07 Nisan 2010 00:00

Dereköy halkı çevresine sahip çıktı

SAMSUN’a bağlı 19 Mayıs ilçesi, Dereköy beldesi Yalıköy sahilinde kurulması planlanan petrol dolum tesisine karşı bir araya gelen belde halkı, tesis kurulmak istenmesini protesto etti.

Paylaş

SAMSUN’a bağlı 19 Mayıs ilçesi, Dereköy beldesi Yalıköy sahilinde kurulması planlanan petrol dolum tesisine karşı bir araya gelen belde halkı, tesis kurulmak istenmesini protesto etti. Geçtiğimiz hafta, tesisin kurulacağı alanda bir araya gelen belde halkı, dolum tesisine yönelik tepkilerini taşıdıkları şu dövizlerle dile getirdi: “Halka saygı seçime kadar mı?”, “Başkan Tekkeköy faciası hemen yanında”, “Atacağınız bomba Samsun sahillerini yok edecektir”, “Başkanım bize dünyamızı zehir etme”, “Burayı çocuklarımıza mezar yapmayın.”
Eylemde kadın ve çocukların katılımı dikkat çekerken, kalabalık dolum tesislerinin kurulacağı alanda bir araya gelerek sloganlarıyla sahile yürüdü.
‘OLDU BİTTİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ’
Eylemi düzenleyenlerden Hamit Genç, “Ben bu mahallenin sakiniyim, beldemizde kurulmak istenen tesis çevreye, insan sağlığına, tarıma ve balıkçılığa zarar verecektir. Belediye başkanı ve diğer yöneticiler böyle tesis kurulmadan önce halkı bir araya toplamalı, halkın görüşü alınmalı. Halk istiyorsa yapılır, istemezse yapılmazdı. Ancak öyle olmadı, tepeden inme bir kararla, belediye meclisi karar alıyor. Tabi meclis üyelerinin de ne olduğundan pek haberi yok, başkanın aldığı kararı imzalıyorlar. Kısacası oldu bitti ile karşı karşıyayız. Biz de belde halkına durumu anlattık, halkın çoğu kurulacak tesis hakkında bilgili değil” diye konuştu. Genç, 17 Nisan’da Samsun’da çevre örgütleriyle büyük bir miting yapacaklarını dile getirdi.
‘KUŞ OLMAMIZ MI GEREKİYOR?’
Eylemi düzenleyenlerden Ahmet Köksal, evinin kurulmak istenen tesise 100 metre mesafede olduğuna dikkat çekerek, “Bu tesis daha önce bizim köye komşu Yörük köyünde kurulacaktı. 5 km mesafede bulunan kuş cennetine zarar vereceği için ÇED raporu alınamadı ve oraya yapılamadı. Benim evim 100 metre mesafede, buraya yapılmaması için kuş olmam mı gerekiyor?” dedi.
Köksal, şöyle konuştu: “Bu tesisi yapacak olanlar ısrarcı olurlarsa biz daha büyük eylemleri yapmaya kararlıyız. İlçemizden AKP Samsun Milletvekili Suat Kılıç’a da durumu defalarca anlattık, her ne hikmetse AKP’li Belediye Başkanı, tesisi kuracak şirketin isteği doğrultusunda hareket ediyor. Dolum tesisi kurulacak alan 6 kardeşe aitti, aynı alan içinde belediyenin de park ve sosyal tesis için ayırmış olduğu arsa mevcuttu. Belediye dolum tesisi kurulma işi çıkınca imar değişikliğine giderek park ve sosyal tesis alanını bataklık alana kaydırdı. (Samsun/EVRENSEL)

Nükleer karşıtları Meclis’e dayandı

NÜKLEER karşıtları Meclis hükümeti uyarıp, “Yol yakınken yanlıştan dön” çağrısı yaptılar. Mersin Büyükeceli köyünden getirilen çağlalar yola dökülerek, nükleer santral kurulması halinde ürünlerinin çöpe gideceği ifade edildi. KESK Ankara Şubeler Platformu, Mersin Büyükeceli Köylüleri, Nükleer karşıtları dün Meclis Dikmen Kapısı’nda seslerini yükselttiler.
Mersin Büyükeceli köyünden Mehmet Ali Yılmaz, nükleer santralden dolayı ekmeyi, biçmeyi unuttuklarını, üretimi durdurduklarını, akıllarına, en verimli topraklarına ev, apartman yapmanın geldiğini söyledi. “Çok yakında denizin mavisi karacak, çamın yeşili de” diyen Yılmaz, batının Çernobil patlamasından sonra ülkelerinden nükleeri attıklarını, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri seçtiklerini ifade etti.
“Biz topraklarımızı seviyoruz” diyen Yılmaz, nükleer santral kurulmasının büyük hata olacağını ifade ederek, “Eğer çocuklarımızın geleceğini düşünüyorsak, bu cennet köşenin gelecek nesillere bir şekilde aktarılmasını istiyorsan, Akkuyu’da nükleer santral yapılmasına engel olmalıyız. Çernobili gizleyen, çöpü patlayan, elektrik hatlarından ormanı yanan yöneticilere nükleer santral konusunda hiç güvenimiz yok” dedi. Yılmaz, “Akkuyu köylüleri bölgede ilk turfanda çağlayı üretiriz. Radyasyonlu çayları halkına içirenler, radyasyonlu çağlaları size yediremeyecekler” diyerek, bir poşet çağlayı yola döktü. Açıklamanın ardından nükleer karşıtları, Meclis’te parti gruplarıyla görüşüp, neden nükleer santral istemediklerini anlattılar. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Naldöken’de dostluk kazandı

SONRAKİ HABER

2 buçuk ayda 55 kadın cinayeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...