06 Nisan 2010 00:00

Balyoz bu kez savcıları da vurdu!

BALYOZ soruşturmasında dün çok hareketli saatler yaşandı. Türkiye güne yeni gözaltılarla uyandı.

Paylaş

BALYOZ soruşturmasında dün çok hareketli saatler yaşandı. Türkiye güne yeni gözaltılarla uyandı. İlk gelen haber 4 ilde 20 gözaltı olduğuydu. 3. dalganın şoku yaşanırken, soruşturmanın merkezinden çarpıcı bir bilgi düştü haber merkezlerine. Bu bilgiye göre “Balyoz” soruşturmasında düzenlenen operasyonlarda 70’i muvazzaf, 86 kişi gözaltına alınmıştı. Ancak bir süre sonra daha çarpıcı bir ayrıntı ortaya çıktı. Bu ayrıntıya göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin tarafından soruşturmayı yürüten iki savcı da görevden alınıp, yerine yenileri atandı. Gerekçe ise “onay alınmadan yapılan gözaltılardı.’
BALYOZ DURDURULDU
Balyoz soruşturmasını yürüten Savcılar Bilal Bayraktar ve Mehmet Berk’in, Başsavcı Aykut Cengiz Engin’in “Benim onayım olmadan gözaltı olmasın” talimatını yerine getirmediği için görevlerinden alındığı öğrenildi. Bu savcıların yerine Murat Yönder ve Mehmet Ergül atandı. Ayrıca dün yapılan operasyonun da durdurulduğu belirtildi.
Engin daha önce de emniyete yazı gönderek ‘onayımız olmadan savcıların taleplerini yerine getirmeyin’ demişti.
Bu gelişmenin ardından Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesinde görev yapan Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı’nın da dün başlatılan 3. Balyoz operasyonu kapsamında gözaltına alınacak bazı kişiler hakkındaki işlemleri de iptal ettiği belirtildi.
YETKİ BİZDE
Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı: “Görev değişikliği bizim yetkimizdedir.” Çolakkadı, listede bulunan bazı kişilerin gözaltına alınmasını iptal etti. Bazı isimler için soruşturmanın devam ettiği belirtildi. Balyoz operasyonu kapsamında Ankara, İstanbul, İzmir ve Çanakkale dahil 14 ayrı ilde 70’i mavazzaf asker, 95 kişi hakkında gözaltına alınma kararı çıkarıldı. 90 adreste de arama yapıldı.
Gözaltına alınanlar arasında Eski Haydarpaşa “GATA” Komutanı Emekli Tümgeneral Tuncay Çakan ve eski MGK Genel Sekreteri Şükrü Sarıışık da bulunuyor. Soruşturma kapsamında 9 kişi hakkında arama kararı bulunuyor. (İSTANBUL)

YARGI ASIL BÖYLE SİYASALLAŞIYOR!

HÜKÜMETİN yargı krizi dinmek bilmiyor. Karşılıklı suçlamalar sürüyor. Başbakan son olarak yargıya ‘Çıkarın cüppenizi siyaset meydanlarına inin” diye yüklendi. Bu tartışmalar arasında ‘yargı siyasallaşıyor mu?’ tartışmaları yapılırken bu konuda en çarpıcı gelişmeler Balyoz soruşturmasında yaşanıyor. 1-4 Nisan tarihleri arasında yaşanan gelişmeler bile yargının nasıl siyasallaştırıldığını gözler önüne serdi.
GEREKÇE ÜZERİNDEN YORUM
1 Nisan’da Nöbetçi Hakim Oktay Kuban Balyoz soruşturmasında delil ve soruşturma açısında bir değişiklik olmamasına rağmen tartışmalı bir şekilde 19 tutuklu sanık hakkında tahliye kararı verdi. Savcılar karara itiraz etti. 3 gün sonra benzer bir durum daha gerçekleşti. Yine değişen bir şey yoktu. Ancak tahliye edilen sanıklar hakkında yeniden tutuklama kararı çıktı. Üstelik kararın gerekçesinde Kuban’a ağır suçlamalar yer aldı.
KUVVETLİ ŞUÇ OLGUSU YOKMUŞ
Türkiye, Balyoz Planı Soruşturması’nda 1 Nisan’dan beri yaşananlara anlam vermeye çalışıyor.
Hakim Oktay Kuban 1 Nisan’da 19 zanlıyı serbest bıraktı. Eleştirilerle karşılanan bu karar için Kuban şu gerekçeleri sıraladı;
*Yüklenen suçun hukuki vasfının değişmesi ihtimali,
*Kuvvetli suç şüphesi vasfını gösteren olguların bulunmaması,
*Bir kısım şüphelilerin daha önce serbest bırakılması,
*Tutuksuz yargılanmaların amacına ulaşmasına engel teşkil edilmemesi,
*Sabit ikametgah ve kaçma şüphelerinin bulunmaması.
3 GÜNDE NE DEĞİŞTİ?
Bu gerekçeler savcıları tatmin etmedi. Bunun üzerine İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunuldu. Tahliye karaları büyük şaşkınlıkla karşılanırken ve anlam verilmezken bir tartışmalı karar daha çıktı. 4 Nisan’da kuvvetli suç şüphesinin devam ettiği gerekçesiyle 19 sanık hakkında yeniden tutuklama kararı çıkarıldı.
HAKİM KUBAN’A ‘SINIRSIZ’ ELEŞTİRİ
Tutuklama kararıyla yetinmeyen İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, tahliyelerin gerekçeli kararının üstünü kalın çizgilerle çizerek; sanıklar hakkında eldeki belge, bilgi ve bilirkişi raporları dikkate alındığında kuvvetli suç şüphesinin devam ettiği vurgulandı.
Mahkemenin gerekçeli kararında en dikkat çeken unsur ise tahliyelerin ardındaki imzaya oldu. Hakim Kuban’ın kararını eleştiren mahkeme, hakimin de yetki ve sınırını aştığını açık açık dile getirdi. Heyet, Hakim Oktay Kuban’a atıfta bulunularak, ‘Hakim yasa ile çerçevesi çizilmiş takdir hakkını sınırsız, sorumsuz ve keyfi kullanamaz’ denildi. 3 günde yaşanan gelişmeler akıllarda büyük soru işaretlerine neden oldu. Pek çok konunun tartışmalı olduğu tabloda bir nokta net. Yargıya ve kararlarına karşı güvensizlik arttı. (POLİTİKA SERVİSİ)

Gerçek: Sumayacağız!
YARGITAY Başkanı Hasan Gerçeker, sözlerinin yargı bağımsızlığının daha da güçlenmesi için olduğunu belirterek, “Kim ne derse desin, biz inandığımız şeyleri söylemeye devam edeceğiz” dedi. Gerçeker, Yargıtay’a gelişinde gazetecilerin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine yönelik sözlerine ilişkin sorularını yanıtladı. Bire bir kimseyle laf yarışına girmek istemediğini belirten Gerçeker, “Herkesin söyledikleri ortada. Kamuoyu takdir etsin. Biz sadece yargı bağımsızlığı için mücadele ediyoruz. Söylediklerimiz yargı bağımsızlığının daha da güçlenmesi için, yargı bağımsızlığının geri gitmemesi için. Kim ne derse desin, biz inandığımız şeyleri söylemeye devam edeceğiz” diye konuştu. (ANKARA)

‘O BELGE’ İADE EDİLDİ
Genelkurmay Askeri Savcılığı, Kurmay Albay Dursun Çiçek’in imzası bulunduğu belirtilen, ‘’İrtica ile Mücadele Eylem Planı’’ iddialarına ilişkin belgeyi, soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade etti. Bu arada, çeşitli gazetelerde yer alan, ‘’İrtica ile Mücadele Eylem Planı iddianamesinin hazır olduğu’’ şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.
EMEKLİ KORGENERAL ALAN DA GATA’DA
“Balyoz” soruşturmasında yeniden tutuklama kararı verilen emekli Çetin Doğan’ın ardından, emekli Korgeneral Engin Alan da GATA’ya kaldırıldı. “Balyoz” soruşturmasında 1 Nisan’da tahliye edildikten sonra hakkında yeniden yakalama emri çıkarılan emekli Korgeneral Engin Alan, bugün rahatsızlanarak GATA’ya kaldırıldı. Emekli Korgeneral Alan, yüksek tansiyon şikayetiyle tedavi altına alındı.
ERGENEKON DAVASINDA BİR İLK
Ergenekon davasında dün bir ilk yaşandı. Duruşmada tutuklu sanıklardan Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haberal’ın video konferans yöntemiyle ifadesi alındı. Haberal, savunmasını tedavi görmekte olduğu İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsünde avukatlarının ve sağlık ekibinin huzurunda birer saatlik olarak verdi.
ÖNCEKİ HABER

AKP’ye okullar yetmedi cemevlerine el attı

SONRAKİ HABER

ANAYASA OYUNLARI!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...