12 Nisan 2010 00:00

Birlik ve dayanışmayla 1 Mayıs’a!

Eskişehirli işçi ve emekçiler, TEKEL işçilerinin yaktığı mücadele ateşini büyütmekte kararlı.

Paylaş

Eskişehirli işçi ve emekçiler, TEKEL işçilerinin yaktığı mücadele ateşini büyütmekte kararlı. Birlikte mücadelenin önemine dikkat çeken işçi ve memur konfederasyonlarına bağlı sendikaların Eskişehir şube yöneticileri, 1 Mayıs’la birlikte konfederasyonların aldığı 26 Mayıs genel grev eylemine de hazırlıklarını sürdürüyorlar.
Emeğin bayramı olan 1 Mayıs’ın her yerde ve ortak kutlanması gerektiğini söyleyen Türk İş 2. Bölge Temsilcisi Nejat Kılıç, artan saldırılara ve kötüleşen yaşam koşullarına yanıt vermek için 1 Mayıs’ın çok önemli olduğunu söyledi. “Hiçbir hak mücadele etmeden kazanılmıyor” diyen Kılıç, toplumsal tepkiye öncülük eden TEKEL işçilerinin, nasıl mücadele verilmesi gerektiği gösterdiğini anlattı. 26 Mayıs eylemine de değinen Kılıç, “Uygulaması kolay olmayan bir eylem. Kazanım istiyorsak bazı bedelleri de göze almak zorundayız. Birilerinin merhametine sığınarak bu iş olmaz. Hazırlıklarımızı iyi yaparak, bu işin altından alnımızın akıyla çıkmalıyız” dedi.
HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI
Tek Gıda-İş Şube Başkanı Kadir Özenler de, hak gasplarının bu kadar arttığı bir dönemde 1 Mayıs’ı ortak kutlamanın önemine dikkat çekti. 6 konfederasyonun bu yönde aldığı kararın önemli olduğunu söyleyen Özenler, “Alan tartışması ya da farklı tartışmalara girmeden, tüm yurtta 1 Mayıs’ı birlik ve dayanışma ruhuyla kutlamanın çalışmalarını yapmalıyız” dedi. 2010 1 Mayıs’ında her yıldan daha kitlesel alana çıkmak gerektiğini dile getiren Özenler, 26 Mayıs’a ilişkin de şunları söyledi: “Bu günü önemli bir grev günü haline getirmek zorundayız. Artık herkes elini taşın altına koymak zorunda. Yapmacık değil sahiden nasıl bir güç olduğumuzu göstermenin zamanı gelmiştir.”
TEKEL direnişinin öğrettikleriyle 1 Mayıs ve 26 Mayıs’ın çok önem kazandığını kaydeden Harb-İş Şube Başkanı Hasan Atak, “Artık sendikal kavgaları ve rekabeti bir kenara bırakarak sınıfın çıkarları için ortak bir mücadele hattı geliştirmeliyiz” dedi. Hiç kimsenin kitlelerin 1 Mayıs’a katılımının zorlaştığı bir ortamda farklı tartışmalar yürütmeye hakkı olmadığını vurgulayan Atak, “Bu tür düşüncelerin bu 1 Mayıs’ta sergilenen birliktelikle ortadan kalkacağına inanıyorum” dedi. 26 Mayıs için ise yeterli hazırlık yapılmadığını söyleyen Atak, “Sendikalar ve konfederasyonlar gerçek anlamda bu genel greve hazırlanmalı. Birçok örgütlü işçi süreç hakkında bile pek bilgili değil. Sendikalar üyelerini hazırlamalı. Gereken cevabı verebilmemiz için güçlü olmamız gerekli” dedi.
BİRLİK 26 MAYIS’A TAŞINMALI
T. Maden-İş Kırka ve Havalisi Şube Başkanı Hasan Hüseyin Gürbüz, konfederasyonların 1 Mayıs’ı ortak kutlama kararının tüm işçi ve emekçileri umutlandırdığını kaydetti. “Bizler de bor maden işçileri olarak 1 Mayıs’ta iş güvencesi, insanca ve özgürce bir yaşam için alanlarda olacağız” diyen Gürbüz, 26 Mayıs’ta ise bu birlikteliğin sağlanamamasını eleştirerek şöyle devam etti: “Hak-İş ve Memur-Sen de bu genel grevde yerini almalıdır. Tüm emekçiler olarak ortak bir mücadele verdiğimizi hükümete göstermemiz gerekiyor.”
Saldırıların arttığı bir dönemde birlik olmanın zorunluluğuna işaret eden TEKSİF Şube Temsilcisi Selahaddin Yılmaz, TEKEL işçilerinin, birlik olunduğunda neler yapılabileceğini gösterdiğini kaydetti. Konfederasyonların 1 Mayıs için aldığı birlik kararının sonuna kadar arkasında durularak uygulanması gerektiğini söyleyen Yılmaz, 26 Mayıs’ta da çok önemli bir sınav verileceğini belirtti.
ÇALIŞMALARA BAŞLADIK
DİSK Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Bayram Kavak, konfederasyonların aldığı kararı yerellerde hayata geçirmek için çalışacaklarını belirtti. Eskişehir’de tüm emek ve meslek örgütleriyle birlikte güçlü bir 1 Mayıs için çalışmalara başladıklarını dile getiren Kavak, bu birliğin 1 Mayıs’ın ardından 26 Mayıs eyleminde de sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. Kavak, “Tepkimizi en güçlü şekilde vermeliyiz. Artık ayrılıkçı değil, birleştirici olmalıyız” dedi.
KESK olarak çalışmalara başladıkları bilgisini veren SES Şube Başkanı Bülent Nazım Yılmaz, sağlık hakkı, iş güvencesi talepleri arkasında işçi ve emekçilerin birlik olması açısından 1 Mayıs’ın öneminin daha da arttığını anlattı. “1 Mayıs aynı zamanda, 26 Mayıs genel grevinin de bir provası olacaktır” diyen Yılmaz, birlik olarak bugünlerde sermayeye en iyi yanıtın verilmesini istedi.
Eğitim Sen Şube Başkanı Süleyman Solak, KESK olarak 1 Mayıs’ın ortak kutlanmasını ve içeriğini, anlamını, ruhunu tam olarak yansıtan bir alan etkinliği düzenlenmesini ilke edindiklerini belirtti. 1 Mayıs’ı 25 Kasım’da yaptıkları genel grevin devamı olarak gördüklerini ifade eden Solak, 1 Mayıs’ın da 26 Mayıs eylemi için mesaj olacağını kaydetti. Solak, her zamankinden daha güçlü bir 1 Mayıs’ı örgütlemek için çalıştıklarını belirtti. (Eskişehir/EVRENSEL)
Erdal Saran - Hasan Çelik
ÖNCEKİ HABER

Emekçilerin birliği için çalışma yürütecekler

SONRAKİ HABER

Önce kaza, sonra çıkıkçı, daha sonra yasa yaktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...