01 Nisan 2010 00:00

Her 12 saatte 1 anne adayı yaşamını yitiriyor

TÜRKİYE Aile Sağlığı ve Planlama Vakfı (TAPV) tarafından yapılan çalışma, Türkiye’de anne ve çocuk sağlığı açısından vahim tabloyu gözler önüne serdi.

Paylaş

TÜRKİYE Aile Sağlığı ve Planlama Vakfı (TAPV) tarafından yapılan çalışma, Türkiye’de anne ve çocuk sağlığı açısından vahim tabloyu gözler önüne serdi. TAPV, bilim insanlarıyla yaptığı önemli çalışmaları ve akademisyenlerin anne ve çocuk sağlığı hakkında araştırmalarını, “Güvenli Annelik” isimli bir kitapta topladı. Kitaptaki veriler, anne ve çocuk sağlığı konusunda Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu gözler önüne seriyor.
Kitaptaki verilere göre dünyada her 1 dakikada 380 kadın gebe kalıyor. Bu gebeliklerin 190’ı istenmeyen veya planlanmayan gebelikler olurken, 110 kadın gebelikle ilgili komplikasyon yaşıyor. Ortalama 40 kadının tehlikeli düşük yaptığı belirtilirken, dakikada 1 kadın gebeliğe bağlı komplikasyonlar nedeniyle ölüyor. Türkiye’de ise her 1 saatte, yaklaşık yarısı istenmeden olan 203 gebelik oluşuyor. Bu gebeliklerden 157’si canlı doğumla, 3’ü ölü doğumla sonlanmakta; 20’si kendiliğinden, 43’ü isteyerek düşük olmakta ve doğan bebeklerin 4’ü bir yaşına gelmeden ölmekte. Yine her 12 saatte bir anne ise gebelik ve doğum nedeniyle yaşamını yitiriyor.
Türkiye’deki doğumların yüzde 80’inin yapıldığı 53 ilin 615 hastanesinde yürütülen anne ölüm araştırmasında, annelerin temel ölüm nedenleri arasında yüzde 25 oranla riskli gebelikler, yüzde 18’le hizmet eksikliği bulunuyor. Yapılan araştırmalarda meydana gelen 5 anne ölümünden 4’ünün önlenebilir nedenlere bağlı olduğu tespit edilirken, Türkiye’de yılda 1 milyon 649 bin gebelik, 1 milyon 293 bin canlı doğum gerçekleşiyor. Bu gebeliklerin 171 bini kendiliğinden düşük, 163 bini isteyerek düşük ve 18 bini ölü doğum; yani toplam 352 bin düşük ve ölü gerçekleşiyor.
Toplam 21 bin 878 bebek ise bir yaşını tamamlamadan ölüyor.
Yapılan araştırmaya göre Türkiye’deki bebek ve anne ölümleri, bölgelere ve yerleşim yerlerine göre farklılıklar gösteriyor. Bölge ve Karadeniz’de anne bebek ölümlerinde oran, batı illerine göre iki üç kat fark ediyor.
Oldukça düşündürücü verilerin ortaya çıktığı TAPV’ın çalışmaları hakkında bilgi veren Genel Koordinatör Nurcan Müftüoğlu, “Koruyucu sağlık hizmetlerini de içeren Güvenli Annelik yaklaşımı; gebe, loğusa ve ailesinin de bu konuda bilinçli olmasını ve öz bakım becerilerinin geliştirilmesini sağlamalıdır” dedi. Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlükleriyle ortaklaşa yürüttükleri çalışmaları şimdiye kadar 6 ilde uyguladıklarını belirten Müftüoğlu, bu kapsamda Diyarbakır, Şanlıurfa, Trabzon, Gümüşhane, Düzce ve İstanbul’da yürüttükleri çalışmaların takibi amacıyla, İl Sağlık Müdürlükleriyle 2 yıllık protokol imzaladıklarını ifade etti.
(İstanbul/DİHA)
Pınar Ural
ÖNCEKİ HABER

TURiZM YERiNE ÇOP TESiSi

SONRAKİ HABER

Kadınlara adalet istediler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...