02 Nisan 2010 00:00

Van’daki infaz Meclis gündeminde

ASKERLER tarafından açılan ateş sonucu önce yaralandığı ve daha sonra sopalarla askerler tarafından öldürüldüğü...

Paylaş

ASKERLER tarafından açılan ateş sonucu önce yaralandığı ve daha sonra sopalarla askerler tarafından öldürüldüğü belirtilen lise öğrencisi 14 yaşındaki Mehmet Nuri Tanboçan’ın durumu, BDP Van Milletvekili Fatma Kurtulan tarafından Meclis gündemine taşındı. Van’da daha önce de benzer birçok olay yaşandığını hatırlatan Kurtulan, olayın aydınlatılmasını istedi.
BDP Van Milletvekili Fatma Kurtulan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın yanıtlaması isteğiyle verdiği soru önergesinde, Van’ın Çaldıran ilçesi Hangedik köyünde 14 yaşındaki lise öğrencisi Mehmet Nuri Tamçoban ve akrabalarının üzerine Hangedik Jandarma Karakolu’na bağlı askerlerce ateş açılması olayının aydınlatılmasını istedi. Önergede, görgü tanığı ifadelerine göre askerlerin, köyü ablukaya alarak köye yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta bulunan Mehmet Nuri Tamçoban ve diğer üç kişiyi kurşun yağmuruna tuttukları; açılan ateş sonucu yaralanan ve yaralı olarak bulunan Mehmet Nuri Tançoban’ın, aynı askerler tarafından kazma saplarıyla darp edilerek öldürüldüğüne işaret edildi.
İNFAZ AYDINLATILSIN
Olay sonrasında BDP yöneticilerinin, köye giderek incelemelerde bulundukları; bu incelemeler sırasında da köyün askerler tarafından sarılmış olduğuna, Mehmet Nuri Tançoban’ın öldürüldüğü yerde cesedin yüzünün parçalandığına ve etrafta kazma sapları bulunduğuna tanık oldukları hatırlatıldı. Önergede, olaydan sağ olarak kurtulan kişilerin de kendilerine herhangi bir dur ihtarında bulunulmadığı yönünde ifadelerde bulunduklarına işaret edildi. Van’da benzer olayların sıkça yaşandığına, kaçakçılık gerekçesiyle köylülerin yargısız infaz edildiğine işaret edilen önergede, “Kişinin suçlu olup olmadığı kesinleşmeden askerin infaz yapmasının hiçbir hukuki gerekçesi yoktur” denildi.
Bakanlık tarafından verilen yanıtlarda yargısız infazların inkar edildiğini ve yaşanan olayların İran askerlerine atfedildiği belirtilen önergede, M. Nuri Tançoban’ın infazıyla ilgili gerekli soruşturmanın yapılıp yapılmadığı soruldu. (ANKARA)

TANÇOBAN TOPRAĞA VERİLDİ

Mehmet Nuri Tançoban’nın (14) cenazesi, Hangedik köyünde toprağa verildi.
Hangedik köyünde yapılan cenaze törenine BDP yöneticileri de katıldı. Tançoban’ın cenazesi yapılan törenle toprağa verilirken, cenaze töreninde sık sık “Katil devlet” sloganı atıldı. Cenazede konuşan BDP Çaldıran İlçe Başkanı Metin Adugit, 14 yaşında masum ve günahsız, kimseye zararı olmayan bir çocuğun öldürüldüğünü belirterek, “Eğer suçlu olsaydı neden mahkemeye verilmedi?” diye tepki gösterdi. Aileye başsağlığında bulunan BDP Van yöneticisi Nurettin Turgut ise bir varil mazotun bedelinin ölüm olmaması gerektiğini belirterek, yaşanan olayın münferit değil sistematik bir politika olduğunu söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Elazığlı depremzedeler yardım bekliyor

SONRAKİ HABER

Suikast planında ‘yetkili ihmali’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...