05 Nisan 2010 00:00

İtalyan yönetmen milliyetçiliğe değindi

SÖYLEŞİLERLE dolu cumartesi gününün üçüncü konuğu, açılış gecesinde Yaşam Boyu Başarı Ödülü alan İtalyan Yönetmen Marco Bellocchio’ydu.

Paylaş

SÖYLEŞİLERLE dolu cumartesi gününün üçüncü konuğu, açılış gecesinde Yaşam Boyu Başarı Ödülü alan İtalyan Yönetmen Marco Bellocchio’ydu. Usta yönetmen gösterimden önce izleyicilere, “Filmi beğenmezseniz çıkabilirsiniz” dedi, fakat filmi kimse terk etmedi.
Mussolini’nin sevgilisi ve oğlunun annesi İda Dalser’in gerçek yaşamöyküsü ile yönetmenin yorumunun harmanlandığı film, biçim açısından dikkat çeken bir çalışmaydı. Filmde Musollini’nin gençliğini bir oyuncu canlandırdığı halde, diktatör olduktan sonraki dönemi arşiv görüntüleri kullanarak anlatan yönetmen, bu üslubunun bilinçli bir tercih olduğunu belirtti.
Ayrıca Bellocchio, “Musollini’nin imajı oldukça önemliydi, siyasetinin bir parçasıydı. Bu yüzden arşiv görüntüleriyle bu dayatmayı yansıtmak istedim” dedi. Dünyada olduğu gibi İtalya’da da yükselen milliyetçilik hakkında ise Bellocchio, “Şu anki sağ iktidar Musollini’yi inkar etti. Musollini İtalya’da görüntünün önemini anlayan, medyayı iyi kullanan ve bu yolla imajını ve siyasetini empoze eden ilk siyasetçi. Bu anlamda Berlusconi ile benzerlik kurabiliriz. Fakat yine de demokraside yaşıyoruz, günümüz İtalya’sında faşizme dönüş söz konusu olamaz” dedi.
Bellocchio, gençliğinden itibaren politik konulara eğildiği filmleriyle tanınan devrimci bir yönetmen. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Azadiya Welat çalışanı asılı halde bulundu!

SONRAKİ HABER

Film Festivali’nden: Etek Günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...