13 Nisan 2010 00:00

KARDEŞLiĞE PROVOKASYON

Muş Bulanık’ta 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırı davası Samsun’da görülmeye başlandı.

Paylaş

Muş Bulanık’ta 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırı davası Samsun’da görülmeye başlandı. Ancak daha ilk duruşmada yaşananlar güvenlik güçlerinin kimin güvenliğini sağlamaya çalıştığını gösterdi. Duruşma sonrası kapatılan DTP’nin Eşbaşkanı Ahmet Türk’e yönelik saldırıda Türk’ün dudağı patladı.
15 Aralık 2009 tarihinde Muş’taki olaylardan sonra dava, güvenlik gerekçesiyle Samsun’a gönderilmişti.
BU NASIL GÜVENLİK?
Muş’un Bulanık İlçesi’nde DTP’nin kapatılmasını protesto edenlere ateş açarak 2 kişinin ölümü, 8 kişinin de yaralanmasına neden olan korucu Turan Bilen ve kardeşi Metin Bilen hakkında açılan davanın Samsun’da görülen ilk duruşmasına katılan Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Sırrı Sakık, Nezir Karabaş ve Nuri Yaman’a mahkeme çıkışı saldırıda bulunuldu. Dudağı patlayan Ahmet Türk hastaneye kaldırıldı.
Mahkeme çıkışında basın mensuplarının soruların yanıtlayan Ahmet Türk, adil bir yargılama beklediklerini belirtti. Açıklamadan sonra arabasına doğru giden Ahmet Türk’e, polisin içerisinden sıyrılan bir kişi saldırdı. Çevrede biriken grup, “Ahmet Türk buraya neden geldin burası Karadeniz”, “Kahrolsun PKK” sloganları atarak milletvekilleri ve Bulanıkta öldürülen Necmi Oral ve Kemal Ağca’nın ailelerini linç etmek istedi. Saldırı sonucu Ahmet Türk hemen arabaya bindirilirken, Sırrı Sakık ile emniyet görevlileri arasında tartışma yaşandı. Polise tepki gösteren BDP Milletvekili Sırrı Sakık, gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığına dikkat çekti.
GÜYA ÖNLEM ALINMIŞTI
Polisin geniş güvenlik önlemlerine rağmen saldırının gelişmesi dikkat çekerken, polis sabah saatlerinde özellikle gelenlerin tek tek kimliklerini tespit etmişti. Olaydan sonra polis yeniden güvenlik önlemlerini arttırdı, adliyeye giriş çıkışları yasakladı. Mahkemeyi izlemeye gelen bazı avukatlar da adliyede mahsur kaldı ve polis çıkışlarına izin vermedi.
Öte yandan, duruşması sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilerek, 8 Haziran tarihine ertelendi.
BDP’LİLER SAMSUN’DAYDI
Duruşmaya; kapatılan DTP’nin yasaklı eş başkanı Ahmet Türk, yasaklı milletvekili Aysel Tuğluk, BDP’nin Muş milletvekilleri Sırrı Sakık, Nuri Yaman, Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş ile BDP MYK Üyesi Meral Danış Beştaş, PM ve MYK üyeleri, BDP’nin Muş il ve ilçe yöneticileri, Muş ve Diyarbakır Barosu’na kayıtlı çok sayıda avukatla olayda hayatını kaybeden Necmi Oral ve Kemal Aycan’ın aileleri katıldı.
Adliyeye getirilen sanıkların görüntülerinin alınmasına polis izin vermedi. Sanıklar arka kapıdan içeri alındı.
Tutuklu sanıklar hakkında, cinayet suçundan ikişer kez müebbet ile 4 kişinin yaralanması nedeniyle toplam 42 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş saldırıya ilişkin basına açıklama yaptı.
Sırrı Sakık’ın Samsun’a gitmeden İçişleri Bakanlığı müsteşarını arayarak gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını istediğini belirten Demirtaş, “Uyarılara rağmen böyle bir saldırırnın organize edilmiş olması çok manidardır” dedi. Valinin saldırının hemen ardından kendisini arayan İçişleri Bakanı’na olayın bireysel olduğunu söylemesine de tepki gösteren Selahattin Demirtaş, bunun gayri ciddi olduğunu söyledi. Demirtaş, bunun Samsun halkına maledilemeyeceğini de söyleyen Demirtaş, Vali ve Emniyet Müdürü’nün açığa alınması gerektiğini söyledi.
Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise saldırının bireysel olduğunu açıklamadığını iddia etti. (SAMSUN)
ÖNCEKİ HABER

SAKINCALI BALONLAR SAHiPLERiNE ULAŞIYOR

SONRAKİ HABER

Yüksek yargı adliyede buluştu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...