12 Nisan 2010 00:00

Çemen’de oyun üstüne oyun!

ÇEMEN Tekstil işçileri, 6 Nisan’da sendikalı olarak işbaşı yaptılar. Ancak patronun oyunları bir türlü bitmek bilmiyor.

Paylaş

ÇEMEN Tekstil işçileri, 6 Nisan’da sendikalı olarak işbaşı yaptılar. Ancak patronun oyunları bir türlü bitmek bilmiyor. DİSK Tekstil Sendikası’nın yetkisini düşürmeye çalışan patronun, grev kırıcı işçileri Öz-İplik-İş’e üye yaptığını Evrensel ve Hayat Televizyonu muhabiri görüntüledi. Durumu önce inkar eden Öz-İplik-İş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Kaplan, kamera kayıtlarını görünce “Haberimiz yok” dedi. DİSK Tekstil üyesi işçiler, bir sendikaya sendika yönetiminden habersiz nasıl üye kaydı yapılabildiğini soruyor.
Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Çemen Tekstil işçileri, yaklaşık olarak 14 ay mücadele verdikten ve 74 gün süren bir grev yaptıktan sonra patronu toplusözleşme masasına oturttu. 26 Mart Cuma günü Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Bölge Çalışma Müdürü Ali Öztan, Organize Sanayi Başkanı Cahit Nakıpoğlu, Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ve Emniyet Müdürü Ali Yılmaz’ın da katıldığı toplantıda, ön protokol imzalandı. İşçiler, bu protokole dayanarak 6 Nisan günü sendikalı olarak işbaşı yaptı, ancak işçilerin sorunu bitmedi.
PATRONDA HİLE BİTMİYOR
Çemen Tekstil patronu Kamil Çetinkaya, sözleşmeyi imzaladıktan hemen sonra işçileri bölmek, sendikanın yetkisini düşürmek için harekete geçti. İmzalanan protokolün gereklerini yerine getirmeyen ve asıl sözleşmeyi imzalamaya yanaşmayan patron, önce sendikalı işçileri kedisine ait başka bir fabrikada çalıştırmak istedi. İşçilerin kararlı tutumu karşısında bunu başaramayan Çemen patronu, bu sefer de protokolde de belirtilen ve altında imzası olan ücret ve benzeri maddelere itiraz etmeye başladı. Yine protokolde belirtilen ve 6 Nisan günü ödemesi gereken 250 TL’yi ödemedi.
YİNE ÖZ İPLİK-İŞ!
DİSK Tekstil Sendikası’yla imzalanan protokolün Temmuz 2009 ile Temmuz 2010 tarihlerini kapsayacak şekilde bir yıllık olarak imzalanmış olmasını, dört ay sonra yeniden toplusözleşme dönemine girilecek olmasını fırsat bileren patron, sendikasız işçileri Öz İplik-İş’e üye yapmaya başladı. Çemen Tekstil işçilerinin Öz İplik-İş’e üye yapıldığı bilgisine ulaşan gazetemiz Evrensel ve Hayat Televizyonu muhabirleri, üye kayıtlarının yapıldığı Gaziantep 8. Noteri’ne giderek işçilerin Öz İplik-İş üye kayıt formuna imza attıkları anı görüntüledi. Konuyla ilgili muhabirlerimizi arayıp bilgi alan DİSK Tekstil Sendikası Şube Başkanı İbrahim Karaca, konuyu görüşmek üzere Öz İplik-İş Sendikası’na gitti. Evrensel ve Hayat Televizyonu muhabirlerinin de bulunduğu görüşmede, Öz İplik-İş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Kaplan, önce inkar ederek üye kaydı yapmadıklarını söyledi. Muhabirlerimizin ellerinde üye kaydı yapılırken çektikleri görüntüleri izleyen Kaplan, üye kayıt formlarını bazı kişilerin kendilerinden habersiz alarak ya da çalarak kendilerinin bilgisi olmadan üye kaydı yaptığını iddia etti. Olayı haber alıp Öz İplik-İş binası önüne gelen DİSK Tekstil üyesi Çemen işçileri adına iki temsilci Mehmet Kaplan’la görüştü. Görüşmeden sonra işçiler adına açıklama yapan Mehmet Çelik adlı işçi, Öz İplik-İş yöneticilerinin yaptığı açıklamanın inandırıcı olmadığını belirterek, “Bize üye kayıt formlarımız çalınmış olabilir diyorlar. Siz eğer dürüst sendikacıysanız, eğer bu kayıtlardan gerçekten haberiniz yoksa, şu anda 8. Noter’de bulunan üye kayıt formlarınızı alır, basının önünde yırtarsınız. Sonra da bu formları çalıp sizden habersiz üye yapanlar ve onlara yardım edenler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunursunuz” dedi. Sendikaların, işçileri bölmeye çalışan değil işçilerin birliğini sağlamaya çalışan ve haklarını savunan kurumlar olması gerektiğini belirten Çelik, “Daha dört gün önce sözleşme imzalanmış bir işyerinde üye kaydedip, işçileri bölmeye çalışıp sonra da haberimiz yok diye inkar ediyorlar. Bunların sendikacılık anlayışı budur” dedi. İşçiler, Kaplan’ın sözlerine inanmadıklarını belirterek “Sendikanın haberi olmadan nasıl üye kaydı yapılır? Altında başkanın imzası olmadan üye kaydı olur mu?” diye sordular. Toplusözleşme protokolünü vali, emniyet müdürü, OSB başkanı, Sanayi Odası meclis başkanı ve bölge çalışma müdürünün yanında ve onların şahitliğinde imzalayan Çemen Tekstil patronunun bu tutumuna ve asıl sözleşmeyi imzalamaktan kaçmasına, Gaziantep valisi ve protokol imzalanırken orada bulunan diğer kurum temsilcilerinin ne tepki göstereceği ise merak konusu.
(Gaziantep/EVRENSEL)





Abdullah Çiloğlan
ÖNCEKİ HABER

Meclis’te anayasa maratonuna devam

SONRAKİ HABER

Üniversite mi, ilahiyat fakültesi mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...