasa paketini değerlendirdi. Kılıç, pakette eğitim alanında bir düzenleme olmadığına dikkat çekti. ANKARA

GÜL: MECLİS KARIŞMASIN
Cumhurbaşkanı Gül, parti kapatma konusuna Meclis’in karışmamasını istedi. Çözüm için Venedik Kriterleri’ni işaret eden Gül, “Parti kapatmalarda tek kriter şiddet olsun” diye konuştu.Anayasa paketi için “Üzerime düşeni yaptım” diyen Gül, “Asıl ihtiyacın yeni, yamalı bohça olmayan bir anayasa olduğunu” söyledi. ANKARA
ÖNCEKİ HABER

AKP’nin paketinde demokratikleşme yok

SONRAKİ HABER

GÖZLEM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...