06 Nisan 2010 00:00

ABD’nin nükleer füzeleri İstanbul’da

ABD’nin soğuk savaş döneminde Avrupa ülkeleri ve Türkiye’ye yerleştirdiği nükleer silahlara dair yeni bir iddia daha ortaya atıldı.

Paylaş

ABD’nin soğuk savaş döneminde Avrupa ülkeleri ve Türkiye’ye yerleştirdiği nükleer silahlara dair yeni bir iddia daha ortaya atıldı. Daha önce varlıkları bile reddedilen bu silahların Türkiye’de bulunduğu bizzat NATO yetkilileri tarafından açıklanmıştı.
Almanya, Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve Norveç’in başını çektiği Avrupa ülkeleri, bu füzelerin topraklarından kaldırılması için ortak bir açıklama yapmaya bile hazırlanıyor. Ancak Türkiye ve İtalya bu konuda sessizliklerini koruyorlar.
‘İSTANBUL’DA 100 NÜKLEER FÜZE VAR’
Türkiye’deki nükleer füzelerin, İncirlik’teki ABD üssünde olduğu iddia ediliyordu. Ancak, Hürriyet gazetesinin internet sitesine konuşan eski Savunma Bakanlığı danışmanı, emekli büyükelçi Taner Baytok, Türkiye’deki nükleer silah varlığını doğruladı ve silahların İstanbul’da olduğunu söyledi.
ABD’nin Türkiye’deki yaklaşık 100 taktik nükleer silahı, sanıldığı gibi İncirlik Üssü’nde değil; 12 milyon kişinin yaşadığı İstanbul’da. Baytok, bu konuda şu tüyler ürpertici cümleleri kullandı: “İstanbul’da 12 milyon kişi nükleer bombaların üzerinde oturuyor. Bir patlama anında, silahlar boğazın altını üstüne getirecek güçte..”
Türkiye’ye yerleştirilen füzelerin özellikleri hakkında ise Baytok şunları söylüyor: “Stratejik silahlar daha çok ABD’de konuşlanmış durumda olan, okyanus ötesine gönderilebilen nükleer silahlar. Taktik silahlar ise soğuk savaş döneminde herhangi bir nükleer savaş çıkma olasılığında, ABD’deki stratejik silahlar ateşlenene kadar geçecek sürede demir perdeye yöneltilebilecek, daha hızlı daha yakın menzilli füze ve bombalar.” Türkiye’dekiler de, ABD’deki stratejik silahlar ateşlenene kadar devreye girecek olan “taktik nükleer silahlar”.
Bu silahlar, hedef, SSCB ve Sovyet Bloğu ülkeleri olduğu için o dönemde İstanbul’daki depolara yerleştirilmiş. Bir kısmı ise Karadeniz kentlerinde, kıyılardaki askeri depolarda. Baytok’un iddiasına göre bu füzeler İncirlik’e hiç götürülmemiş.
‘HÜKÜMETLER SESİZ KALDI’
Baytok’un açıklamalarındaki bir başka ilginç unsur ise Türkiye’ye yönelik izlenen politika. Emekli büyükelçiye göre, SSCB ile ABD arasında nükleer silahların azaltılması konusundaki SALT ve START anlaşmaları çerçevesinde Avrupa’daki ABD nükleer silahlarının büyük çoğunluğunun “mekanizması değiştirildi”. Bu silahlar, F-16 ve benzeri savaş uçaklarına konuşlandırılabilecek şekilde mobil hale getirildi. Oysa Türkiye’deki silahlar bu uygulamanın dışında tutuldu. Baytok, bunun nedenini de Türkiye’de hiçbir hükümetin bu konuda “ses çıkarmaması” olarak açıklıyor: “Nükleer silahlar konusunda alınan tek hükümet kararı 1972 tarihini taşıyor. O günden bu yana hiçbir karar alınmamış. O karar da ilginç... Kararda, gereği olmadığı taktirde Türkiye’deki nükleer silahlar konusunda hiçbir değişiklik yapılmayacağı yer alıyor. Bunun anlamı da şu; ne yeni nükleer silah isteriz, ne de eskileri veririz.”
OBAMA ÇEKECEK Mİ?
İngiliz The Times gazetesi geçen hafta, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin aralarında Türkiye’nin de bulunduğu NATO ülkelerindeki nükleer silahlarını geri çekeceğini bildirmişti.
Gazete, bu kararın 8 Nisan’da Rusya ile stratejik nükleer silahların indirimine ilişkin anlaşmaya imza koyacak olan Başkan Obama’nın politikasının bir parçası olduğunu da vurgulamıştı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Pakistan’da kanlı gün

SONRAKİ HABER

ALBATROS

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...