02 Nisan 2010 00:00

KEYFİ UYGULAMA TEPKİ ÇEKİYOR

ÖZ İPLİK-İŞ’in örgütlü olduğu Aka Tekstil’de patron, işler çoğaldığında işçilere pazar günü fazla mesai yaptırıyor.

Paylaş

ÖZ İPLİK-İŞ’in örgütlü olduğu Aka Tekstil’de patron, işler çoğaldığında işçilere pazar günü fazla mesai yaptırıyor. Ama mesai ücretlerini düşürerek... İşler azaldığında ise işçileri cumartesi günü ücretsiz izne çıkartıyor.
FAZLA MESAİ ÜCRETİ DÜŞTÜ
Kriz döneminde günlük mesai süresini 8 saatten 12 saate çıkaran, ikramiyeleri kaldırıp bir yıl boyunca işçileri cumartesi günleri ücretsiz izne gönderen Aka Tekstil, bu yılın başından itibaren pazar günleri dahi çalışmaya başladı. Bu dönemde krizi bahane eden fabrika yöneticileri, işçilerden, pazar mesai oranları yüzde 100’den yüzde 50’ye düşürülerek çalışmalarını istedi. İşçiler bu öneriyi kabul etmeyip, bu koşullarda pazar günleri mesaiye gelmeyeceklerini bildirmelerine rağmen, zamanla bu uygulama hayata geçti.
İŞLER AZALINCA ÜCRETSİZ İZİN
İşlerin azalması üzerine ise bu kez işçiler cumartesi günleri de çalıştırılmamaya başlandı. Pazar günleri için işçilerden kendisini idare etmesini isteyen Aka Tekstil patronunun, işçileri bir gün dahi idare etmemesi, işçilerin tepkisini çekti. Zaten düşük ücretle çalışan işçiler, cumartesi günleri de çalışmadıklarında aldıkları ücretin iyice azaldığını ve sigorta primlerinin eksik yatırıldığını söylediler. Kriz sonrası koşulların tamamen değişerek keyfi uygulamaların arttığını bildiren işçiler, sendikaları Öz İplik-İş’in bu duruma seyirci kalmasına ise tepkililer. (Çorlu/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

KOSBAŞ’TA KRİZ -1

SONRAKİ HABER

İşçiler destek bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...