1 Nisan 2010 01:00

TURiZM YERiNE ÇOP TESiSi


İZMİR Büyükşehir Belediyesi Harmandalı’ndaki çöp depolama alanını kademeli olarak kapatma kararı aldı. Ancak yeni çöp tesisinin kurulması ile ilgili olarak Buca’nın Kaynaklar köyünün seçilmesi bölge halkının tepkisini çekti.
Halk, çöp tesisinin yanı sıra, yine Kaynaklar’a çok yakın bir yerde açılması düşünülen taş ocaklarına da tepki gösteriyor.
KÖY MEYDANINDA TOPLANDILAR
Adını içinde barındırdığı kaynak sularından alan, ormanların içinde, asırlık çınarları ile ünlü köyün turizme açılmasını ve bu açıdan desteklenmesini bekleyen halk, önceki gün köy meydanında basın toplantısı düzenledi.
Kaynaklar Çevreyi ve Doğayı Koruma Derneği’nin düzenlediği toplantı öncesi davul zurna çalındı, lokma döktürüldü. Basın toplantısına kadınlı erkekli çok sayıda köylü katıldı.
Toplantıya katılan köylüler, kanalizasyonlarının bulunmadığını, yollarının asfaltlanmadığını belirterek Büyükşehir’den öncelikle bunları talep ettiklerini dile getirdiler.
ÖNEMLİ TAHRİBATLARA NEDEN OLACAK
Toplantıda dernek adına açıklama yapan Avukat Pulat Hüseyin Gago, Belediyenin yapmayı düşündüğü tesisin İzmir’in akciğeri olarak bilinen bölgede önemli tahribatlara neden olacağını söyledi.
Çöp entegre tesisinde günde 3.200 ton dolayında katı atığın, günde en az 600 tırla taşınacağını ifade eden Gago, tesiste, depolama, ayrıştırma ve yakma işlemlerinin yapılacağını belirtti. Etrafa pis kokunun yayılacağını ve dioksin adı verilen kanserojen bir gazın ortaya çıkacağını belirten Gago, Tahtalı Barajı Koruma havzasındaki Kaynaklar’a kurulacak tesisin atıklar yoluyla İzmir’in içme suyuna karışacağını kaydetti.
Gago, etrafta oluşacak böcek ve haşerelerle oluşacak kirliliğin İzmir’in yiyeceğini temin eden Sebze ve Balık hali ile Dokuz Eylül Üniversitesi kampüsüne de ulaşacağını belirtti.
TAŞ OCAĞI DA İSTEMİYORLAR
Gago karşı oldukları bir başka konunun da yine Kaynaklar’a açılması düşünülen taş ocaklarını olduğunu belirterek, Bornova’da taş ocaklarından kaynaklı sıkıntılar ortada iken Buca Belediyesi’nin Buca Mar Ltd. Şti. aracılığı ile taş ocağı açılması amacıyla 24 Şubat’ta ruhsat başvurusu yaptığını belirtti.
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’nın konuyu Büyekşehir’e taşımasını istediklerini ifade eden Gago, “Tüm uyarılarımıza rağmen isteklerimiz göz önüne alınmazsa doğayı kirletmek isteyenlere karşı mücadelemiz sürecek” dedi.
İzmir Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Avukat Enis Dinçeroğlu da teknik konulara ilişkin halka bilgi verdi.
Basın toplantısı başladığı sırada alana gelen Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, kürsüye çıkarak Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile konuyu görüştüğünü ifade etti. Belediye Başkanı Tatı, Büyükşehir Belediyesi yönetiminin de Kaynaklar halkının talepleri doğrultusunda hareket edileceğini söylediğini belirtti. (İzmir/EVRENSEL)

ÇÖP TESiSi DEĞiL ALTYAPI BEKLİYORLAR
Naim Yaldız (İzmir Ziraat Odası Başkan Vekili): İBB, 2007’de kentsel ve bölgesel bir plan hazırladı burada. İmar koruma alanı olduğundan dolayı organik tarım, iyi tarım, günübirlik rekreasyon alanı olarak planlandı burası. Büyükşehir 2007’de bu planı yaparken kalkıyor 2010 yılında İzmir’in çöp depolama tesisini bu alana yapmaya çalışıyor.
Cevdet Yılmaz (Çevreyi ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı): Bizim bölgemiz Büyükşehir’e en yakın yeşil dokunun olduğu bir yer. Havası, doğası ve suyu nedeniyle Büyükşehir’in buraya tesis kurulmaması için gayret sarf etmesi gerekirken böyle bir proje gerçekleştirmesine hiçbir anlam veremiyoruz. Mıcır ocakları da bizim bölgemizi kesinlikle katledecektir.
Emin Bulut (Emekli işçi): Aliağa PETKİM’den emekliyim. Teknoloji ve gürültü yorgunuyum. 40 yıl sonra doğduğum yere geri geldim. İzmir’in akciğeri diye geldim. PETKİM’de çalıştığım 20 yıl boyunca Egekent’te oturdum. Harmandalı’nda çöp fabrikası vardı. Ben oradan kaçtım. Burada beni buldu.
Erhan Şen (Merkez Mah. Muhtarı): Çöp Tesisi Projesini protesto ediyoruz. Kaynaklar halkı olarak istemiyoruz. Doğa harikası bir yer, biz burayı turizme açmak istiyoruz.
Servet Ali Çınar (Bölge sakini): Burası doğal ve tarihi SİT alanı. Halk köyüne sahip çıkıyor. Çöplük yapılacak yerin seçimi yanlış. Bu projeden derhal vazgeçilmelidir.
Emine Uyar - Alican Tabel

Evrensel'i Takip Et