8 Nisan 2010 01:00

Hayat öykülerin toplamı


NAZMİ Bayrı’nın 10 yıl içinde çeşitli dergilerde yayınlanan öyküleri Otel Atlantik kitabında bir araya geldi. Türkiye’nin, farklı tarih ve mekanlarından insan hikayelerini konu alan 21 öykü, toplumcu-gerçekçi bir bakışla kaleme alınmış. Bayrı, ‘sıkıntılı zamanların’ öykülerinden oluşan kitap için, Hayat öykülerin toplamı” diyor.
12 Eylül silindiriyle ezilmiş Türkiye’ye ayna tutan Otel Atlantik, toplumun sevinçlerini, acılarını ve umutlarını dünden bugüne taşıyor. Yarının öykülerini tarif ederken okuru yormaktan söz eden Bayrı, “Bu konuda çok kolaya kaçmamak gerekiyor. Yazar ve nitelikli okur için de bu çok önemli. Öyküler toplumu anlatmalı, okuru yormalı. Böyle yapmazsam kendime ihanet etmiş olurum” diyor.
Almanca öğretmenliğinden emekli olan Bayrı, Mersin’de Sanat Sokağı civarındaki atölyesinde yeni öykülerinin üzerine çalışıyor. Önceleri öykülerini dergilerde yayınlayan Nazmi Bayrı, edebiyat çevresinden Osman Şahin, Muzaffer İzgü, Hidayet Karakuş, Hasan Özkılıç ve Zafer Doruk gibi isimlerin baskısı ve teşvikiyle kitabı çıkarmaya karar verdiğini söyledi. Yarım kalmış yüzlerce öyküsü bulunan Nazmi Bayrı’nın en büyük korkusu ise ‘Ömrünün sonuna kadar istediği öyküyü’ yazamamak.
YENİ ÖYKÜCÜLER CESUR OLMALI
Kırsaldan kente, meyhaneden toplu taşıma araçlarına ve 12 Eylül’den bugüne pek çok konuda öyküler yazan Bayrı, yeni öykücülere de ‘cesur olma’ tavsiyesinde bulundu. Öykülerin, insanların kendisi ve çevresiyle olan ilişkisinden ortaya çıktığını kaydeden Bayrı, ‘Yazmak için konu aramak’ yerine, ‘Yaşananlara karşı duyarlı olmak’ gerektiğini belirtti. Ekonomik krizler, kapitalizmin yarattığı bunalımlar, savaşlar ve göçlerin insan üzerinde bıraktığı tahribatlar gibi konuların yazılmayı beklediğini söyleyen Bayrı, “Dünyayı sarsan ekonomik krizin getirdiği sosyal bir çöküş var. Savaşların, açlığın ve acıların iyice ayyuka çıktığı bir dönemi yaşıyoruz. Ortadoğu kan ağlıyor. Amerika ve Avrupa emperyalizmi dünyada istediğini yapıyor. Kolektif yaşam, komşuluk ve dayanışma yerini yalnızlaşan bireye bırakıyor. Onun için bu konuların yazılması gerekiyor” dedi.
ÖYKÜ BİTTİ DİYENLERE CEVAP
Son yıllarda öykücülüğün bittiği yönünde yapılan saptamaların asılsız olduğunu belirten Nazmi Bayrı, tam tersine yeni öykücülerin ve çeşitlenerek artan öykü kitaplarının çıktığını ifade etti. Okurun, popüler kaygılarla kaleme alınan kötü kitaplardan bıktığını kaydeden Nazmi Bayrı, insanların kendini en yalın haliyle öykülerde bulduklarını söyledi. Bayrı, “Öykü bitti diyorlar. İnsan bitti mi ki öykü bitsin? İnsan var oldukça öyküler de var olacak. Yeter ki öykücüler halka eğilsin; Onların yaşamlarını anlatsın” dedi.
Köy hikaye-öykü anlatıcılığı damarından beslenen Bayrı, Anadolu’nun farklı coğrafyalarında edindiği deneyimle insanları kendilerine yeniden anlatıyor. Jean Paul Sartre’ın “Biz dünyayı öykülerle kavrarız” sözüyle başlayan Otel Atlantik öykü kitabı, Kanguru Yayınları tarafından basıldı.
(Mersin/EVRENSEL)
Kadim Özel - Kadir Baziki

Evrensel'i Takip Et