06 Nisan 2010 00:00

Ukraynalı annelerden Küba’ya teşekkür mektubu

UKRAYNA’nın Çernobil kasabasında 26 Nisan 1986 yılında 20. yüzyılın en büyük felaketlerinden biri meydana geldi.

Paylaş

UKRAYNA’nın Çernobil kasabasında 26 Nisan 1986 yılında 20. yüzyılın en büyük felaketlerinden biri meydana geldi. Çernobil’de nükleer santralde meydana gelen ilk patlamada 31 kişi hayatını kaybetti. Ancak kaza sonrası atmosfere büyük miktarda radyasyon salınması sonucu sadece Ukrayna’da değil komşu ülkelerde de milyonlarca insan olumsuz etkilendi. Kaza sonrası yüz binlerce çocuk sakat doğdu. Bu çocukların sağlıklarına kavuşturulması ve rehabilitasyonu için işte tam bu noktada Fidel Castro’nun lideri olduğu Küba devreye girdi.
24 BİN ÇOCUK TEDAVİ EDİLDİ
Küba, başkent Havana dışındaki Tarara kasabasında bulunan Pediatri Hastanesi’nde şimdiye kadar 24 bin Uyraynalı çocuğu tedavi etti. Sağlık hizmetlerinin ücretsiz olduğu Küba’da Pediatri Hastanesi 1990 yılında kuruldu. Hastanede 1990 yılından bu yana 24 bin Ukraynalı çocuğun yanı sıra Beyaz Rusya ve Rusya’dan da çocuklar rehabilite edildi.
İşte bu çocukların anneleri, yazdıkları bir mektupla Küba yönetimine teşekkür ettiler. Bu mektubun bir bölümünü aşağıda yayınlıyoruz:
“Bizler, Uluslararası Çernobil Ukrayna Fonu ve Çernobil faciasından etkilenen çocukların anneleri olarak, yeryüzündeki tüm vicdanlı insanlara sesleniyoruz: kelimelerimizi ciddiye alın çünkü kelimelerimiz, ana yüreğinin derinliklerinden gelmektedir.
Tüm kalbimizle, yüce Küba halkına, bilgili yöneticilerine, bu programı hayata geçiren Fidel Castro’ya ve şu an yönetimi üstlenen Raul Castro’ya, Çernobil faciasından etkilenen Ukraynalı çocuklar için tüm yapabildiklerinden ötürü minnettarız.
Hayatta öyle şeyler vardır ki parayla ne alınabilir ne de satılabilir: dostluk, zor anlarda yardımlaşma ve destek gibi ve bu da Küba ve Ukrayna halklarını birbirine sıkı sıkıya bağlamaktadır.
Biz, Ukraynalı anneler, tüm kalbimizle, Küba Cumhuriyeti Hükümeti ve halkına, çocuklarımızın tedavisinden ötürü teşekkür eder ve Çernobilin kara kanatlarının ilelebet ortadan kaybolmasını ve iki yüce halk arasındaki dostluğun ömür boyu sürmesini diliyoruz.” (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Bir hafta sonra kurtarıldılar

SONRAKİ HABER

Pakistan’da kanlı gün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...