07 Nisan 2010 00:00

Birlikte mücadele büyüyecek

Gebze’de Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel’in katılımıyla işçi toplantısı düzenlendi.

Paylaş

Gebze’de Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel’in katılımıyla işçi toplantısı düzenlendi. 1 Mayıs ve sendikalaşma çalışmalarının konuşulduğu toplantıda, 1 Mayıs’ın güçlü geçmesi ve saldırıların püskürtülmesi için birlikte mücadelenin önemine dikkat çekildi.
Emek Partisi Gebze İlçe Örgütü’nde düzenlenen toplantıya değişik işkollarından 100’e yakın işçi katıldı. Toplantıda TEKEL işçilerinin direnişi, 1 Mayıs, 26 Mayıs genel grev kararı, örgütlenme sorunu ile metal, petrol ve belediye iş kollarında süren toplusözleşmeler tartışıldı.
Toplantının açılışını Emek Partisi Gebze İlçe Başkanı Kenen Dede yaptı ve sözü EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel’e verdi. Hükümetin her şey iyi gidiyor demesine karşın yakıcı sorunların devam ettiğini kaydeden Tüzel “Temel sorun, temel problem işsizliğin ve yoksulluğun artarak devam ediyor olmasıdır. Halkın, canından bezmiş bir şekilde gelecekten ümitsizce hayat kavgası veriyor olması Türkiye’nin gerçek gündemidir. Hem işsizlik artıyor hem de enflasyon yükseliyor. Türkiye’nin yaşamsal sorunları devam ediyor” dedi.
1-2 Nisan’da Ankara’ya giden TEKEL işçilerine yönelik saldırının hükümetin emekçiler karşısındaki tutumunu bir kez daha gösterdiğine dikkat çeken Tüzel, “Gaz, cop ve bildiğimiz manzaralar. Bütün bunlar hükümetin demokrasi söylemleri altında oluyor” dedi. Tüzel “TEKEL işçilerinin 78 günlük direnişinin Türkiye işçi sınıfına kazandıklarıyla, 1 Mayıs’ın ve önümüzdeki süreçte işçi hareketlerinin geleceğinin hep beraber değerlendirilmesi gerekir” diye konuştu. 1 Mayıs’ta tüm bu saldırılara karşı Gebze’de işçilerin, emekçilerin ve halkın en geniş birliğinin sağlanması gerektiğini ifade eden Tüzel, güçlü geçecek 1 Mayıs’ın 26 Mayıs genel eyleminin de başarılı geçmesini sağlayacağını söyledi.
İŞÇİLER SENDİKA İSTİYOR
TEKEL işçileriyle dayanışma eylemlerinin Gebze’de yetersiz kaldığını söyleyen Megaplast İşyeri Baştemsilcisi ve Petrol-İş Gebze Şube Yöneticisi Şivan Kırmızıçiçek, “Bunu 1 Mayıs ve 26 Mayıs’ta telafi edeceğiz” diye konuştu. Sendikalarının örgütlenme kampanyası hakkında bilgi veren Kırmızıçiçek, şöyle devam etti: “Yeni işyerlerinde örgütleniyoruz. Şu anda tabanda örgütlenme için müthiş bir talep var. İşçinin canı yanmış talep ediyor” diye konuştu.
Dostel Makine İşyeri Baştemsilcisi Selçuk Balcı, metal işkolunda yaşanan sorunlara dikkat çekerek “İşçinin elinde günlük gazetesi var, televizyonu var, bunlara sahip çıkmalıyız. Petrol-İş’in örgütlenme kampanyası olumlu bir etki yarattı. Artık ortak hareket etme ve örgütleme zorunlu hale geldi” diye konuştu.
Dostel İşçisi Ali Yılmaz da sendika yöneticilerinin işçi duraklarına işçi kahvelerine gitmesi ve işçiyi örgütlemesi gerektiğine vurguladı. Yılmaz “Her işçinin hayalinde sendikalı çalışmak vardır. Bunu iyi değerlendirmek gerekir” dedi.
ÖRGÜTSÜZ İŞÇİLER 1 MAYIS’A KATILMALI
Cambro Özay İşyeri Temsilcisi Zeynel Çetinkaya “Sorun sendikalar değil işini yapmayan sendikacılardır. Uzun süre sendikasız çalışan biri olarak sendikanın kıymetinin iyi bilen biriyim. Mücadeleci işçiler içlerinden mücadeleci sendikacılar çıkarmalıdır. Buna gücümüz yeter” dedi. Cambro Özay İşyeri Temsilcisi Rıfat Güli de yaklaşan 1 Mayıs’a dikkat çekti. Güli, şu çağrıda bulundu: “1 Mayıs sadece sendikalı işçilerin günü değil. İşten atılan işçilerle, örgütsüz emekçileri ve mahallelileri de örgütlemeli, 1 Mayıs’a katılımını sağlamalıyız. Sendikalarımızla mahallelerde komiteler kurmalıyız.” Cambro İşçisi İsmail Tuğcu da örgütlenmede ayrıştıran değil birleştiren olunması gerektiğini ifade etti.
Kroman Çelik İşyeri Temsilcisi ve Birleşik Metal-İş Gebze Şube Yöneticisi Engin Kulu, “Güvensizliği ve birleşememeyi ortadan kaldırmalıyız. Güçlü bir 1 Mayıs sadece MESS sözleşmesi değil devam eden tüm sözleşmelerdeki saldırılara cevap olacaktır” dedi.
Çayırova Belediyesi İşçisi Yusuf Akar, Kocaeli genelinde 5 bin belediye işçisinin sözleşmelerinin tıkandığının ve uyuşmazlık zaptı tutulduğunu belirtti.
BİZ İSTERSEK YAPABİLİRİZ
9 yıllık Merbolin İşçisi İbrahim Atak da azim ve ısrarla çalışınca örgütlenme önündeki engellerin kaldırılabileceğini örneklerle anlattı. Sunfor İşçisi Özgen Özdemir ise “Biz istersek yapabiliriz. Mahallemizde rüzgar esmiyordu. 5-6 kişi bir araya geldik. 200 kişiyle kahve toplantısı yaptık. 8 Mart’ta 350 Evrensel gazetesini mahalleliye ulaştırdık. Sadece sendikalı olmak yetmez. İşçi sınıfının politik olarak da örgütlenmesi gerek, partili olmak gerek” dedi. Eğitim Sen Şube Başkanı Orhan Kaya güçlü bir 1 Mayıs için işyerlerindeki çalışmanın önemine dikkat çekti.
Etiket fabrikasında çalışan bir kadın işçi de “Burada tartışılan sendikal sorunlar bizim için çok lüks. Biz 200 kadın o kadar kötü koşullarda çalışıyoruz ki; neredeyse 10-15 saat tuvalete bile gönderilmiyoruz. Bu koşulları değiştirmek için örgütlenmek istiyoruz. Emek Partisi bu işleri bildiği için bize yardım etsin diye geldik” dedi.
Toplantıda güçlü bir 1 Mayıs için çalışma yapılması, sözleşmelerde ortak tutum alınması, 26 Mayıs genel eyleminin örgütlenmesi ve fabrikalarda sendikalaşma kampanyasının yaygınlaştırılması kararları alındı. (Gebze/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

ÇALIŞMALAR BAŞLAMALI

SONRAKİ HABER

Eğitim emekçilerinin promosyon zaferi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...