09 Nisan 2010 00:00

Rusya ve ABD ‘START’ verdi

RUSYA ve ABD, 1991 yılında imzalanan ve yirmi yıldır yürürlükte bulunan stratejik silahlarda indirim anlaşmasının ...

Paylaş

RUSYA ve ABD, 1991 yılında imzalanan ve yirmi yıldır yürürlükte bulunan stratejik silahlarda indirim anlaşmasının (START-1) yerini alacak yeni START-2 anlaşmasını imzaladı. Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da gerçekleşen törende Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama yeni anlaşmayı parafe etti.
START-2’ye göre Soğuk Savaş yıllarında 40 bini bulan nükleer başlıklar, 1550 seviyesine ve fırlatma sistemleri de 800’e çekilecek.
Rusya Devlet Başkanı Medvedev, yaptığı değerlendirmede antibalistik füze sistemlerinde herhangi bir artış olmadığı sürece anlaşmanın yaşayabileceğine dikkat çekti. Rusya lideri, “Rusya küresel füze kalkanı konusunda ABD ile işbirliğine sıcak bakıyor. Nükleer silahların teröristler tarafından kullanılmasına karşı füze kalkanı konusunda işbirliği olabileceğini düşünüyorum.” dedi.
ABD Başkanı Barack Obama ise, Rusya ile imzalanan yeni anlaşmanın, iki ülkenin nükleer silahlarının daha da azaltılmasında ve iki ülke arasındaki ilişkilerde önemli bir adım olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ARASIRA

SONRAKİ HABER

Yunan diplomatlar greve gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...