6 Nisan 2010 01:00

ADANA MiTiNGE HAZIRLANIYOR


Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), 17 Nisan’da Ankara’da ‘Kamusal Eğitim, Kadrolu Çalışma, Demokratik Yaşam’ şiarıyla bir miting düzenleyecek. Eğitim alanında yaşanan birçok soruna çözüm talebiyle yapılacak olan eylem için yerellerde çalışmalar başladı. Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa ile miting çalışmaları hakkında görüştük.
4-b ve 4-c gibi sözleşmeli ve geçici çalıştırmanın kaldırılmasını, kadrolu çalışma hakkı talep ediyorsunuz. TEKEL işçileri bu yolda iyi bir direniş gösterdi. Eğitim Sen’in eylemi ve TEKEL işçilerinin mücadelesi nasıl buluşacak?
TEKEL işçileri, uzun süredir onurlu bir mücadele sürdürüyor. Bu mücadeleden yalnızca TEKEL işçileri öğrenmedi, tüm işçi ve kamu emekçileri de öğrendi. Güvencesiz çalışma koşulları tüm bu kesimler tarafından daha net görüldü. Ve TEKEL işçileri, uzun süredir yan yana gelip birlikte iş yapamayan sendikalara da yan yana gelmeyi öğretti. Şimdi farklı işkollarında sorunlar devam ediyor. Örneğin G.Antep’te Çemen Tekstil işçileri de örnek bir mücadele sergilediler. Hem TEKEL’den hem de Çemen Tekstil’den bize düşen pay, emek mücadelesini birleştirmeden bir hak elde edilemeyeceği fikridir.
Eğitim Sen’in 17 Nisan eyleminin 1 Mayıs ve 26 Mayıs öncesinde gerçekleşmesinin nasıl sonuçları olacak?
17 Nisan Ankara mitingi, önümüzdeki süreçte yapacağımız işleri zenginleştirecektir. Çünkü çalışmalarımızda yalnız 17 Nisan ve eğitim emekçilerinin talepleriyle sınırlandırılmış bir gündemimiz yok. 17 Nisan için ileri sürdüğümüz talepler, 1 Mayıs ve 26 Mayıs’ta gerçekleştireceğimiz grevler için de ileri süreceğimiz taleplerdir. Bu anlamda 17 Nisan için yaptığımız çalışmalarda, 1 Mayıs’ı ele aldığımız gibi 26 Mayıs grevini de ele alıyoruz. Kısaca, 1 Mayıs ve 26 Mayıs çalışmalarını Eğitim Sen olarak bugünden başlatmış bulunmaktayız. KESK MYK üyeleri ve KESK’e bağlı sendikaların MYK yöneticileri, 13-14 Nisan 2010 tarihlerinde 26 Mayıs greviyle ilgili olarak Adana’da toplantılar, işyeri gezileri ve basın açıklamaları yapacaklar. Yalnız Adana’da değil tüm ülke genelinde KESK tarafından 26 Mayıs uyarı grevi çalışmaları da fiilen başlatılmış durumdadır.
Adana’daki miting çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
17 Nisan Ankara mitingiyle ilgili tüm işyerleri geziliyor, gezi grupları oluşturuldu. İşyeri temsilcileri ve ilçe temsilcileriyle toplantılar yapıyoruz. Çukurova Üniversitesi’nde imzalar toplandı, bildiriler dağıttık. Adana il merkezinin yanı sıra ilçeler ve Osmaniye iline bağlı Düziçi ve Kadirli ilçelerinde de toplantılar yaparak, mitinge katılım çağrısı yaptık. Okul öncesi anaokulu öğretmenleri ve Atanamayan Öğretmenler Platformu çalışmalarını sürdüren arkadaşlarla toplantılar yaptık. Mitinge talepleriyle katılabileceklerini ilettik. Her işyerine özgü talepleri içeren imza metinleri için imzalar topluyoruz.
MİTİNGE KADAR YAPILACAK EYLEMLER
Güven Boğa, 17 Nisan’a kadar yapılacak eylemleri de şöyle sıraladı:
*Taleplerimizi içeren dilekçeler, 10 Nisan 2010 tarihinde sendikamıza teslim edilecektir.
*5-10 Nisan 2010 tarihleri arasında İnönü Parkı’nda 10.00-18.00 saatleri arasında imza standı açılacak, Başbakanlığa hitaben hazırlanan dilekçeler imzaya açılacak.
*Stant açılışı, basına ve kamuoyuna 5 Nisan 2010 Pazartesi günü saat 11.00’de İnönü Parkı’nda duyurulacak.
*Tüm birimlerde toplanan imzalar ise 12 Nisan 2010 Pazartesi günü saat 13.30’da, Eğitim Sen Adana Şubesi’nde toplanılarak Büyük PTT’ye götürülecek ve ilgili makamlara, yapılacak kitlesel basın açıklamasıyla gönderilecek.
*17 Nisan’la ilgili biri İstanbul, diğeri Urfa olmak üzere iki yürüyüş kolu, 14 Nisan’da yola çıkacak. Bu yürüyüş kollarında atanamayan, ücretli ve sözleşmeli öğretmenler, Eğitim Sen şube ve genel merkez yöneticileri yer alacak.
*Adana’da Urfa yürüyüş kolu 15 Nisan 2010’da saat 14.30’da, Eğitim Sen Adana Şube önünde karşılanacak, Uğur Mumcu Alanı’na yürünecek.
(Adana/EVRENSEL)

EYLEMDE DiLE GETiRiLECEK TALEPLER

*4-b, 4-c, sözleşmeli, geçici vb. çalışmaya son verilmesi; herkese güvenceli iş, kadrolu çalışma hakkı sağlanması.
*Ataması yapılmayan öğretmenlerin en kısa sürede kadrolu olarak atanması.
*Herkese demokratik, nitelikli ve kamusal eğitim hakkı tanınması.
*Eğitim ve sağlıkta katkı ve katılım payı, sosyal güvenlikte destek primi uygulamalarının kaldırılması.
*Hizmetli ve memurların yaşamış oldukları hak gasplarının giderilmesi ve sorunlarına kalıcı çözümler üretilmesi.
*Eğitime yeterli bütçe, okullara ödenek verilmesi.
*Ek ders adaletsizliğinin son bulması, ek ders kararnamesinin demokratik bir şekilde yeniden düzenlenmesi.
*Sınıf mevcutlarının en fazla 24 kişilik olması.
*Ücret ve vergi adaletsizliğine karşı, eşit işe eşit ücret ve herkesten gelirine göre vergi alınması.
*Üniversite özerkliğinin ve bilimsel özgürlüğün sağlanması, yükseköğretim emekçilerinin sorunlarının çözülmesi.
*Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması ve çalışma yaşamındaki soruşturma, sürgün ve cezalandırmalar gibi antidemokratik uygulamaların son bulması.
*Ekonomik, sosyal, özlük ve demokratik haklarımızın toplusözleşme ile güvence altına alınması.
Cumali Akkaş

Evrensel'i Takip Et