01 Nisan 2010 00:00

Adıyaman’da işçi buluşması

ÇEMEN Tekstil işçileri, grevlerinin zaferle sonuçlanmasının hemen ardından, Ankara’dan döner dönmez ilk olarak Gaziantep’e gelerek kendilerini ziyaret eden...

Paylaş

ÇEMEN Tekstil işçileri, grevlerinin zaferle sonuçlanmasının hemen ardından, Ankara’dan döner dönmez ilk olarak Gaziantep’e gelerek kendilerini ziyaret eden Adıyaman TEKEL işçilerini ziyaret ettiler. 1 Nisan’da Ankara’da yapılacak eylem öncesi desteklerini bildiren Çemen işçileri, grevleri boyunca TEKEL işçilerinin direnişini örnek aldıklarını söylediler.
İŞÇİLER BİRLİKTE KAZANACAK
Adıyaman TEKEL işletme binası ve bakım depolarında 200’e yakın TEKEL işçisiyle buluşan Çemen Grev Komitesi üyelerinden Fevzettin Altun, verilen mücadeleleri kazanmak için işçilerin birliğinin önemine dikkat çekerek, grev boyunca TEKEL işçilerinin mücadelesini örnek aldıklarını ve hiç umutsuzluğa kapılmadıklarını söyledi. Kendi grevlerini kırmak için çabalayan polisin, TEKEL işçilerinin mücadelesini de karalamak istediğini, onların haksız olduklarını propaganda ettiğini dile getiren Altun, ama TEKEL işçilerinin neler yaşadığını, neler talep ettiğini her gün Evrensel gazetesi ve HAYAT Televizyonu’ndan takip ettiklerini, ve onları örnek alarak kazandıklarını ifade etti.
TEKEL İŞÇİLERİNİ ÖRNEK ALDIK
Grev Komitesi’nden Mehmet Çelik de, “Nasıl TEKEL işçileri devlete kafa tutabiliyorsa biz de Çemen patronuna kafa tutar ve kazanırız, diyerek sizleri örnek aldık” dedi. “Biz çadır kurmak istediğimizde bize çadır kuramayacağımızı, yasak olduğunu söylediler. Biz de, TEKEL işçileri Ankara’nın ortasına çadır kurabiliyor da biz nasıl fabrikamızın önüne çadır kuramıyoruz, diyerek çadırımızı kurduk” diyen Çelik, “Biliyorduk ki bizim karşımızda sadece Çemen patronu yok, bütün sanayi patronları var” şeklinde konuştu. Çemen grevinin işçilerin kesilen ikramiyeleri nedeniyle başladığını, patronunun kendilerini çağırarak ‘Ben bir hata yaptım, size istediğiniz zammı vereyim ama sendika istemiyorum’ dediğini, ancak bunu kabul etmediklerini söyleyen Çelik, “Bizler taleplerimizi ve haklarımızı patronun lütfuyla değil sendika arcılığıyla, mücadeleyle almak istiyoruz” dedi. TEKEL işçilerinin mücadelelerini tüm Türkiye’ye, kendilerinin de Çemen grevini tüm Başpınar OSB’ye mal ettiklerini; esas kazanımlarının da bu olduğunu söyleyen Çelik, sonuna kadar TEKEL işçilerinin yanında olacaklarını ve işçilerin mutlaka kazanacağını dile getirdi.
TEKEL İŞÇİLERİ AKP’NİN CİLASINI DÖKTÜ
Ziyarette Çemen işçilerine eşlik eden Emek Partisi (EMEP) GYK Üyesi Mehmet Türkmen, Çemen işçilerini direniş boyunca birçok kitle örgütü, sendika ve kurumun ziyaret ettiğini, ancak Adıyaman TEKEL işçilerinin ziyaretinin çok coşkulu, heyecanlı ve duygulu olduğunu dile getirdi. TEKEL işçilerinin mücadelesinin sonucunun işçilerin birliğine bağlı olduğunu vurgulayan Türkmen, “Birliğinizi bozmadan mücadele ettiğiniz sürece, bu mücadeleyi kazanacağınızdan şüphemiz yok” dedi. TEKEL işçilerinin mücadelesinin AKP ve temsil ettiği sermaye egemenliğinin gerçek karakterini gösterdiğini dile getiren Türkmen, “TEKEL işçileri, AKP’nin; işçilerin, emekçilerin talepleri karşısında neyi temsil ettiğinin daha açık biçimde anlaşılmasını sağladı” dedi. Direnişin AKP’nin cilasının dökülmesine neden olduğunu belirten Türkmen, TEKEL direnişinin işçi sınıfına sağladığı en önemli kazanımın ise yıllardır uyuyan devi, işçi sınıfını uyandırması olduğunu söyledi. Direnişin emekçiler arasındaki dayanışma duygusunu yeniden açığa çıkardığını belirten Türkmen, uzun süredir ilk kez 4 konfederasyonun aldığı kararla, emekçilerin TEKEL işçileri için iş bırakmasının önemli olduğuna dikkat çekti.
ONUR DUYDUK
Konuşmaların ardından Çemen işçileri, TEKEL işçileri ve Tek Gıda-İş Adıyaman Şube yöneticileri, TEKEL bakım depolarında birlikte yemek yediler. Tek Gıda-İş Sendikası Adıyaman Şubesi’ni de ziyaret eden Çemen işçileri ve Türkmen, burada da iş akitleri feshedilen, TEKEL direnişinde en ön safta yer alan kadın işçilerle bir araya gelerek söyleşi düzenlediler. Ziyaretin ardından Çemen işçilerine birer kalem hediye eden Tek GIda-İş Adıyaman Şube Başkanı Mikdat Yoldaş, ziyaretin kendilerini onurlandırdığını ve duygulandırdığını belirterek, Çemen işçilerine ve Türkmen’e teşekkür etti.
(Adıyaman/EVRENSEL)
Metin Alan
ÖNCEKİ HABER

Rektör suçluyu buldu; Taş atan çocuklar!

SONRAKİ HABER

Bu kadarı ancak ‘eğitimle’ olur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...