07 Nisan 2010 00:00

Yurt değil Nazi kampı

Diyarbakır Dicle Üniversitesi, Ziya Gökalp Öğrenci Yurdu’nda kalan 120 öğrenciye açılan soruşturmalar protesto edildi.

Paylaş

Diyarbakır Dicle Üniversitesi, Ziya Gökalp Öğrenci Yurdu’nda kalan 120 öğrenciye açılan soruşturmalar protesto edildi. Önceki gece yurt bahçesinde toplanan öğrenciler, ateşler yakarak eylemlerini sabaha kadar sürdürdüler. Gece 02.00’de yurda gelen İHD heyeti de öğrencilerle ve yurt idaresiyle görüştü.
Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı Ziya Gökalp Öğrenci Yurdu’nda öğrencilere açılan soruşturmalar bitmek bilmiyor. Son olarak iki gün önce 120 öğrenciye soruşturma açıldı. Yurtta sağlıksız koşullarda kaldıklarını söyleyen öğrenciler, soruşturmaların geri çekilmesi ve yurt koşullarının düzeltilmesi talebiyle önceki gece eylem yapıtlar. Odalarında farelerin cirit attığı, tuvaletleri mikrop yuvası olan, kışın çatıları akan, yapılırken en fazla on yıl kullanılabileceği belirtilen 26 yıldır kullanılan yurtta koşulların düzeltilmesi için tek bir çivi bile çakılmadı. Ama öğrencileri potansiyel suçlu’ gören yurt yönetimi ‘360 derece görüş açısına sahip kameralara’ 70 bin TL harcadı. Polis yurttan neredeyse çıkmıyor. ‘Güvenlik her şeydir’ diyen yurt yönetiminin koşulları düzeltmesini talep eden öğrencilere cevabı ise soruşturma açmak oluyor. Bu haliyle adeta bir ‘Nazi kampı’ görünümünde olan yurtta soruşturmalık olan öğrencilerin talepleri ise, ‘Kameraların kaldırılması, polisin yurda girmemesi, yurdun temizliğinin ve tadilatının yapılması.’
İDARENİN ÇÖZÜMÜ; SORUŞTURMA
Yurt öğrencileri 30 Mart gecesi 15 arkadaşlarına üniversitede katıldıkları çeşitli eylemler nedeniyle soruşturma açılmasını protesto etmişlerdi. Yurt idaresi eylem nedeniyle çevik kuvvet ekiplerini yurda sokmuş, buna tepki gösteren öğrenciler yurt girişinde kimlik göstermeme ve imza vermeme eylemi başlatmışlardı. İki gün önce de 120 yurt öğrencisine herhangi bir açıklama yapılmadan soruşturma açılması sabırları taşırdı. Gece yarısı gazetemizi arayarak eylem yapılacağı bilgisini veren öğrenciler yurt bahçesinde toplanarak, soruşturmaları ve yurt şartlarını protesto ettiler. Daha önceki eylemde taleplerini İHD aracılığıyla yurt idaresine bildirdiklerini söyleyen öğrenciler, idarenin sorunları çözmek yerine yeni soruşturmalarla karşılık verdiğini belirttiler.
POLİS İDARE EL ELE
Eyleme ilişkin görüştüğümüz öğrenciler, idarenin polisle iş birliği içinde soruşturmalar açtığını belirterek, “Bu son 120 kişi içinde ikinci, üçüncü kez soruşturma alan arkadaşlar var. Bunlar yurttan atılacak, bursları kesilecek. Bu arkadaşlarımızın eğitim hakları tamamen ellerinden alınıyor. Soruşturmalara ilişkin herhangi bir gerekçe bile gösterilmiyor” dediler.
YURT DÖKÜLÜYOR, PARALAR ‘GÜVENLİĞE’
Yurtta sağlıksız koşullarda yaşamaya mahkum edildiklerini söyleyen öğrenciler, “Odaların içlerinde fareler dolaşıyor. Tuvaletler mikrop yuvası. Kışın çatımız akıyor, yataklarımız ıslanıyor. Bu yurt yapılırken 10 yıllık ömür biçmişler. Ancak şimdiye kadar doğru dürüst bir tadilat yapılmamış, burası 26 yıldır kullanılıyor. Daha önce de sorunlarımızı idareye bildirdik. Her hangi bir düzelme yok. Ancak bu yurt için yapılan tek şey, 360 derece her tarafı gören kameralar takılması oldu. 70 bin TL kameralara harcandı. Fakat delinmiş tek bir duvarımız dahi tamir edilmedi” dediler.
EYLEMLER SÜRECEK
Yurtta bulunan rehberlik öğretmeninin de öğrencilerin sorunlarıyla ilgilenmediğini belirten öğrenciler taleplerinin dikkate alınmadığını, aksine yaşam koşullarının zorlaştırıldığını söylediler. “Öğrencilerinde yurt yönetiminde söz sahibi olabilmesi için bir komitenin oluşturulması, kameraların kaldırılması, polisin hiçbir şekilde yurda girmemesi, soruşturmaların hemen geri çekilmesi, yurdun temizliğinin ve tadilatının yapılması” gibi talepleri idareye bildirdiklerini söyleyen öğrenciler, talepleri dikkate alınmazsa kimlik göstermeme ve imza atmama boykotlarının devam ettireceklerini ve çeşitli eylemler örgütleyeceklerini ifade ettiler. İHD yetkilileri de yurttaki gelişmeleri takip edeceklerini belirttiler. (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Askeri operasyonlar artarak sürüyor

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...