01 Nisan 2010 00:00

AKP’de ‘Durak’ çok!

ADANA Anakent Belediye Başkanı Aytaç Durak’ı görevinden alan İçişleri Bakanlığı, çok sayıda AKP’li belediyenin usulsüzlük ve yolsuzluklarını görmezden geliyor.

Paylaş

ADANA Anakent Belediye Başkanı Aytaç Durak’ı görevinden alan İçişleri Bakanlığı, çok sayıda AKP’li belediyenin usulsüzlük ve yolsuzluklarını görmezden geliyor. Kamu İhale Kurulu (KİK) AKP’li belediyelerin büyük bölümünde çok sayıda mevzuata aykırılık belirledi. İhaleler iptal edilirken iptal edilmeyen ihalelerde bile yaşanan “yasaya aykırılıklar” dikkat çekti.
KİK tarafından tespit edilmesine karşın İçişleri Bakanlığı’nın görevden almadığı bazı AKP’li belediyelerin usulsüz ihalelerin kimileri şöyle:
ANKARA: Melih Gökçek’in yaptığı ihalelerde sadece doğalgaz sayacı, kömür, asfalt ve seçim yardımı paketinden kamuya zararı 469 milyon lirayı geçti. Rekabet Kurulu’nun, çok yüksek fiyat veriyor uyarısına Belko Limited Şirketi’nden 7 ihalede 440 bin ton kömürü 123.3 milyon YTL’ye alındı.
İSTANBUL: Belediyenin, aralarında 20 AB uzmanı, 45 halkla ilişkiler personelinin de bulunduğu toplam 262 personeli, doğrudan almak yerine, anayasaya aykırı bir biçimde bir şirketten hizmet yoluyla aldı.
Belediye, kendine ait olmayan Beyoğlu Elifi Efendi Tekkesi için ihaleye çıkarak 3.2 milyon YTL’ye restorasyonunu yaptırdı. KİK ihaleyi İçişleri Bakanlığı’na bildirdi.
Belediyenin 26.4 milyon YTL’ye belediye şirketi İSBAK A.Ş’ye verdiği İstanbul trafiğinin 3 yıllık sinyalizasyonu ihalesi, KİK tarafından “Tüm isteklilere eşit davranılmadığı” gerekçesiyle iptal edildi.
Belediye, aynı ihaleyi, bu sefer bir yıllığına ve sadece 2.9 milyon YTL’ye yine kendi şirketi İSBAK’a verdi. Sayıştay da 172 bin YTL’lik kamu zararı tespit etti.
MALATYA: Su abone, sayaç ihalesinde, “İhaleyi alan firmanın ortakları arasında belediye şirketi olduğu ve ihalenin 5 milyon 990 bin YTL üzerinden sonuçlanmasına karşın sonuç ilanında bu miktarın 7 milyon 50 bin YTL olarak belirtildiği” tespit edildi. KİK ihaleyi iptal etti.
KONYA: Belediye, kimsesizler için yapılacak sosyal tesis inşaatını, belirlenen yaklaşık maliyetin üstünde bir fiyata ihale etti. KİK, ihaleyi yasaya aykırı bularak iptal etti.
ERDOĞAN’IN DOSYASI KABARIK
Erdoğan’ın 1994 yılında belediye başkanı olmasından milletvekili seçildiği 2003’e kadarki dosyası kabarık. Başkanlık dönemine ilişkin kalpazanlıktan zimmete, görevi ihmalden resmi evrakta sahteciliğe kadar uzanan yolsuzluk savlı dosyalarda, adalet Erdoğan’ın dokunulmazlığının kalkmasını bekliyor. Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemine ilişkin TBMM Başkanlığı’na ulaşan ve dokunulmazlık zırhının kaldırılması istenen fezlekelerde “Görevi ihmal, zimmet, kamu taşıma biletlerinde kalpazanlık, resmi evrakta ve kayıtlarında sahtecilikle cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak” suçlaması yer aldı. (ANKARA)

TUNCEL, DURAK’IN EKİBİNİ GÖMDÜ!

İddialarıyla Aytaç Durak’ın açığa alınmasına neden olan Mustafa Tuncel şimdi de Durak’ın ekibiyle uğraşıyor. Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Tuncel, göreve gelir gelmez ilk iş olarak Aytaç Durak’ın sağ kolu olan 10 ismi Mezarlıklar Müdürlüğü’nde görevlendirdi.
İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak’ın bürokratlarına yeni görevleri tebliğ edildi. Mustafa Tuncel’in bir kaç gün içinde bütün birimlerde değişikliğe gideceği öğrenilirken ataması yapılanların rapor aldığı ve yeni görev yerlerine gitmedikleri açıklandı.

DURAK’TAN İLGİNÇ BİR İDDİA

İçişleri Bakanlığı kararı ile Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığı görevini tekrar üstlenmesini engellemek için açığa alındığını iddia etti.
Durak, “Türkiye Belediyeler Birliği seçimleri yapılacağı dönemde İçişleri Bakanlığı tarafından görevimden uzaklaştırıldım. Danıştay’a açtığım davayı kazandım. Dava sonucu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın oturduğu o makamı önceki gün gidip tekrar teslim alacaktım. Görevden alınmamın perde arkası Türkiye Belediyeler Birliği’ndeki bir ayıbın kapatılmasıdır” dedi. Öteyandan Durak, kararın iptali için Adana İdare Mahkemesi'ne dava açtığını bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Deniz Feneri’nde ıslak imzalı belgeler

SONRAKİ HABER

Vurgun yeri Tuzla!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...