02 Nisan 2010 00:00

Arkadan çekilmiş fotoğrafa 6 yıl ceza verildi

ADANA’da çocuklara yıllara varan cezalar verilmeye devam ediliyor. Daha önce çocuklara üzerlerinde çıkan yarım limondan dolayı ceza verilirken...

Paylaş

ADANA’da çocuklara yıllara varan cezalar verilmeye devam ediliyor. Daha önce çocuklara üzerlerinde çıkan yarım limondan dolayı ceza verilirken, şimdi de 15 yaşında bir çocuğa, arkadan çekilmiş bir çocuk fotoğrafı delil gösterilerek 6 yıl iki ay ceza verildi.
Adana’da geçtiğimiz aralık ayında Şakirpaşa’da eyleme katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınan 15 yaşındaki Ç.B, polise taş attığı ve polis aracının camının kırılmasına sebebiyet verdiği iddia edilerek tutuklanmıştı.
4 AYRI SUÇ!
Önceki gün Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılanan Ç.B’ye ilk duruşmasında dört ayrı suçtan 6 yıl iki ay ceza verdi. Yasadışı örgüt adına eylemde bulunmak, yasadışı örgütün propagandasını yapmak, görevli memura direnmek ve kamu malına zarar vermek iddialarıyla suçlanan Ç.B’nin dosyasında, aleyhine yalnızca polisler tarafından tutulan yakalama tutanağı ve arkadan çekilmiş yüzü görülmeyen bir çocuk fotoğrafı yer alıyor. Başka bir delil olmamasına rağmen Ç.B’ye ceza veren Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi, ilginç bir karara imza attı. Polis aracının camını bilye ile kırmakla suçlanan Ç.B’nin üzerinde sapan veya benzeri bir alet bulunmaması ise dikkat çeken bir başka nokta. Ç.B, kararın ardından tutukluluk süresi göz önünde bulundurularak serbest bırakıldı.
YAKALAMA TUTANAĞINA GÖRE CEZA
Ç.B’nin avukatı Tugay Bek, mahkemelerin yalnızca polisler tarafından tutulan yakalama tutanaklarına bağlı olarak ceza vermesinin başlı başına bir hukuksuzluk olduğuna dikkat çekti. Polislerin, eylemler esnasında yakaladıkları her kişi için eyleme katıldığı ve dosyadaki diğer suçları işlediği yönünde tutanak tuttuğunu dile getiren Bek, Meclis’te bekleyen Terörle Mücadele Kanunu ile çocukların yargılanması konusunda düşünülen değişiklerin de bu hukuksuzluk ve mahkemelerin verdiği cezaların son bulmayacağını gösterdiğini ifade etti. Bir bütün olarak TMK’nın kaldırılması ve TCK’daki ilgili maddelerin değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Bek, “Özellikle TCK’nın 220. maddesinde yer alan; yasadışı örgüte üye olmamakla birlikte yasadışı örgüt adına suç işleyen ve de yasadışı örgüte yardım eden kişilerin de yasadışı örgüt üyesiymiş gibi ceza alacağı yönündeki düzenleme, toplumsal olaylarda ve gösterilerde yargılanan kişilerin yüksek cezalar almasına neden olmaktadır. Evrensel hukuk kurallarına aykırı olan bu kanun maddesi de 2005 yılında AKP tarafından kanunlaştırılan TCK’da yer almaktadır” dedi. (Adana/EVRENSEL)

TBM’DEN 12 MADDELiK ÖNERi

TÜRKİYE Barış Meclisi (TBM) Diyarbakır Barış Girişimi, TMK kapsamında tutuklanan çocukların durumuna ilişkin 12 maddelik çözüm önerisi getirdi. Uğur Kaymaz Anıtı önünde yapılan açıklamada, çocukların karşılaştıkları hukuki sorunlara dikkat çekildi. Açıklamayı okuyan TBM Sekreteryası’ndan Tülay Özdemir, 12 maddelik çözüm önerisini açıkladı. Özdemir, TBM olarak getirdikleri önerileri şöyle sıraladı:
*TMK’nın, örgüt üyesi olmasa da örgüt üyeliğinden ceza verilmesi yolunu açan 2. maddesi değişmeli.
*Cezaları yarı oranında artıran 5. madde değişmeli.
*9. madde değişmeli. Çünkü bu madde, çocukların, Çocuk Mahkemelerinde yargılanması yerine Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılanmasının yolunu açıyor.
*10. madde değişmeli. Çocuklara özgü soruşturma yolunu ihmal ediyor.
*13. madde değişmeli. Çünkü verilen cezaların ertelenmesi, paraya çevrilmesi ve çeşitli seçenek yatırımlar uygulanması yollarını kapatıyor.
*17. madde değişmeli. Çünkü cezaların infazı açısından da çocukları dezavantajlı statüye sokuyor.
*2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’nın 23/b ve 28/4 ve 33/b-c maddelerinde değişikliğe gidilmeli. Çünkü bu maddeler, taş atmaya silah muamelesi yapmakta, bu ise mağduriyete neden olmaktadır.
*Yine bu gösteriler nedeniyle Türk Ceza Yasası’nın 220/6 maddesi uygulanmaktadır. Bu ise örgüt üyesi olmadığı halde örgüt üyeliğinden cezalandırmaya olanak sağlıyor.
*TCK’nın 314. maddesinde çocuklar taş attıkları için silahlı örgüte üye olmakla suçlanabiliyor.
*18 yaşın altındaki çocukların TMK kapsamında yargılanamayacağı, yine 220/6 ve 314. maddelerin 18 yaşın altındaki çocuklara uygulanmayacağının da yasa değişikliklerinde yer alması gerekir.
*Çocuk Koruma Kanunu’nda yer alan davanın açılmasının ertelenmesi, hükmün ertelenmesi ya da adli kontrol gibi sistemlerin uygulanabilmesi, 3 yıldan daha az cezalar almayı gerektirmektedir.
*Çocuk Koruma Kanunu’nda erteleme ve paraya çevirme sınırı 5 yıla çıkabilir. (DİYARBAKIR)
Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

Önce asgari ücreti referanduma götürün

SONRAKİ HABER

POLiSi ÖĞRETMEN YAPMALARI YETMEDİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...