01 Nisan 2010 00:00

Bu kapıdan girmek kolay değil!

TÜRKİYE’nin en köklü üniversitelerinden İstanbul Üniversitesi’nde (İÜ) soruşturmaların ardı arkası kesilmiyor.

Paylaş

TÜRKİYE’nin en köklü üniversitelerinden İstanbul Üniversitesi’nde (İÜ) soruşturmaların ardı arkası kesilmiyor. Öğrencilerine soruşturma açmak için her fırsatı değerlendiren üniversite yönetimi, öğrencileri okula girişlerde didik didik arıyor. Özel Güvenlik Birimleri (ÖGB) tarafından ‘potansiyel suçlu’ muamelesi gören öğrenciler, tüm giriş kapılarında yapılan kapsamlı aramaya ek olarak, bir de fakülteler arası geçiş yasağıyla karşı karşıya.
SORUŞTURMALIK OLDU
Geçtiğimiz günlerde hakkında soruşturma açılan İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü 1. sınıf öğrencisi S.E’nin suçu, erkek bir güvenlik görevlisi tarafından aranmayı kabul etmemek. S.E, soruşturma gerekçesini şöyle anlattı: “Okuluma girmek isterken erkek güvenlik görevlisine kendimi arattırmak istemedim. Girişler yoğun değildi ve kadın görevli de vardı. Buna rağmen erkek güvenlik beni aramak isteyince izin vermedim. Bununla ilgili rektörlüğe şikayet dilekçesi yazmışken, hakkımda soruşturma açıldığını öğrendim.”
‘KİŞİLİK HAKLARI AÇISINDAN SUǒ
Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü 4. sınıf öğrencisi Canberk Kahveci, güvenlik görevlileri arasında kadın görevli sayısının az olmasının dikkatini çektiğini vurguladı. “Kadınların yaşadığı bu sıkıntı fakülteler için ciddi bir problem” diyen Kahveci, şöyle konuştu: “Kişi hakları bağlamında değerlendirildiğinde, bu durum suç teşkil ediyor. Ayrıca öğrenci psikolojisi tamamen göz ardı edilerek, adeta suçlu muamelesi görüyoruz.”
‘KABUL EDİLEMEZ’
Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü 2. sınıf öğrencisi Elif Demir, güvenlik görevlileriyle bir problem yaşamadığına, ancak tavırlarından rahatsız olduğuna dikkat çekti. “Arkadaşımızın yaşadığı durum oldukça kötü bir durum. Soruşturma açılması, İܒnün kendi öğrencilerine karşı ne kadar kötü bir yaklaşım içinde olduğunun kanıtı” diyen Demir, ÖGB’lerin kadınlara karşı tavırlarının kabul edilemez olduğunu dile getirdi.
Adını vermek istemeyen güvenlik görevlisi ise “Ben de öğrencinin aranmasına karşıyım. Biz karşı karşıya kalıyoruz, yönetimin bu uygulaması yüzünden. Bu durumu yaşamak istemiyorum. Zaman zaman hocaların bile aramaya tabi tutulduğu oluyor” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Dilek Yağlı - Görel Aksoy
ÖNCEKİ HABER

Kızıldere’de yaşamını yitirenler unutulmadı

SONRAKİ HABER

ÖFK VAR, FAALİYET YOK!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...