07 Nisan 2010 00:00

ÇALIŞMALAR BAŞLAMALI

Ümraniye’de çalışan sendikalı sendikasız işçiler, 1 Mayıs’ta ortak kutlama kararı alan 26 Mayıs’ta ise genel greve çıkacaklarını duyuran ...

Paylaş

Ümraniye’de çalışan sendikalı sendikasız işçiler, 1 Mayıs’ta ortak kutlama kararı alan 26 Mayıs’ta ise genel greve çıkacaklarını duyuran işçi ve memur konfederasyonlarını aldıkları karara uygun davranmaya çağırdılar.
Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu ABB Fabrikası İşyeri Baştemsilcisi, Hüsnü Atasoy, DİSK, Türk-İş, KESK ve Kamu-Sen’in aldıkları kararın ortak mücadelenin geliştirilmesi için önemli olduğunu söyledi. Ancak karar almak kadar arkasında durulmasının da önemli olduğuna dikkat çeken Atasoy, konfederasyonları aldıkları karara uygun davranmamakla eleştirdi. Atasoy, kararın en etkili şekilde hayata geçmesi için vakit kaybetmeden çalışmalara başlanması gerektiğini dile getirdi.
1 MAYIS’TAN 26 MAYIS’A
Atasoy sendikalı sendikasız işçilere yönelik yapılacak çalışmaların merkezinde işten atmalar, düşük ücretle esnek çalışma, çalışma sürelerinin uzunluğu gibi konuların olması gerektiğini dile getirdi. Böyle bir çalışmayla güçlü, kitlesel bir 1 Mayıs’ın ve sonrasında da 26 Mayıs’ın gerçek anlamda hayat bulacağını vurgulayan Atasoy, bunun sermayenin saldırılarına “Dur” demek için önemli olduğuna işaret etti. Atasoy, işyeri temsilcileri olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını bildirdi.
HAVZALARDAN MEYDANA
Erol Erşan ise Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) işçi. Günde 12 saat çalıştıklarını anlatan Erşan, çalışma koşullarından şikayetçi. Sendikalı işçilerin dahi tehdit altında olduğunu kaydeden Erşan, sendikaların daha fazla çaba göstermesini istedi. 1 Mayıs’ın birlik mücadele ve dayanışma ruhuna uygun kutlanması için sanayi havzalarında çalışma başlatılmasını isteyen Erşan, 2010 1 Mayısı’nın sanayi havzaları başta olmak üzere her ilçede kutlama yapıldığı ve daha sonra merkezi alana gidildiği bir 1 Mayıs olması gerektiğini söyledi. Mücadeleye eğilimli ve sendikalaşmak isteyen milyonlarca işçi olduğuna dikkat çeken Erşan, bu sürecin iyi değerlendirilmesini istedi.
AYAĞA KALKMA ZAMANI
Bir diğer OSB İşçisi Selim Katan kriz gerekçesiyle 15 arkadaşıyla birlikte ücretsiz izine çıkarılmış. Patronların sırtlarından milyonlar kazandığını belirten Katan, “En ufak bir sendelemede ise fatura bize kesiliyor. Böyle adalet olmaz” diye konuştu, 1 Mayıs’a katılmayı düşündüğünü söyleyen Katan, artık işçilerin ayağa kalkmasının zamanının geldiğini dile getirdi. Akif Ercan ise 11 yıldır İMES’te çalışıyor. Daha önce 1 Mayıs’a katıldığını anlatan Ercan, sendikalara güveninin kalmadığını ifade etti. Sendikaların işçilerin haklarını korumaktan uzaklaşması nedeniyle işçilerin tereddütlü yaklaştığını dile getiren Ercan, bunun aşılmasının zorunlu olduğunu anlattı. 1 Mayıs’a katılacağını ve arkadaşlarını katmak için çalışacağını kaydeden Ercan, TEKEL direnişini örnek vererek kenetlenmiş işçilerin ne yapabileceğinin görüldüğünü vurguladı.
İMES’te Çalışan Ali Fuat da çalışma koşullarından şikayetçi. Fuat, günde 12 saat çalıştığını bunun karşılığında aldığı 700 lira ücretle geçinemediğini söyledi. İşçilerin bir çoğunun kendi günleri olan 1 Mayıs’ı bilmediğini kaydeden Fuat, işçilerin bu konuda aydınlatılması gerektiğini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)
İnan Dursun
ÖNCEKİ HABER

ELKİM METAL’DE SENDİKALAŞMAYA SALDIRI

SONRAKİ HABER

Birlikte mücadele büyüyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...