13 Nisan 2010 00:00

Asıl sorun olmayanlar!

AKP ve muhalefet arasında anayasa paketi pazarlıkları sürüyor.

Paylaş

AKP ve muhalefet arasında anayasa paketi pazarlıkları sürüyor. Hükümet paketi geçirmeye çalışırken, muhalefet ise yargıya yönelik maddelerin geçmemesi için manevralar yapıyor. Bu tartışmalara karşı işçilerin de söyleyecekleri var. Bayrampaşa-Terazidere’de 3 binin üzerinde işçinin çalıştığı çorap atölyelerinde, işçiler ve sendikacılar anayasa değişikliğini gazetemize değerlendirdi. Taleplerinin görmezden gelindiğini belirten işçiler, paketi anti demokratik yapan sadece olan maddeler değil asıl önemli olan halktan ve demokrasinden yana maddeler olmaması dedi.
DEMOKRATİK ANAYASA
AKP’nin hazırladığı anayasa paketinin hedefinin belli olduğunu dile getiren TÜMTİS 1 No’lu Şube Yöneticisi Zeynel Dal, muhalefetin ise üzerine düşeni yapmadığını vurguladı. Pakette emekçilerin taleplerinin yer almadığını belirten Dal, “Emekten yana demokratik bir anayasa istiyoruz. Bunun yolu da emekten yana birilerinin Meclis’te olmasından geçer” dedi.
BÖYLE DEMOKRASİ OLMAZ
Anayasanın değişmesi gerektiğini dile getiren Şenizmir İşyeri Temsilcisi Hakkı Beyhan, ancak bu değişikliğin kişiler ve partiler için değil, halkın çıkarları için yapılması gerektiğini vurguladı.
Dokunulmazlıkların kaldırılmasını, askerlerin sivil yargıda hesap vermesini isteyen Beyhan, “Bir de anayasa iki profesörle yapılmaz. Toplumun bütün kesimlerinin temsilcilerinin katılımıyla yeni bir anayasa oluşturulmalı” dedi. İşçilerin, grev başta olmak üzere pek çok taleplerinin pakette yer almadığını ifade eden Beyhan, “Asgari ücretin bir kira bedeli olduğu bir yerde, demokrasiden bahsedilemez” diye konuştu.
BAŞ KÖŞEDE OLMALIYIZ
15 yıldır çorap işçisi olan Ömer Öner, Meclis’teki tartışmaların samimi olmadığını düşünüyor. Yapılacak anayasada işçilerin ‘baş köşede’ olması gerektiğini söyleyen Öner, “Sabah geliyoruz akşama kadar işyerindeyiz, evimizden çok işyerinde vakit geçiriyoruz. Sağlık, sosyal haklarımız anayasada garantiye alınmalı” dedi.
DAVUTPAŞA ÖRNEK...
Çorap işçisi Şenol Çin ise pakette ne olduğunu bilmediklerini söyledi. İşçilerin haklarının anayasayla korunması gerektiğini ifade eden Çin, “Çalışma saatleri düzenlenmeli” dedi. Davutpaşa patlaması davasını, kuralsız çalışma ve sosyal güvenlikten yoksun çalışan işçilerin durumu için örnek veren Çin, “Bugünkü yasaları işletmeyenler, bizi düşünerek anayasayı hazırlayamazlar” diyor. (İstanbul/EVRENSEL)

MİTİNGE SALDIRI KINANDI
Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü, demokratik bir anayasa talebini dile getirmek için İstanbul’da yapılan demokratik anayasa mitingine saldırıyı protesto etmek için Belediye İşhanı önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Güner Kizir okudu. Kizir, anayasa değişiklik taslağının AKP’nin ihtiyaçlarına göre düzenlendiğini belirterek, “Partimiz demokratik bir anayasa yapılmasını savunmaktadır” dedi. Bu talebi yapılan mitingde dile getirdiklerini ifade eden Kizir, mitinge yapılan saldırının “AKP demokrasisini bir kez daha gözler önüne serdiğini” belirtti. (Kocaeli/EVRENSEL)
Şener Doğan
ÖNCEKİ HABER

‘Nefret söylemi kaygı verici’

SONRAKİ HABER

1 Mayıs’a kitlesel katılacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...