9 Nisan 2010 01:00
Kürtçe sus, Türkçe konuş!
Bugüne kadar yüzlerce çocuğun polise taş attıkları gerekçesiyle tutuklanmasına karar veren Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemelerinden çok tartışılacak bir karar daha çıktı. 4. Ağır Ceza mahkemesi anayasa paketi, seçimlerde Kürtçe propagandanın serbest bırakılması gibi tartışmalar sürerken, TRT 6da Kürtçe yayın yapılırken Türkiyenin tek günlük Kürtçe yayın yapan gazetesi Azadiya Welatın Yazışleri Müdürüne Kürtçe savunma yaptırmayarak, tutuklanmasına karar verdi. Mahkeme Kürtçe savunma istemini, susma hakkı olarak değerlendirdi.
Azadiya Welat Gazetesi Yazıişleri Müdürü Mehdi Tanrıkulu hakkında 23 Ocak 2010 tarihli gazetede çıkan bir haberde PKK Lideri Abdullah Öcalan için Kürt Halk Önderi sıfatı kullanıldığı ve Kürt Özgürlük Hareketi kavramı ile PKKyi kast ettiği gerekçesiyle Örgüt propagandası yapmak iddiası ile açılan dava Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Tanrıkulunun 2 kez toplam 2 ile 10 yıl arasında cezalandırılmasının istendiği duruşmaya, tutuksuz yargılanan Tanrıkulu ile Avukatı Servet Özen katıldı. Yapılan kimlik tespitinin ardından Tanrıkulu, mahkeme heyetine Kürtçe savunma yapmak istediğini bildirdi. Mahkeme heyeti ise, Tanrıkulunun Türkçe bilmesinden dolayı Kürtçe savunma yapamayacağını kaydetti. Tanrıkulunun Avukatı Özen de müvekkilinin Kürtçe savunma yapacağım talebini haklı bulduğunu mahkeme heyetine illetti. İddia makamı da Tanrıkulunun Türkçe bildiğini ve talebinin reddine karar verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti de Tanrıkulunun Türkçe savunma yapmasını istedi. Tanrıkulu ise, Türkiyenin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara göre Kürtçe savunma yapma hakkı olduğunu belirterek, savunmasını Kürtçe yapmakta ısrar etti.
SAVUNMA
YAPTIRMADILAR
Kürtçe savunmada ısrar eden Tanrıkuluya mahkeme heyeti, ısrar etmesi durumunda mahkemenin sanığın savunma hakkından vazgeçtiği ve susma hakkını kullandığı yönünde hükme varacağını bildirdi. Tanrıkulunun Avukatı Özen de müvekkilinin Kürtçe savunma yapmak istediğini ve Kürtçe savunma yapmanın susma hakkını kullanma kapsamında değerlendirilemeyeceğini ifade ederek, AİHMe göre müvekkilinin Kürtçe savunma yapma hakkının olduğunu kaydetti. Daha sonra üzerine atılı suçları soran mahkeme heyetine Kürtçe cevap vermek isteyen Tanrıkuluya mahkeme heyeti izin vermedi.
İddia makamının mütalaasının ardından Tanrıkuludan tekrar mütalaa hakkında savunması istendi. Tanrıkulu mütalaaya karşı savunmasını Kürtçe yapmakta ısrar etti. Mahkeme heyeti de, Kürtçe konuşmaya başlayan Tanrıkulunun savunma yapmasına izin vermeyerek, tutuklama kararı verdi. Duruşma 20 Mayıs tarihine ertelendi.
(DİYARBAKIR)
Evrensel'i Takip Et