06 Nisan 2010 00:00

Ha Filistinli ha Kürt

YÖNETMEN Miraz Bezar’ın 1990’lı yıllarda Diyarbakır’da yaşanan olayları konu edinen “Min Dit” (Gördüm) filminin galası Diyarbakır’da yapıldı.

Paylaş

YÖNETMEN Miraz Bezar’ın 1990’lı yıllarda Diyarbakır’da yaşanan olayları konu edinen “Min Dit” (Gördüm) filminin galası Diyarbakır’da yapıldı. Bölge insanının uğradığı şiddet ve yaşadıkları travmaları iki çocuğun gözüyle anlatan Yönetmen Bezar, filmi Diyarbakır halkıyla birlikte yaşayarak çektiğini belirtti.
Min Dît’in galası Diyarbakır Galeria Sineması’nda yapıldı. Galaya Yönetmen Miraz Bezar ve filmin oyuncularının yanı sıra Diyarbakır İl Genel Meclis Başkan Yardımcısı Semra Azizoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. İzleyenleri gözyaşlarına boğan film, Diyarbakır’da sıcak çatışmaların yaşandığı 1990’lı yıllarda anne ve babasını kaybeden iki çocuğun hikayesini konu ediniyor. 46. Altın Portakal Film Festivali’nin ulusal yarışmasında ilk defa yarışan Kürtçe film olan Bezar’ın ilk uzun metrajlı filmi Min Dît Diyarbakırlılardan yoğun ilgi gördü. Galada konuşan Yönetmen Bezar, Diyarbakır halkı ile birlikte yaşayarak bu filmi çektiğini söyledi. Filmin çekiminde Fırat Anlı’nın büyük çabası olduğunu belirten Bezar, “O olmasaydı belki bu film bu gün burada gösterime girmezdi” dedi.
‘DİYARBAKIR’IN YARALARINI ANLATTIM’
Diyarbakır’ın ‘90 yıllarını anlatmaya çalıştığını belirten Bezar, şunları anlattı: “Bu film Diyarbakır’ın dünden bugüne taşınan bütün yaralarını bir arada anlatmaya çalışan bir film. Buna 2006’da karar verdim. Diyarbakır’da yaşanan olayların tanığı oldum ve o günden sonra Diyarbakır çocuklarını anlatmak için bir film projesi yapmak istedim. Biz Filistin’deki çocukların yaşadığı acıları anlıyoruz. Ama nasıl oluyor da taş atan çocuklara terörist gözüyle bakabiliyoruz. Bunu ilk önce Türk toplumunun kendisine sorması lazım. Filistin’deki çocuklar haklıysa buradakiler de haklıdır. Verilen cezaların ne kadar insafsız vicdansız ve aslında baskı kültürünün devamı olduğunu herkes biliyor.”
Min Dît filmi şimdiye kadar katıldığı San Sebastian Film Festivali’nde ‘‘Gaztea Youth Award’’ ve Ghent Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü alırken, Hamburg Film Festivali’nde de yönetmenine ‘‘Genç Yetenek’’ ödülünü getirdi.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Festivalde günün filmi: Suç Ordusu

SONRAKİ HABER

Dava: Modern insanın hazin sonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...