05 Nisan 2010 00:00

Kocaeli’de kadına yönelik şiddet arttı

EMEK Partili kadınlar, Kocaeli’nde yaptıkları basın açıklamasıyla son günlerde artan kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüzü protesto ettiler.

Paylaş

EMEK Partili kadınlar, Kocaeli’nde yaptıkları basın açıklamasıyla son günlerde artan kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüzü protesto ettiler.
Önceki gün buluşan kadınlar adına basın açıklamasını, Kocaeli Üniversite Hastanesi işçisi Saadet Karagöz okudu. Karagöz, hükümetin kadına yönelik şiddeti caydırıcı önlemler almadığını belirterek, “Kapitalist sistem ve oluşturduğu gerici değer yargıları; işsizlik, açlık ve sefalet, kadınlara yönelik saldırıları daha da artırıyor. Ya ‘sevgiden’ ya ‘kıskançlıktan’ ya ‘namus’ gerekçesiyle ya ad ‘töre’ bahanesiyle işlenen kadın cinayetleri, özellikle AKP Hükümeti dönemde yani son 7 yılda Türkiye’de 1400 kat arttı” diye konuştu. Karagöz konuşmasına şöyle devam etti: “Kocaeli’nde de kadınlar çeşitli sebeplerle eşleri tarafından öldürülüyor. Bir kadının eşinden ayrılıp evine gitmeye çalışırken kocası tarafından oğlunun önünde kurşunlanması, hâlâ hafızamızda. Derince’de 23 yaşındaki Zeynep’in kocası tarafından kurşunlanmasına şahit olduk. Son olarak Körfez’de 36 yaşındaki Nazmiye Koç’un cesedi bulundu.”
Karagöz, şiddete daha fazla katlanmamak ve yarınlara güvenle bakmak için bütün kadınları mücadeleye çağırarak, “Kadınların yaşamları; dört duvar arasında, sokakta, insanlık dışı yöntemlerle kolayca sona erdirilecek ve gazetelerin 3. sayfalarında belirip kaybolacak kadar ucuz olamaz!” diye konuştu. Açıklamada, barış için giydiği beyaz gelinliğiyle İtalya’dan yürüyüşe başlayan ve Gebze’de tecavüze uğrayarak katledilen İtalyan sanatçı Pippa Bacca da anıldı. (Kocaeli/EVRENSEL)

KADIN ÜRÜNLERİ PAZARI

KADIN Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV), Kartal’da Organik Ürün Pazarı’nın bulunduğu alanda, kadınların çeşitli alanlarda el emeği ürünlerini sergileyebileceği bir pazar açtı. Perşembe ve cumartesi günleri gerçekleşecek pazarın ilki önceki gün açıldı. Kadın müşterilerin ilgi gösterdiği pazarda, yaklaşık 200 kadın masa açtı. Çeşitli yiyecek ve tatlılardan el işi yazmalara, süs eşyalarından dokumalara kadar birçok el emeği ürünün yer aldığı pazar hakkında, vakfın Maya Saha Sorumlusu Sevil Alcı, KEDV’in 1986 yılında kurulduğunu ve kâr amacı gütmeyen bir kamusal görev yaptığını belirtti.
Neriman Özbulut, kendine ait işyeri de olan bir kadın. Tezgahının başında; daha çok gelinlik, abiye giyim, nikah şekeri sattığını belirten Özbulut, vakıftan mikro kredi kullanan kadınlardan birisi. Soğanlık-Ortamahalle’de dükkanı olduğunu, buranın aynı zamanda kadınlar için bir araya gelme mekanı olduğunu belirten Özbulut, kadınların kimlik ve özgüven sorunlarını tartıştıklarını belirtti.
Tezgah açmış başka bir kadın emekçi ise Meryem Madanoğlu. Ev yiyecekleri sattığını, aile bütçesine katkıda bulunduğunu belirten Madanoğlu, kadınların el emekleri olan ürünlerini değerlendirmeleri için böylesi bir pazar olanağı yaratıldığı için belediyeye teşekkür etti. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

MARDİN’DE RENKLİ PASKALYA

SONRAKİ HABER

Aman kadın açılımı yapmayın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...