08 Nisan 2010 00:00

Ankara valiliği ve emniyetinden ‘sendikacı’ açılımı

TEKEL işçilerine karşı pervasız tutumlarıyla kamuoyunun tepkisini çeken Ankara Valiliği ve Ankara polisi, özellikle KESK ve bağlı sendikaların yöneticilerinin her adımına soruşturma açtırarak da bir rekora doğru gidiyor.

Paylaş

TEKEL işçilerine karşı pervasız tutumlarıyla kamuoyunun tepkisini çeken Ankara Valiliği ve Ankara polisi, özellikle KESK ve bağlı sendikaların yöneticilerinin her adımına soruşturma açtırarak da bir rekora doğru gidiyor. Adeta her yaptıkları hakkında ifade vermeye zorlanan sendikacılar, bu girişimlerin, AKP’nin en ufak hak arama eylemine karşı tahammülsüzlüğünü gösterdiğini söylediler.
KESK ve Türkiye Kamu-Sen’in 25 Kasım 2009 tarihinde aldığı bir günlük iş bırakma eyleminin ardından, özellikle demiryollarında örgütlü Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) ve Türk Ulaşım Sen üyeleri görevden uzaklaştırılmış, buna karşı sendikalar yine iş bırakma eylemi yapmıştı. Görevden alınan demiryolcular görevlerine iade edilirken, bu kez Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel ve BTS Genel Başkanı Yunus Akıl’ın da aralarında olduğu çok sayıda sendikacı hakkında soruşturma başlatılmıştı.
VALİLİK VE EMNİYET YARIŞIYOR
25 Kasım- 15-16 Aralık 2009 iş bırakma, 4 Şubat ve 20 Şubat 2010 günlerinde TEKEL işçileriyle dayanışmak için Ankara’da yapılan eylemlere karşı da soruşturma açan valilik, emniyet aracılığıyla yazı gönderdiği sendikacıların ifade vermelerini istedi.
Hakkında altı ayrı soruşturma açılan KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, kendisi hakkında polisin Abdi İpekçi Parkı’nda TEKEL işçilerine yönelik saldırısının olduğu günle ilgili bir soruşturmanın daha açıldığını hatırlatarak, son dönemde Türkiye genelinde ciddi bir gerilim politikasının yürütüldüğünü söyledi. “Sözüm ona ‘demokratik açılım’ yürüten AKP Hükümeti’nin ne kadar demokrat olduğu da gözleniyor. ‘Kürt açılımı’ diyor, bir yandan operasyonlar sürüyor” diyen Şimşek, Ankara polisinin ise toplumsal olaylara karşı giderek sertleşen tutumuna dikkat çekti. En ufak bir eylem, hak arama girişiminin saldırı gerekçesi sayıldığını belirten Şimşek, 1 Nisan’da TEKEL işçilerini kendi konfederasyonları önüne almayan Ankara polisinin, KESK’in kortejine de biber gazlı, coplu saldırısına dikkat çekti. “Ölçüsüz şiddet kullanıldığını” belirten Şimşek, “İktidarın meşruiyet zemini zayıflayınca gerilimden medet umduğunu” söyledi. AKP Hükümeti’nin uygulamalarıyla yalnızlaştıkça ülkeyi gerdiğini, emekçilerden de adeta intikam almaya çalıştığını ifade eden Şimşek, intikam almaya çalıştığı örgütlerin başında da KESK’in geldiğini söyledi. Başbakan Erdoğan’ın, “Aralarında KESK de olduğu için altı konfederasyonla görüşmem” diyerek, TEKEL işçileriyle ilgili görüşmede sadece Türk-İş Genel Başkanı ile görüşmesine atıfta bulunan Şimşek, AKP Hükümeti’ne ve Başbakan’a, “Baskılarınız ne kadar artarsa KESK’in, demokrasi güçlerinin tepkileri daha da artacaktır” uyarısı yaptı.
‘HÜKÜMETİN İKİ YÜZLÜLÜĞܒ
Her adımına soruşturma açılan sendikacılardan biri de Tüm Bel-Sen Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Satı Burunucu Çalı. Çalı hakkında da çok sayıda soruşturma açıldı ve ifade vermesi isteniyor. Ankara’da emekçilerin eylemlerine karşı geçmişte olmadığı kadar tahammülsüzlüğün olduğunu aktaran Çalı, “Yaptığımız, katıldığımız her eylemden sonra hakkımızda soruşturma açılıyor. Öznesi biz olalım ya da olmayalım bir soruşturma açılıyor” dedi. Bu soruşturmaları, “Hak aramayı, eylemleri engelleme yöntemi, yıldırma politikası” olarak nitelendiren Çalı, bunların, “demokrasi” söylemlerini ağzından düşürmeyen AKP Hükümeti’nin ikiyüzlülüğünü ortaya koyduğunu söyledi. Çalı bu tür girişimlerin, soruşturma ve saldırıların başta KESK olmak üzere kamu emekçilerinin, emek güçlerinin mücadelesini engelleyemeyeceğinin de bilinmesini istedi. (Ankara/EVRENSEL)

SORUŞTURMA AÇILAN SENDİKACILAR
T. Ulaşım -Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel, BTS Genel Başkanı Yunus Akıl, BTS Ankara Şube Başkanı Ahmet Eroğlu, BTS Ankara Şube Yönetim Kurulu üyesi Ali Kitapçı, SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara, SES Ankara Şube Sekreteri Fikret Çalağan, KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, KESK Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Gölpunar, Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Tuğrul Çulfa, Tüm Bel -Sen Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Satı Burunucu Çalı, T. Ulaşım-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Habip Doymaz.
İSİMLER ORTAK
Başka bir fezleke ile haklarında soruşturma açılan sendikacıların isimleri ise şöyle;
Emirali Şimşek, Hüseyin Gökpunar, Tuğrul Çulfa, Haydar Arslan, İbrahim Kara, Bedriye Yorgun, Şükran Doğan, Erkan Sümer, Satı Burunucu Çalı.
Sultan Özer
ÖNCEKİ HABER

Türk-İş’in genel sekreteri var mı?

SONRAKİ HABER

GÖZLEM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa