07 Nisan 2010 00:00

Göçükte yaşamını yitiren madencilerin davası başladı

BURSA’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde maden ocağında meydana gelen göçükte yaşamını yitiren 19 işçinin...

Paylaş

BURSA’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde maden ocağında meydana gelen göçükte yaşamını yitiren 19 işçinin yakınlarının Bükköy Madencilik patronu hakkında açtığı dava görülmeye başlandı.
Mustafakemalpaşa Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasında söz alan ailelerin avukatı Mehmet Çetin, bilirkişi raporlarına göre, maden ocağındaki havalandırmanın 40 santimetrelik borularla yapılması gerekirken “12 santimlik bahçe hortumuyla” yapıldığını söyledi.
KAZA DEĞİL!
Davalı firma ve yetkililerinin tamamen kusurlu olduğunu, kastı aşan durumların söz konusu olduğunu dile getiren Çetin, şöyle konuştu: “Ocak 10 yıldır denetlenmesine rağmen bilirkişi raporuna göre 12 temel eksiklik tespit edildi. Bunlar ölümcül eksikliklerdir. Bu eksiklikler giderilmemesine rağmen ocağın çalışması ve olayın meydana gelmesi bir kaza değil ağır kusur ve ihmaldir. İşçilerin tamamı olayda havasızlıktan ölmüştür. Ocağın girişi var, çıkışı yok. Kurtarma ekibi bulunmuyor. 100 kişi çalışıyor olsaydı hepsi ölecekti.”
Çetin, olaydan sonra ölen işçilerin aileleriyle görüşen firma yetkililerinin “Ölenleri zorla mı soktuk oraya” dediğini hatırlatan Çetin, “Tabii ki zorla sokulmadı ama çalışma şartları böyle olmamalıydı. Ölen işçilerin aileleri halen psikolojik tedavi görüyor” dedi.
Çetin maden ocağı sahibinin 5 kez tutuklama talebine karşın tutuklanmamasının müvekkillerinin acısını daha da artırdığını ifade etti.
İŞÇİ İÇİN NİMET!
Bükköy Madencilik avukatlarından Yalçın Doruk ise denetimlerde tespit edilen eksikliklerin kazaya yol açacak noksanlıklar olmadığını iddia etti. Antigrizulu malzemeleri olduğu halde bunları işçilerin kullanmadığını ileri süren Doruk, “Ülkemizde 3,5 milyon işsizin bulunduğu göz önüne alındığında aylık 700 lira ile iş imkanı sunulması, sigorta primleri ve vergilerinin ödeniyor olması işçiler için bir nimettir” dedi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

CHP milletvekili noter şartını savundu

SONRAKİ HABER

ELKİM METAL’DE SENDİKALAŞMAYA SALDIRI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...