4 Nisan 2010 01:00

Gel sen de cübbeyi giy bari!


Başbakan Erdoğan yargıya sert çıktı. Yargıtay Başkanı Gerçeker’in pakete ilişkin sözlerine cevap verdi. “Umarım anayasa değişikliğine millet geçit vermez” diyen Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker’i siyasete girmeye çağıran Başbakan Erdoğan, “Bizden daha çok siyasetçi olmuşlar maşallah yargı siyasete soyundu” diye cevap verdi.
ÇIKAR CÜBBENİ ÇIKAR
Başbakan Erdoğan Haliç Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan MÜSİAD 19. Olağan Genel Kurul toplantısında konuştu. Her fırsatta yargıya çatmayı ihmal etmeyen Erdoğan benzer üslubunu sertleştirerek sürdürdü. “Yargı siyasete soyundu” diyen Erdoğan, “Sakın bu anayasa değişikliğini desteklemeyin, bir yargı mensubu böyle bir çağrı yapabilir mi? Bu işi bu kadar seviyorsan cübbeni çıkar siyaset meydanına çık. Bu iş böyle yapılır” dedi.
İYOT GİBİ AÇIĞA ÇIKTINIZ
“Nasıl olsa bu anayasa değişikliğine karşı çıkan partiler var, bunlardan birine katılırsınız” sözleriyle eleştirilerini sürdüren Erdoğan, “Siyasi arenadakilerle sizin yaptığınız açıklamalar birebir örtüşüyor kendinizi artık gizleyemezsiniz” diye konuştu. Sözlerini sertleştirerek sürdüren Başbakan “Siyaset meydanına çık. Bu iş öyle yapılır. İyot gibi açığa çıktınız, Kendinizi gizleyecek bir yeriniz kalmadı” diye konuştu.
PLANLARI ALT ÜST ETTİLER
Daha önce Danıştay’ın Ankara’da otobüs zamlarını geri çeken kararı karşısında “Gelin belediyeyi siz yönetin” diyen Erdoğan bu yönde açıklamalarını sürdürdü. Yargı kararını eleştiren Erdoğan, “Şurada İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Levent’teki eski garajının olduğu alan satıldı ve 1 milyar dolara gitti. Birileri hemen yargıya müracaat etti. Yargı bu işin önünü kesti. Tabi belediye bütün programlarını buna göre yaptı, burası satılamayınca belediyenin bütün planları da altüst oldu” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

AMAÇ MÜDAHALE
ÇAĞDAŞ Avukatlar Grubu, AKP’nin anayasa değişikliği taslağını tartışmaya açtı. ‘Anayasa değişikliği’ başlıklı panelde, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile Anayasa Mahkemesi’nin ele geçirilmeye çalışıldığı vurgulandı.
Taksim Hill Otel’de dün yapılan panele Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Yazıcı, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel İnceoğlu, BDP Milletvekili Av. Bengi Yıldız, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve Gazeteci-Yazar Oral Çalışlar katıldı. Gazetemiz Yazarı Av. Kamil Tekin Sürek’in yönettiği panelde konuşan Oral Çalışlar, HSKY ile Anayasa Mahkemesi’nde değişikliklerin yer aldığı anayasa taslağıyla, devletin merkezine müdahale edilmeye çalışıldığına dikkat çekti.
NİHAİ KARAR CUMHURBAŞKANININ
Değişiklik taslağını değerlendiren Serap Yazıcı konuşmasında, HSYK ve Anayasa Mahkemesi üyelerinin parlamento tarafından seçilmesinin önünün açılmadığına dikkat çekti. Türkiye’nin Anayasa Mahkemesi üyeleri, cumhurbaşkanı tarafından seçilen tek ülke olduğunu dile getiren Yazıcı, değişiklikte cumhurbaşkanının bu kurumlardaki yetkisinin arttırıldığının altını çizdi. Cumhurbaşkanın iki kurumda da yetkileri bakımından zaten yeterince güçlü olduğunu söyleyen Yazıcı, “Anayasa Mahkemesi’nde nihai karar yine cumhurbaşkanının” dedi.
HESAPLAŞMADAN...
Sibel İnceoğlu ise, darbeyle hesaplaşmaların yapılmadığı bir anayasanın kabul edilemeyeceğine işaret ederek, sürecin ‘yeni anayasa’ talebiyle başladığını hatırlattı. İnceoğlu, “Anayasa toplumsal bir uzlaşma, sözleşme metnidir. Toplumsal çatışma, uzlaşmayla sonuçlanmazsa değişikliğin önemi yok. Birlikte nasıl yaşayabiliriz? Bunun koşulları anayasayla sağlanır” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

FiRE KORKUSU!...
AKP, Anayasa değişikliğinin 330 barajına takılmaması için, “sessiz” bir çalışma yürüttü. Yönetim, partilerinden pakete oy vermeyecekleri tespit etmek için ilginç bir yol izledi. Paketin imzaları tamamlandıktan sonra muhalif olarak tanınan isimlere tek tek telefon açıldı. Milletvekillerine doğrudan “Niye imza atmadınız?” diye sormak yerine “İmzanı göremedim abi” denilerek nabız yoklandı. Bazı milletvekilleri açıkça, “Düzenlemeye bütünüyle karşıyım” derken, bazıları da “İtirazları olan maddeler” bulunduğunu söyledi. Bu telefon görüşmeleri, “Parti içinden olası fireyi belirlemeye yönelik gizli anket” olarak yorumlandı.
YASAK SÜRDÜKÇE...
Anayasa paketi meclis maratonuna başladı. Çok sayıda kurumun değerlendirdiği pakete bir tepki de Tüm Köy-Sen’den geldi. Sendika “Köylüler açısından bakıldığında sendika kurma hakkı anayasal güvenceye alınmadığına göre bir ilerlemeden ve demokrasiden söz etmek mümkün değil” dedi. Sendika adına yazılı açıklama yapan Eğitim Ve Örgütlenme Uzmanı Satılmış Başkavak 2001 yılında kurulan Türkiye Üretici Köylü Sendikası’nın kapatıldığını hatırlattı. Hâlâ üye ve yöneticilerine “Üreticilerin, üretici köylülerin sendikası olmaz” denilerek davalar açıldığını belirten Başkavak, üretici köylülerin sendika kurma hakkının önündeki engellerin kaldırıldığı yeni ve demokratik bir anayasa istediklerini belirtti.
ÖZBEK’E PROTESTO
İstanbul Barosu tarafından Mahmut Esat Bozkurt Hukuk Ödülü’ne layık görülen HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek, törenin düzenlendiği salondaki bir grup tarafından protesto edildi. Törende konuşma yapmak üzere kürsüye çıkan Özbek salondaki yaklaşık 30 kişi tarafından protesto edildi. Avukat olduğu belirtilen grup, üzerinde “Baro kimin”, “Hakim sendromuna son”, “Önce avukata saygı” yazan kağıtları havaya kaldırdı. Protestocuların salondan çıkmasının ardından konuşan Özbek, “Siyasiler tarafından sözümün kesilmesine alışığım ancak aynı görevi yaptığım arkadaşlarımın sözümü kesmesine çok üzüldüm” dedi. Erdoğan’ın ‘Siyaset yapıyorsunuz’ eleştirilerine de cevap veren Özbek “Hem döveceksiniz hem bağıracaksınız. Oysa biz savunma yapıyorduk” dedi.

Evrensel'i Takip Et