12 Nisan 2010 00:00

Sınav sistemine tepki

YGS, ALES, KPDS, KPSS... Hayatımız sınav. İyi bir okula gidebilmek, üniversiteye girebilmek...

Paylaş

YGS, ALES, KPDS, KPSS... Hayatımız sınav. İyi bir okula gidebilmek, üniversiteye girebilmek, meslek sahibi olabilmek için yapılması gereken tek şey, sınavlara girmek ve kazanmak. Bu amaçlara ulaşmak için dershanelere binlerce lira vermeniz, sınav ücretlerini ödemeniz gerekiyor. Son günlerde yaşanan intihar olaylarıyla yeniden tartışılmaya başlanan sınavlar ve eğitim sistemini, Süleyman Demirel Üniversitesi’ndeki öğrencilerle konuştuk.
İktisat 4. sınıf öğrencisi Hilal Öksüz, bu sene ALES ve KPDS sınavlarına hazırlanıyor. Vizeler, finaller, bütünlemelere de hazırlanması gerekiyor. Sınavların artık bir sektör haline geldiğine dikkat çeken Öksüz, “Bu sınavlar kalkmalı. Gençlerin bu sınavlar yüzünden psikolojisi bozuluyor. Bu kadar okuduktan sonra iş sahibi olamayacaksak niye okuyoruz?” diye konuştu.
Kamu Yönetimi 4. sınıf öğrencisi Özgül Koç, ÜDS ve KPDS sınavlarında özel üniversitelerle çok komik bir şekilde yarıştıklarını, İngilizce eğitiminin devlet okullarında doğru düzgün verilmemesine rağmen istenilen puanların çok yüksek olduğunu söylüyor. Ailesinin maddi durumunun iyi olmamasına rağmen sıkıntıya girerek kendisini dershaneye göndermek zorunda kaldığını söyleyen Koç, piyasalaştırılan eğitimin işçi ve emekçi aileler için dezavantajolduğuna dikkat çekiyor.
‘ELEKTEN GEÇİYORUZ’
Makine Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Okan Gündüz, ÖSS, ALES, KPDS ve KPSS gibi sınavlara girerek hep bir elekten geçtiklerini söylüyor. “Üniversiteyi kazanmak için sınava, işe girebilmek içinse bir sürü sınava giriyorsun” diyen Gündüz, bu durumun gençleri intihara götürdüğünü ifade etti. “Sınav için bir sürü para harcanıyor. Yetmezmiş gibi Van ve Kızıltepe’deki arkadaşlarımız ülkenin diğer ucunda sınava girmek zorunda bırakılıyor. Yol masrafını karşılayamadıkları için daha sınava girmeden, üniversite hayallerinden vazgeçiyorlar” diyen Gündüz, sınavlarla yaşamak istemediklerini dile getirdi.
Tekstil Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Ayşe Turhan, çalışma alanının tekstil fabrikaları olduğunu, ancak o kadar üniversite mezunu varken iş bulmanın zor olduğunu, iş bulsa bile patronların, krizi bahane ederek işçi ve mühendisleri düşük ücretlerle çalıştırdıklarını söylüyor. “Bu nedenle sınavlarda geleceğimizi bulmaya çalışıyoruz ve bu sınavlarda başarılı olabilmek için kurslara gidiyoruz” diyen Turhan, yarış atı gibi bir sınavdan başka bir sınava koştuklarını, sosyal hayattan koptuklarını, en yakınlarını bile rakip gibi gördüklerini anlatıyor.
Oya Çiçek, İşletme Bölümü öğrencisi. Daha çok özel sektörde çalıştıklarını belirten Çiçek, “Özel sektörde iş bulmak için iyi derecede yabancı dil bilmek, bilgisayar kullanmak artık sıradanlaştı ve rekabet ortamında iyi bir yere gelmek için daha farklı yeteneklerin olması gerekiyor. Bunun için belli bir maddiyat gerekiyor. Ekonomik krizin faturasını ödeyen yoksul ve emekçi gençler, kurslara verilecek paraları olmadığı için diğerleri kadar şanslı olmuyor” diye konuştu.
(Isparta/EVRENSEL)
Yılmaz Gaygusuz
ÖNCEKİ HABER

‘Yemek yiyemeyenler’ boykota hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Sınav bitti kaygı bitmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...