10 Nisan 2010 00:00

Rota Moskova’ya çevrildi

Kırgızistan’da yaşanan ayaklanmalar sonrasında hükümeti deviren ve geçici hükümeti kuran muhalefetin temsilcileri dün sabah Moskova’ya gitti.

Paylaş

Kırgızistan’da yaşanan ayaklanmalar sonrasında hükümeti deviren ve geçici hükümeti kuran muhalefetin temsilcileri dün sabah Moskova’ya gitti.
Rus basınına yansıyan bilgilere göre, Rosa Otunbayeva’nın başbakanlığını üstlendiği geçici hükümette başbakan birinci yardımcılığına getirilen Almazbek Atanbayev ve beraberindeki heyetin Rus yetkililerle bir araya gelecekleri kaydedildi.
Geçici hükümetin basın merkezinden yapılan açıklamada, Atambayev’in Moskova’da kimle görüşeceği bilgisi yer almazken, “Görüşmelerin formatı henüz bilinmiyor” ifadelerine yer verildi.
RUSYA YENİ HÜKÜMETİ TANIMIŞTI
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, önceki gün Geçici Hükümetin Başbakanı Otunbayeva ile telefonda görüşmüş, ekonomik yardım talebine karşılık insani yardım için Moskova’nın hazır olduğunu belirtmişti. Otunbayeva daha sonra düzenlediği basın toplantısında Rusya’ya sağladığı destekten dolayı teşekkür etmiş, geçici hükümetin altı aylık sürede yeni bir anayasa hazırlayarak ülkeyi seçimlere götüreceğini açıklamıştı.
ABD TANIMIYOR
ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD’li bir diplomatın dün Kırgızistan’daki geçici hükümetin Başbakanı Rosa Otunbayeva ile görüştüğünü ve sükunet çağrısında bulunduğunu bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Corwley, yaptığı açıklamada, “muhalefet lideri” olarak nitelediği Otunbayeva’yı ülkenin yöneticisi olarak tanımadıklarını bildirdi. Sözcü, Güney Asya ve Orta Asya’dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Robert Blake’in de Washington’da devrik hükümetin dışişleri bakanı ile görüştüğünü kaydetti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD’nin “Kırgızistan’da demokrasi yoluna dönüşü sabırsızlıkla beklediği” ifadesine yer verildi.
BAKİYEV’DEN ÇAĞRI
Kırgızistan’ın ‘devrik’ Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, ülkedeki geçici yönetime karşılıklı müzakerelerde bulunma çağrısı yaptı. Ancak Bakiyev’in çağrısına muhalefet cephesinden henüz bir yanıt gelmedi. Muhalefetin parlamentoyu feshetmesine ve istifasını istemesine karşın Bakiyev, yenilgiyi kabullenmeyeceğini söylemişti. Bakiyev, “Ben devletin seçilmiş başkanıyım. Bu olanlar çılgınlıktan ibaret.” ifadelerini kullanmıştı. Bakiyev, ülkenin güneyinde olduğunu belirtmekle beraber şu anda bulunduğu yeri açıklamayı reddetti.

ÖLENLER İÇİN YAS GÜNÜ

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te polis ile göstericiler arasında 12 saat süren çatışmalarda ölenlerin sayısının 75 olduğu bildirildi. Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, olaylarda 75 kişi öldü, yaralı sayısı ise 320 dolayında tespit edildi. Yaralılardan bazılarının sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu ifade eden yetkililer, vatandaşların kan bağışı için sağlık merkezlerine akın ettiğini söylediler.
Kırgızistan’ın Talas kentinde polis ile muhalif göstericiler arasında çıkan çatışmaların ardından ve Bişkek’te muhalefet liderlerinin gözaltına alınmasını protesto için kuzeydeki kentlerden Bişkek’e yürüyen muhalefet taraftarları 8 saat süren kanlı çatışmanın ardından iktidarı devirmişti.
Olayların ardından ülkede 7 eyalet ile Bişkek ve Oş kentlerinde dün bayraklar yarıya indirilirken, Bişkek’teki çatışmalarda onlarca kişinin öldüğü Ala-Too meydanında bulunan Devlet Başkanlığı binası önündeki çevre demirliklerine vatandaşlar çelenk koydu.
Sıcak çatışmalara sahne olan Ala-Too meydanı ve çevresinde, ölenlerin kanının aktığı yerler çiçeklerle çevrildi, mumlar yakıldı.
Hayatını kaybeden bazı kişilerin fotoğrafları da Devlet Başkanlığı binasını çeviren demirliklere asıldı.
Eski Sovyet Cumhuriyetleri arasında en yoksul durumda olan Kırgızlar, Sovyetler Birliği dönemini özleyerek Sovyet bayrağını açtı.
Geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, 7 Nisanda 75 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmalarda ölenlerin anısına 9-10 Nisan günlerini yas ilan etmişti.

KIRGIZİSTAN’DA BUGÜNE NASIL GELİNDİ

Mart 2005: Tartışmalı parlamento seçimi sonrasında patlak veren ve Lale Devrimi olarak da anılan protestolar, Devlet Başkanı Askar Akayev’in devrilmesiyle sonuçlandı. ABD’nin açık desteğini alan Kurmanbek Bakiyev, devlet başkanı vekili ve başbakan olarak atandı.
Temmuz 2005: Bakiyev, ezici bir çoğunlukla devlet başkanı seçildi.
Mayıs 2006: Anayasa reformu ve yolsuzlukla daha fazla mücadele talebi ile kitlesel protestolar düzenlendi.
Ekim 2007: Muhalefetin otoriter bir rejime atılan bir adım olarak nitelediği anayasa değişikliği, referandumla onaylandı.
Aralık 2007: Bakiyev’in Ak Jol Partisi, parlamento seçimini kazandı, muhalefetin hiç sandalyesi kalmadı.
Temmuz 2009: Bakiyev, gözlemcilerce eleştirilen bir oylamada, yeniden devlet başkanlığına seçildi.
Ocak 2010: Muhalefet Lideri İsmail İsakov, yolsuzluk gerekçesiyle 8 yıl hapis cezasına çarptırılınca, muhalifler açlık grevlerine başladı.
Nisan 2010: Polis ve hükümet karşıtı protestocular arasındaki çatışmalarda onlarca kişi öldü. Olayların ardından muhalefet yönetime el koyarak geçici hükümeti ilan etti. Bakiyev başkenti terk etmek zorunda kaldı.
ÖNCEKİ HABER

Netanyahu’nun nükleer korkusu

SONRAKİ HABER

iZLENiM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa